Bröderna Daltons hämnd och andra äventyr

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Bröderna Daltons hämnd)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Bröderna Daltons hämnd och andra äventyr" (orig. "La ballade des Dalton et autres histoires") är ett antologialbum med kortare "Lucky Luke"-serier tecknade av seriens skapare Morris, och ursprungspublicerades på franska 1986. Albumet har i sin helhet bara nått den svenska publiken som en del av "Lucky Luke – Den kompletta samlingen", och består huvudsakligen av serier skapade kort efter den mångårige manusförfattaren René Goscinnys plötsliga frånfälle 1977.

Innehåll

Albumet består av fyra avsnitt:

  • "Bröderna Daltons hämnd" ("La ballade des Dalton") är serieversion av den animerade långfilmen med samma namn, och originalpublicerades i Spirou #2118-2123 (1978).
  • "Jolly Jumper blir förälskad" ("Un amour de Jolly Jumper") med manus av Greg var det första "Lucky Luke"-avsnitt som inte skrevs av varken Morris eller Goscinny, och originalpublicerades i Spirou #2117 (1978).
  • "Bråket i Pancake Valley" ("Grabuge à Pancake Valley") är en nytecknad version av en serie från 1955, skriven av Goscinny. Originalpublicerades i ett reklamhäfte för serien (1975).
  • "Sheriffskolan" ("L'Ecole des Shérifs") skrevs av Morris och originalpublicerades i Collection 16/22 #43 (1978).

I den svenska albumutgivningen av "Lucky Lucke" publicerades "Bröderna Daltons hämnd" och "Sheriffskolan" i nummer 38, "Lucky Luke - Special" från 1979. "Jolly Jumper blir förälskad" (under titeln "Jolly Jumpers förälskelse") och "Bråket i Pancake Valley" publicerades i presentboken "Jag, Jolly Jumper" 1984. 2006 samlades hela albumet, tillsammans med det samtida och liknande albumet "Den hängdes rep och andra äventyr", samt ytterligare några korta episoder, i "Lucky Luke 1978–1980".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!