Morris

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SERIESKAPARE
Morris
Maurice de Bevere
Självporträtt av Morris tillsammans med sin skapelse Lucky Luke
Född:∗ 1923-12-01
Födelseplats:Kortrijk, Belgien
Död:† 2001-07-17 (77 år)
Död, ort:Bryssel, Belgien
Fullständigt namn:Maurice de Bevere
Pseudonym(er):Morris

Land:Mini belgien.gif Belgien
Språk:Mini frankrike.gif franska

Grupp(er):La bande à 4
Serier i urval
"Lucky Luke"
"Ratata"
Morriss namnteckning
Ej att förväxla med den svenska barnserien "Morris".

Lucky Luke drar snabbare än sin egen skugga. Bild av Morris. © Dargaud.

Morris, egentligen Maurice de Bevere (1923–2001), belgisk serieskapare, mest känd som skapare av den komiska äventyrsvästernserien "Lucky Luke" som debuterade 1946.

Morris startade sin tecknarkarriär hos animationsstudion Compagnie Belge d'Actualités (CBA). Där träffade han Peyo och André Franquin.[1] Animationsstudion lades ner efter krigsslutet 1945 och Morris jobbade i stället som illustratör för Het Laatste Nieuws, en flamländsk (belgiskt nederländskspråkig) dagstidning, och Le Moustique, en vallonsk (belgiskt franskspråkig) veckotidning som gavs ut av Dupuis, där han åstadkom kring 250 omslagsbilder och ett stort antal andra illustrationer, huvudsakligen karikatyrer av filmstjärnor.[1]

Morris pseudonym är den engelskspråkiga formen av hans eget förnamn Maurice, och det kunde ju passa bra för en västernserietecknare. Morris hade alltid varit intresserad av Vilda västern och skapade "Lucky Luke" för le Journal de Spirou 1946, en serietidning som också gavs ut av Dupuis. Han kom att teckna serien fram till sin död. Från början skrev han också serien själv, men 1955-1977 tecknade han serien efter René Goscinnys manus (det första manuset av Goscinny var "Järnhästen") och därefter till manus av en mängd andra författare.

På 1940-talet tillhörde Morris det tecknarkotteri på Jijés studio som brukar kallas för "de fyras gäng" ("La bande à 4") – de övriga tre var Jijé, Franquin och Will.

Tillsammans med Jijé och Franquin reste Morris till USA 1948. De ville knyta kontakter med amerikanska serieskapare och se vad som fanns kvar av den gamla Vilda västern. Morris var den som stannade i USA längst, han återvände inte till Belgien förrän sex år senare. Under tiden i USA hade han träffat Goscinny, som sedan blev hans ständiga manusförfattare fram till sin död.[1] Han samlade också mycket information och dokumentation som han sedan använde under sitt fortsatta arbete med "Lucky Luke". I USA gjorde han även illustrationer till barnboken "Puffy plays baseball" (Mary Taylor 1954).

I början av 1950-talet arbetade han i USA tillsammans med Jack Davis och Harvey Kurtzman, där han bidrog med att utarbeta planerna för tidningen Mad. Han återvände dock till Europa innan planerna realiserades. I mitten av 1960-talet skrev han tillsammans med Pierre Vankeer en serieteoretisk artikelserie i Le Journal de Spirou, där begreppet den nionde konstformen användes för seriemediet, ett begrepp som sedan dess har blivit etablerat som synonym för seriekonsten.

Förutom "Lucky Luke" och spinoffserien "Ratata", är det enda i serieväg han tecknat engångsföreteelsen den komiska gangsterserien "Du raisiné sur les bafouilles" till manus av Goscinny, i 1956.

Kuriosa

Besökte Stockholm 15–16 maj 1981 på en nordisk PR-turné.[2]

Recensioner

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 1.2 Geert De Weyer: "Morris", In België gestript, ss. 143-144, tielt: Lannoo. 2005.
  2. Notis i Bild & Bubbla nr 3/1981 sid 21.