Startsidan

Från Seriewikin
Version från den 29 maj 2020 kl. 05.17 av Steamboat Willie (diskussion | bidrag) (Minnesbild)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Välkommen till Seriewikin, den interaktiva nätencyklopedin om tecknade serier

Om Seriewikin  |  Om att arbeta i Seriewikin  |  Instruktioner  |  Antal artiklar: 18 746   |  Kontakta redaktionen   |  Diskussionsforum  |  Seriefrämjandet   |   Besök oss på Facebook!

Nu är den nya forumprogramvaran installerad! Avsedd för allmänna diskussioner i en mer strukturerad miljö.
Nya forumet finns här!

Seriewikin

Translogo.gif
Det här är Seriewikin, Seriefrämjandets wikibaserade uppslagsverk och tillika Sveriges största faktasamling om allt som rör tecknade serier i Sverige och i resten av världen. Just nu finns här 18 746 artiklar.

På Seriewikin kan du bland annat hitta information om seriefigurer, serieskapare, förlag och studior. Undrar du över serieterminologi hoppas vi att den här resursen kan vara till hjälp.

Seriewikin skapas kontinuerligt av svenska serieentusiaster – så rätta och komplettera gärna artiklarna! Gå in på sidan deltagarportalen och titta gärna på instruktionerna innan du sätter igång!

Till din hjälp finns fyra wiki-redaktörer.

Aktuellt

Vecka 39

Pågående evenemang:


Månadens utvalda artikel

Lucky Luke och Jolly Jumper i sitt allra första framträdande på sidan tre i äventyret "Arizona" (orig. "Arizona 1880", 1946) av Morris © Lucky Comics.
"Lucky Luke" är en belgisk västernparodi och humoristisk äventyrsserie, skapad 1946 av Morris. Serien har på svenska även kallats "Snabba Wille" och "Tursamme Tony".

Maurice de Bevere, signaturen Morris, skapade "Lucky Luke" redan 1946 (De allra första sidorna i det första äventyret, "Arizona", är faktiskt daterade 1945, men de gick inte i tryck förrän i december året därpå). Under den första tiden stod Morris för både text och teckningar, med undantag för två halvsidor tecknade av Jijé.

På allvar slog serien igenom först då fransmannen René Goscinny 1955 började skriva manus till Morris' teckningar, ett samarbete som höll i sig ända till Goscinnys död 1977. Därefter övertogs manusskrivandet av flera olika manusförfattare, och sedan Morris' död 2001 tecknas serien av Achdé.
Månadens samarbete

"Hälge" av Lars Mortimer. © upphovsmannen.

Lars Mortimer (22 mars 1946 - 25 aug 2014), svensk serieskapare och upphovsman till "Bobo", "Gnuttarna", "Herr K", "Vattenhålet" och "Hälge". Mortimer var även redaktör för serietidningen 91:an 1972–77 och för Knasen under ett antal år på 1970-talet. Fick Adamsonstatyetten 2002.Vad vill du se som Månadens samarbete framöver? Var med och påverka! Lämna förslag och rösta varje månad på diskussionssidan.