Annihilus

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Annihilus är en utomjordisk tyrann och superskurk i Marvels universum, framför allt en fiende till Fantastic Four.

Figuren skapades av Stan Lee och Jack Kirby och debuterade i Fantastic Four Annual nr 6 (1968).

Historik och handling

Den märkliga insektsliknande varelsen Annihilus var en intellegent mutation från en i övrigt primitiv ras på planeten Arthros i antimateriauniversumet Negativa Zonen. Rasen härstammade från sporer kvarlämnade på Arthros för tusentals år sedan av den nu utdöda rasen Tyannans. Annihilus var utstött och hatad av sina likar, men hittade urgammal tyannansk teknologi som han använde för att göra sig själv till planetens herre.

Det var när Fantastic Four för första gången gjorde en resa in i Negativa Zonen som de träffade på Annihilus. Denne fängslade hjältarna i Fantastic Four, men de lyckades fly och stal även hans kraftkälla, Kontrollstaven. Det var bara första mötet av många mellan Fantastic Four och Annihilus. Senare skulle han även strida med hjältar och skurkar som Spider-Man, Silver Surfer, Psycho-Man, Doctor Doom, Captain Marvel och Rick Jones. Vid flera tillfällen har Annihilus allierat sig med konkurrenten Blastaar, diktator på planeten Baluur i Negativa Zonen. Allianserna har dock ofta övergått till ren fiendeskap.

Annihilus var även ansvarig för att förstärka Franklin Richards' (sonen till Invisible Girl och Mr. Fantastic i Fantastic Four) mäktiga mutantkrafter bortom all kontroll, vilket tvingade Mr. Fantastic att "stänga av" sin sons hjärna för att rädda universum. (Franklin återfördes dock senare till ett vaket liv under ett möte med Ultron.) Vid ett annat tillfälle invaderade Annihilus FF:s högkvarter Baxterhuset då han var döende efter att Blastaar stulit hans Kontrollstav. Han återfick senare staven och sina krafter och har därefter bland annat mött Fantastic Four, Thor, asagudarna, Rune och Adam Warlock i strid. Han antogs ha dödats i strid av Hellscout, men återföddes senare i en klons kropp.

I Marvels stora crossover "Annihilation" (2006–2007) har Annihilus beslutat sig för att erövra vårt positiva universum med förevändningen att det har börjat expandera in i Negativa Zonen. Med tiden visar det sig att hans mål är att utplåna både universum och Negativa Zonen och bli den ende överlevande i båda dimensionerna. Med en gigantisk armada av rymdskepp erövrar han flera galaxer, utplånar stora delar av skrullernas imperium, dödar de flesta medlemmarna av den intergalaktiska Nova Corps, samt den jordiske superhjälten Quasar (som dock återvänder till livet senare). Annihilus finner allierade i krigarna Thanos, Tenebrous och Aegis. De möter dock på motstånd från de kombinerande krafterna av Galactus, Silver Surfer, Nova, Phyla-Vell och Star-Lord. Nova lyckas slutligen döda Annihilus och rädda universum, men i seriens epilog ser man hur Ravenous, en av Annihilus generaler, ser Annihilus återfödas från ett ägg. I den senare crossovern "War of Kings" (2009) upptäcker Darkhawk och Talon att spädbarnsversionen av Annihilus har omhändertagits av krigsherren Catastrophus, som själv vill härska i Negativa Zonen. Talon dödar Catastrophus och tar Kontrollstaven ifrån honom, men skonar den pånyttfödde Annihilus.

Sverige Annihilus på svenska

Annihilus har dykt upp i flera till svenska översatta avsnitt av "Fantastiska Fyran", bland annat i Atlantic-Serien nr 7/1979 och 4–5/1980, samt i Marvels Universum nr 2/1987.


Första framträdande: Fantastic Four Annual nr 6 (1968)