Agatha Harkness

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Agatha Harkness heter en gammal trollkvinna i Marvels universum som framför allt figurerat i serierna "Fantastic Four" och "Avengers" och assisterat hjältarna i dessa serier. Figuren skapades av Stan Lee och Jack Kirby och dök först upp 1970 i Fantastic Four nr 94.

Historik och handling

Agatha Harkness sägs vara en av de riktiga häxorna från de beryktade häxprocesserna i Salem, Massachusetts år 1692. Hon introduceras i Fantastic Four nr 9 (januari 1970) som guvernant åt Franklin Richards, den nyfödde sonen till Mr. Fantastic och Invisible Girl i Fantastic Four. Med sina magiska förmågor assisterar hon hjältarna ett flertal gånger, bland annat i strid mot Annihilus i Fantastic Four nr 109–110 (1971). Det avslöjas senare att hon kommer från häxkolonin New Salem och att hon är mor till den onde magikern Nicholas Scratch, samt farmor till dennes barn, de skurkaktiga Salem's Seven.

I Avengers nr 128 (1974) tar Agatha på sig rollen som mentor åt superhjältinnan Scarlet Witch och hjälper henne senare att förstå sina kaosmagiska krafter. I Vision and the Scarlet Witch (vol. 2) nr 3 (1985), dödas Agatha av Salem's Seven, men återvänder snart till liv. Därefter hjälper hon Scarlet Witch att komma över sina barns "död" genom att utplåna minnet av dem (detta efter att det visat sig att de aldrig existerat utan i själva verket varit inkarnationer av djävulen Mephisto). Hon assisterar både Fantastic Four och Avengers i flera fall och medverkar bland annat till att Wonder Man återvänder från de döda. I äventyret "Avengers Disassembled" (Avengers nr 503, 2004) konfronterar en nu psykiskt instabil Scarlet Witch Agatha och anklagar henne för att ha fått henne att glömma sina barn, varefter Scarlet Witch tycks döda Agatha – hennes lik hittas senare av Nick Fury. I New Avengers nr 26 (2007) berättar en mentalt förvirrad Scarlet Witch för vännen Hawkeye att en "tant Agatha" tar hand om henne, något som tyder på att Agatha Harkness fortfarande kan vara vid liv.

Agatha Harkness kan manipulera existerande magi och har ett gediget kunnande när det gäller det övernaturliga. Hon har ibland en magisk katt vid namn Ebony vid sin sida, som kan förvandla sig till en jättelik panter.

Alternativa versioner

I Ultimate Marvel (en etikett med utgivning av Marvelserier som har en egen kontinuitet vid sidan av det reguljära universumet) finns en yngre version av Agatha Harkness som har arbetat med Ultimate Fantastic Four. Det visar sig att hon är en uråldrig varelse som kan anta olika skepnader (och som förstörde Atlantis).

I andra medier

Agatha Harkness has synts till i de animerade tv-serierna "The Avengers: United They Stand" (röstskådespelad av Elizabeth Shepherd) och "X-Men: Evolution" (med röst av Pauline Newstone.)