Bröderna Dalton

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
De första Bröderna Dalton; Bob, Grat, Bill och Emmet Dalton av Morris, ur "Kusinerna Dalton". © Lucky Comics/Bonniers.
Den andra uppsättningen daltonbröder: Averell, Jack, William och Joe Dalton, från omslaget till "Vi, bröderna Dalton", tecknat av Morris. © Lucky Comics/Bonniers.

Bröderna Dalton, i seriesammanhang nog mest kända som Lucky Lukes ärkefiender, löst baserade på ett verkligt bovgäng.

Bröderna Dalton i "Lucky Luke"

Lucky Luke har träffat två uppsättningar Dalton-bröder, båda uppsättningarna med ett så gott som identiskt utseende, och en stegrande längdskillnad. Först verklighetens Dalton-liga: Bob (1870–1892), Grat (1861–1892), Bill (1863–1894) och Emmet Dalton (1871–1937), förhärdade brottslingar som dock omkom i samband med sitt enda möte med den ensamme cowboyen i äventyret "Kusinerna Dalton".

En tid senare gjorde deras fyra, inte fullt lika kompetenta "kusiner" entré: Joe, William, Jack och Averell Dalton. Dessa fyra bröder har sedan dess mött Lucky Luke gång efter annan, blivit inspärrade och flytt igen, bara för att än en gång besegras av Luke. Ofta vaktas Bröderna Dalton i fängelset av Ratata.

Joe är kortast och äldst, och ligans ledare. Han utmärks av sitt häftiga humör och bär ett brinnande, på gränsen till maniskt, hat gentemot Luke. Averell – längst och yngst i brödraskaran – är en av seriens mer utmärkande figurer – ett riktigt matvrak, vars stora aptit och påfallande trögtänkthet allt som oftast tenderar att reta gallfeber på Joe. Mellanbröderna William och Jack är mer eller mindre mellanting av Joe och Averell med Jack som den lite mindre eftertänksamme. I svensk översättning tillfogar William och Jack ofta ett "va" respektive ett "alltså" i slutet på sina repliker, men vem av dem som säger vad har växlat i äventyren. Även om den kanoniska längdordningen numera är Joe, William, Jack och Averell slarvades det ofta med mellanbröderna i originalalbumen, där de flera gånger bytte plats från album till album i deras tidiga framträdanden.[1]

Daltonbrödernas mor, kallad Mor Dalton, är till det yttre en försynt gammal dam, men under ytan familjens stora kriminella geni. Hennes favoritson är Averell, medan hon inte har mycket till övers för Joe.

De nuvarande Bröderna Dalton dök för första gången upp i äventyret "Lucky Luke mot Joss Jamon" från 1956–1957, och etablerades i det påföljande äventyret, "Bröderna Daltons första fall" från 1957.

Kuriosa

En viss förvirring kan uppstå kring de båda brödrakvartetterna om man jämför de franska titlarna med den svenska översättningen. Äventyret där originalbröderna Dalton möter Lucky Luke heter i original "Hors la loi" (1951–52) men har i Sverige översatts till "Kusinerna Dalton". Detta ska inte förväxlas med "Les Cousins Dalton" (1957), där de mindre kompetenta kusinerna etableras, och som på svenska heter "Bröderna Daltons första fall". Detta beror rimligen på att de svenska albumen inte utkom enligt den franska kronologin och de senare bröderna var etablerade i Sverige då "Kusinerna Dalton" gavs ut.

Andra versioner

En mer realistisk version av Daltonligan skildras i seriealbumet "Les Daltons" av Hermann.

Daltonligan har även förekommit i serier av Don Rosa.

Fotnoter

  1. Frères Dalton (Lucky Luke) på franska Wikipedia

Se även

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!