Skillnad mellan versioner av "Startsidan"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
Rad 25: Rad 25:
  
 
'''Aktuella diskussioner:'''  
 
'''Aktuella diskussioner:'''  
*'''Seriewikins valrörelse 2011!''' Från och med nu är alla ansvarsområden på Seriewikin demokratiskt valbara. Vill du bli en av de tre redaktörerna? Vill du ta över en annan ansvarspost? Eller har du förslag på vem som skulle passa bra? Gå in på '''[[Seriewikin:Val 2011 – nominering‎|nomineringssidan]]''' och lägg ditt förslag.<br>'''Alla nomineringar måste vara inne före den 5 juni!''' Därefter röstar vi på de framtagna kandidaterna.
+
*'''Seriewikins valrörelse 2011!''' Från och med nu är alla ansvarsområden på Seriewikin demokratiskt valbara. Vill du bli en av de tre redaktörerna? Vill du ta över en annan ansvarspost? Eller har du förslag på vem som skulle passa bra? Gå in på '''[[Seriewikin:Val 2011 – nominering‎|nomineringssidan]]''' och lägg ditt förslag. '''Alla nomineringar måste vara inne före den 5 juni!''' Därefter röstar vi på de framtagna kandidaterna.
 
<br>
 
<br>
 
|-
 
|-

Versionen från 23 maj 2011 kl. 20.47


Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 18 601   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriefrämjandets Seriewiki, Sveriges största uppslagsverk om allt som rör tecknade serier. Här skapas ett uppslagsverk om och kring tecknade serier i Sverige och resten av världen. Just nu finns här 18 601 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Till din hjälp finns tre wiki-redaktörer.

Aktuella diskussioner:

  • Seriewikins valrörelse 2011! Från och med nu är alla ansvarsområden på Seriewikin demokratiskt valbara. Vill du bli en av de tre redaktörerna? Vill du ta över en annan ansvarspost? Eller har du förslag på vem som skulle passa bra? Gå in på nomineringssidan och lägg ditt förslag. Alla nomineringar måste vara inne före den 5 juni! Därefter röstar vi på de framtagna kandidaterna.


Aktuellt

Vecka 27

Pågående evenemang:


Veckans utvalda artikel

Åsa-Nisse av Gösta Gummesson. © Egmont.

Figuren Åsa-Nisse skapades i novellform av Stig Cederholm 1944. Figurgalleriet var delvis baserat på verkliga personer. Från 1949 har det gjorts tjugoen populära långfilmer med figuren. 1955 blev "Åsa-Nisse" serie tecknad av Gösta Gummesson. Åsa-Nisse förekom första gången som novellfigur i veckotidningen Tidsfördrif (nr 51, 1944). Novellerna illustrerades av Tidsfördrifs hustecknare Gustaf Strömberg. När det blev dags att göra en serieversion valde förlaget Åhlén & Åkerlund den unga tecknartalangen Gösta Gummesson. Kåsören Gits Olsson fick skriva manus under de första åren. Serieversionen debuterade i veckotidningen Levande Livet nr 49/1955 (med utgivningsdatum 6 december 1955) och blev snabbt populär. 1956 började den även att publiceras i den då nystartade serietidningen 91:an, där den huserar än idag....
Månadens samarbete

"Hälge" av Lars Mortimer. © upphovsmannen.

Lars Mortimer (22 mars 1946 - 25 aug 2014), svensk serieskapare och upphovsman till "Bobo", "Gnuttarna", "Herr K", "Vattenhålet" och "Hälge". Mortimer var även redaktör för serietidningen 91:an 1972–77 och för Knasen under ett antal år på 1970-talet. Fick Adamsonstatyetten 2002.Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.