Seriefrämjandet

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Seriefrämjandets logotype


Minilogo.gif Den här artikeln är utsedd till månadens samarbete. Hjälp till att utveckla och komplettera artikeln före månadens slut.


Seriefrämjandet grundades 1968 och är ett riksomfattande förbund för serieintresserade.


Verksamhet

Förbundet verkar för ett höjande av den tecknade seriens status som uttrycksmedel, och en större kunskap om dess karaktär och särdrag. I verksamheten har bland annat ingått arrangemang av mässor och andra events, utdelning av priset Urhunden till välförtjänta serieskapare, utgivning av tidskriften Bild & Bubbla, samt utgivning av seriealbum och facklitteratur om serier. Därtill fungerar Seriefrämjandet som en träffpunkt där man kan diskutera serier. SeF har också varit pådrivande när det statliga seriestödet infördes.

Seriefrämjandet står även bakom förlaget Magister Lämpels Bibliotek.

På Internet driver Seriefrämjandet bl.a. ett forum och denna Seriewiki.

Historik

Thud nummer 19, utgiven av Seriefrämjandet.
(Omslag "Felix" av Jan Lööf.)
Magnus KnutssonSmall Press Expo 06 i Stockholm 1 april 2006. © Steamboat Willie
Bilden tillåten för användning enbart på Seriewikin.

De tidiga åren

Det som skulle bli Seriefrämjandet hade sin upprinnelse i Thud, det fanzin som Janne Lundström och Henri Holmgren skrev och distribuerade till ett fytiotal serieintresserade i augusti 1968. Avsikten var att skapa en förening för seriefans, och den 7 december 1968 bildades så förbundet Seriefrämjandet vid ett möte i Stockholm. Femton medlemmar närvarade och till förste ordförande valdes Sture Hegerfors (som tidigare varit med och grundat Svenska Serieakademin). Stadgarna övertogs efter smärre justeringar från en existerande science fiction-förening. Vid mötet beslöts även om inrättandet av ett klipparkiv, vilket kan ses som en tidig föregångare till det moderna Svenskt Seriearkiv.

Från och med 1969 började Thud utkomma 4 ggr/år och man fick hjälp från serieförlaget Semic med sättning av tidningen.

1970-talet

Föreningsliv

Sture Hegerfors satt kvar som ordförande till 1976, då han, efter en tids intern kritik, efterträddes av Magnus Knutsson.

1979 ökade antalet medlemmar med cirka 50% (från ca 1000 till ca 1500 medlemmar) efter omfattande annonskampanjer och i samma veva flyttade förbundets expedition från Västmannagatan till Katarina Bangata i Stockholm.

Från Thud till Bild & Bubbla

Se huvudartikel: Bild & Bubbla

1975 fick tidningen Thud för första gången staligt tidskriftsstöd, och vid årsmötet det året beslöt man efter diskussioner att tidningen skulle byta namn till något mer seriöst. Från och med nr 35 (nr 1/1977) bytte tidningen namn till Bild & Bubbla, vilket än idag (2008) är namnet på Sveriges enda tryckta facktidskrift om tecknade serier.

Övrig verksamhet under 1970-talet

1975 startades det statliga seriestödet efter lobbyverksamhet från SeF.

1979 påbörjade Storstockholms Seriefrämjande verksamheten med serieläger, d.v.s. sommarläger för serietecknande ungdomar med Rolf Gohs och Christian Hammarström som lägerledare, något som blev ett återkommande evenemang under stora delar av 1980-talet.

1980-talet

Föreningsliv

Efter flera uteblivna årsmöten i förbundet aviserade Magnus Knutsson 1985 sin avgång som ordförande. Erling Frick ersatte honom som del av en interimstyrelse och blev ny ordinarie ordförande året därpå.

1988 flyttade SeF:s expeditionslolaler till Kungsholms Strand i Stockholm.

1989 efterträddes ordförande Frick av Daniel Atterbom.

B&B och TOTS

Se huvudartiklar: Bild och Bubbla, TOTS

Debatter om Bild & Bubblas roll ledde till ett beslut att föra ut den hittillsvarande medlemstidskriften till allmänheten. 1981 började den med stöd av Semic Press att säljas i Pressbyrån som fristående kulturtidskrift, nu i större format och med 6 nummer per år. Samtidigt fick SeF en ny intern medlemstidning – Tidskrift om tecknade serier (TOTS). Satsningen varar inte särskilt länge – B&B nr 1/1983 blev det sista numret som såldes i Pressbyrån; lönsamheten var för liten. Semic Press slutade därmed att täcka tidningens underskott, men fortsatte att stödja föreningens verksamhet med ett årligt bidrag. B&B återgick till att bli enbart prenumerationstidskrift – dock inte längre en ren föreningstidskrift. TOTS fortsatte att ges ut ytterligare några år, under olika redaktioner, men med Seriefrämjandets lokalförening Malmö/Lund som sammanhållande faktor. TOTS lades slutligen ned 1987.

Seriefrämjandets första bok om och med tecknade serier gavs ut 1989 under titeln "Bild & Bubblas stora seriebok".

Urhunden

Se huvudartikel: Urhunden

Seriefrämjandets utmärkelse Urhunden instiftades 1987; de första pristagarna blev Gunnar Krantz och Vittorio Giardino.

Övrig verksamhet under 1980-talet

1980 började SeF stödja amatörserieutgivning, både genom gratis annonser och ett kontant stöd på 100 kr till de fanzin som uppfyllde vissa krav. Detta stöd drogs av konstnadsskäl in 1984.

Det statliga seriestödet reformerades 1982, bl.a. efter förslag från SeF-representanterna Janne Lundström och Göran Ribe om att bilda en speciell seriegrupp, införa ett särskilt utvecklingsstöd, samt en klausul att även enstaka serier i tidningar ska kunna få stöd.

1982–1983 ägnade sig Storstockholms Seriefrämjande bl.a. åt närradiosändningar.

1985–86 startade ett flertal lokalföreningar i bl.a. Linköping, Sundsvall-Härnösand-Kramfors, samt Örnsköldsvik-Umeå. 1988 bildades Seriefrämjandet Uppsala vid Seriefrämjandets 20-årsjubileum.

1986 anordnade Göteborgs Seriefrämjande för första gången Nordiskt seriemöte, en tillställning som blev återkommande under sju år framöver.

Vuxenserieboomen under 1980-talet satte en viss prägel på såväl Seriefrämjandet som B&B, och en konflikt mellan SeF å ena sidan och Sture Hegerfors och Svenska Serieakademin å andra sidan rasade under större delen av decenniet. 1989 delade de båda organisationerna för första gången monter under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg (på det arrangemang som kallats såväl Comics som Seriesöndag), och därefter har striderna lagt sig. [1]

1990-talet

Föreningsliv

Daniel Atterbom fortsatte att vara förbundsordförande fram till 1995, då han avgick både som ordförande och B&B-redaktör då hans förslag om att lägga B&B på entreprenad avvisades efter en livlig debatt. Han ersattes av Svante Kjellberg, som satt som ordförande fram till 1997, då Fredrik Strömberg tog över posten.

Förbundets expedition flyttades flera gånger inom Stockholm. I november 1991 från Kungsholms Strand till Agnegatan 41, 1993 vidare till Polhemsgatan 29, 1996 flyttade den återigen vidare till Epix förlag på Birger Jarlsgatan 119. Ändring blev det våren–sommaren 1997, då föreningens centrala funktioner flyttade till Skåne samtidigt som den fasta expeditionslokalen lades ner av ekonomiska skäl.

1998 startade Seriefrämjandet Stockholm som nygammal lokalförening.

Bild & Bubbla

Se huvudartikel: Bild & Bubbla

1992 kom "Bild & Bubblas andra seriebok".

Serie-Expo

Se huvudartikel: Serie-Expo

1990 arrangerades för första gången Seriemässan i Sollentuna, med SeF som medarrangör. Året därpå flyttade den till Älvsjö och fick namnet Serie-Expo. Serie-Expo flyttade därefter tillbaka till Sollentuna och blev ett årligen återkommande arrangemang fram till 1995.

Övrig verksamhet under 1990-talet

1997 startades donationstävlingen Änkan Boltes fond för serielösa barn.

1998 gav SeF för första gången ut ett renodlat seriealbum – Mats Källblads "Allan Röde".

2000-talet

Seriefrämjandets Seriecenter i Malmö tillkom 2005 för att fylla behovet av en mötesplats för alla som arbetar med tecknade serier, serieskapare såväl som pedagoger och journalister. Seriecenter ligger idag i Malmös Kulturhus (tidigare Mazettihuset) och delar tak med en mängd andra kulturella verksamheter i staden. Då det startades flyttades även SeF:s förbundskansli in.

2005 startade uppslagsverket Seriewikin på webben.

Ordföranden i Seriefrämjandet

Lokalavdelningar

Artiklar i Bild & Bubbla

  • Magnus Knutsson: "Seriefrämjandet bildat" (Thud 2/1968)
  • Henri B. Holmgren: "Jag var med!" (Thud nr 4/1978)
  • Daniel Atterbom: 1994 års verksamhetsberättelse för Seriefrämjandet (nyhetsnotis i B&B nr 1/1995)
  • XX: Seriefrämjandets årsmöte 1995 – alla besluten (nyhetsnotis i B&B nr 6/1995)
  • Fredrik Strömberg: Seriefrämjandets 30-årsjubileum (B&B nr 1/1998)
  • Svante Kjellberg: Seriefrämjandet 30 år – de första tio åren (B&B 2/1988)
  • Magnus Knutsson: "Seriefrämjandet bildat" (B&B 3/1998)
  • Svante Kjellberg: Seriefrämjandet 30 år – perioden 1979–1988 (B&B 3/1998)
  • Per A J Andersson: Seriefrämjandet 30 år – perioden 1989–1998 (B&B nr 4/1998)
  • Janne Lundström: Minnesbubblor med anledning av Seriefrämjandets trettioårsjubileum (nyhetsnotis i B&B nr 4/1998)

Externa länkar

  1. Svante Kjellberg: "Seriefrämjandet 30 år: perioden 1979–1988"