Bröderna Daltons hämnd och andra äventyr

Från Seriewikin
Hoppa till: navigering, sök

"Bröderna Daltons hämnd och andra äventyr" (orig. "La ballade des Dalton et autres histoires") är ett antologialbum med kortare "Lucky Luke"-serier tecknade av seriens skapare Morris, och ursprungspublicerades på franska 1986. Albumet har i sin helhet bara nått den svenska publiken som en del av "Lucky Luke – Den kompletta samlingen", och består huvudsakligen av serier skapade kort efter den mångårige manusförfattaren René Goscinnys plötsliga frånfälle 1977.

Innehåll

Albumet består av fyra avsnitt:

  • "Bröderna Daltons hämnd" ("La ballade des Dalton") är serieversion av den animerade långfilmen med samma namn, och originalpublicerades i Spirou #2118-2123 (1978).
  • "Jolly Jumper blir förälskad" ("Un amour de Jolly Jumper") med manus av Greg var det första "Lucky Luke"-avsnitt som inte skrevs av varken Morris eller Goscinny, och originalpublicerades i Spirou #2117 (1978).
  • "Bråket i Pancake Valley" ("Grabuge à Pancake Valley") är en nytecknad version av en serie från 1955, skriven av Goscinny. Originalpublicerades i ett reklamhäfte för serien (1975).
  • "Sheriffskolan" ("L'Ecole des Shérifs") skrevs av Morris och originalpublicerades i Collection 16/22 #43 (1978).

I den svenska albumutgivningen av "Lucky Lucke" publicerades "Bröderna Daltons hämnd" och "Sheriffskolan" i nummer 38, "Lucky Luke - Special" från 1979. "Jolly Jumper blir förälskad" (under titeln "Jolly Jumpers förälskelse") och "Bråket i Pancake Valley" publicerades i presentboken "Jag, Jolly Jumper" 1984. 2006 samlades hela albumet, tillsammans med det samtida och liknande albumet "Den hängdes rep och andra äventyr", samt ytterligare några korta episoder, i "Lucky Luke 1978–1980".Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!