Diskussion:Projekt:Mallar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Hergé
Georges Prosper Remi
Född:∗ 1907-05-22
Födelseplats:Etterbeek, Belgien
Död:† 1983-03-03 (75 år)
Död, ort:Bryssel, Belgien
Född som:Georges Remi
Fullständigt namn:Georges Prosper Remi
Pseudonym(er):Hergé(alias)

Land:Belgien Belgien
Språk:Belgisk franska Belgisk franska

Grupp(er):Studios Hergé
Webblänkar
[Tintin (hemsida)]
[Tintin]
Hergés namnteckning

Faktaruta: Serieskapare

Nu när jag ska göra en genomgång av samtliga svenska serieskapare slog det mig att det vore bra att ha en presentationsmall för serieskapare att lägga in i samband med det.
Frågan är om man ska göra en mall exklusivt för serieskapare, eller en mall för personer i största allmänhet?
Jag tänker mig att det som bör ingå i presentationen (för serieskapare åtminstone) är namn, födelsedatum, eventuellt dödsdatum, nationalitet, "syssla" (d.v.s. vad de gör som serieskapare; manus, teckningar eller bådadera), "övriga sysslor" (t.ex. om de även är barnboksförfattare, filmregissörer, översättare etc.), exempel på serier ur produktionen, samt erhållna priser och utmärkelser. Någon som anser att något bör läggas till eller tas bort?
Sedan Steamboat blev vald till ansvarig för mallprojektet har vi ju inte diskuterat hur arbetsgången är tänkt att gå. Vill Steamboat själv göra en sådan mall? Eller har [bnw] möjlighet att ordna något? Eller är det bättre att jag själv börjar pula på den (med mitt långsammare nybörjartempo)? OlaHe 24 september 2011 kl. 14.15 (CEST)

Plats för foto kan väl vara bra? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 24 september 2011 kl. 19.06 (CEST)
Absolut. Foto/tecknat porträtt/exempel på bildalster. Och bildtext. OlaHe 24 september 2011 kl. 20.07 (CEST)
Vad som mer kan ingå: språk (åtminstone för författare), verksam period (ungefärliga årtal), huvudsaklig genre. E.G. den 24 september 2011 kl. 21.48 (CEST)
Porträtt absolut (tecknat eller fotat), men exempel på bild av tecknaren själv tycker jag hör hemma i artikeln och inte själva mallen. //[bnw] 26 september 2011 kl. 11.38 (CEST)
Jag tycker att ett teckningsexempel i mallen kan vara motiverat i de fall där vi vi inte har några porträttbilder. Varje artikel behöver någon ögonfägnad högt upp på sidan och om vi inte har ett porträtt tycker jag att vi ska ha någonting annt. (Jag ska tillägga att porträttbilder räknas som enskilda verk om de inte är del av en serie; de kan därmed inte "citeras" och kan följaktligen vara knöligare att använda rättighetsmässigt.) OlaHe 7 oktober 2011 kl. 19.22 (CEST)
Jag tycker vi diskuterar lite vad som bör finnas med för fakta i en sådan mall. Det är hög tid att göra en mall för faktarutor i alla fall, så jag börjar snickra på en sådan direkt... Sedan får den bli grunden för alla faktarutor. Det är dock lite komplicerat att få det att fungera... Nåja.. Färger någon? Duger grisskärt, lila och ljusgrönt? Hotpink är en populär webbfärg... :-) --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 25 september 2011 kl. 09.24 (CEST)
Ljusgrått? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 25 september 2011 kl. 12.36 (CEST)
Suveränt om vi kan få till generella faktarutsmallar nu under hösten, Steamboat. Du kan väl testa vilket färgsystem du föredrar och sen kan vi andra tycka till. Jag är i förstone mer fundersam över vilka olika varianter vi bör ha – bör man t.ex. ha en för personer i allmänhet? Eller olika mallar för t.ex. serieskapare och förlagsfolk? Skulle det förstnämnda systemet innebära alltför många potentiella informationsfält att fylla i? Skulle det sistnämnda systemet innebära att Stan Lee behöver två faktarutor? OlaHe 25 september 2011 kl. 16.19 (CEST)
Låter mer praktiskt med en enda mall, där man kan välja att inte visa informationen som inte är relevant. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 25 september 2011 kl. 16.35 (CEST)
Jepp. Man kan ju ha som syssla något mer eller mindre serierelaterat. Tecknare, manusförfattare, tuschare, översättare, övrigt förlagsfolk... Lämpligtvis gör man det till dels ett frifält, Dels ett som tillåter definierade strängar, som då länkas. Tuschare, men Kaffekokare, liksom. //[bnw] 26 september 2011 kl. 11.38 (CEST)

Nu har jag smäckt ihop en generell faktarutsmall... Stal det mesta från Wikipedia, men jag fick den att funka nu i alla fall till sist. Inte så jätteglad över den, men den kan ju förbättras. 80 potentiella informationsfält borde räcka, och om det inte gör det så kan man lägga till 80 till. Exempel finns på den här sidan längst till höger.

Vi kan ju börja med att bestämma vilka faktarutor vi skall ha, och vilket färgtema.

 • Personer - Grönt
 • Periodiska publikationer - Orange
 • Album - Rött
 • Fanzin - Hotpink
 • Seriefigurer - Blått

eller kanske:

 • Serieskapare - Gult
 • Tuschare - Svart
 • Teoretiker och skribenter - Grå
 • Förlagsfolk - Lila
 • Vaktmästare på förlag - Violett
 • Gatsopare utanför seriebutiker - Varmt Elfenben
 • HBT-vänliga seriehandlare - Hotpink
 • Svenska Serieskapare - Blå/Gul
 • Norska Serieskapare - Rött/Vitt
 • Venusianska Serieskapare - Grisgrönt/Chockblått/Metallicstålgrå

etc.

Skall vi ha mer generella faktarutor (Personer, Publikationer, Seriefigurer) eller lite mer detaljerade (Serieförfattare, Seriealbum, Disneyfigurer). --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 4 oktober 2011 kl. 23.35 (CEST)

Börja med så generella mallar som möjligt, och se efter om det finns behov för mer specifika senare, tror jag nog. F.ö. måste ju Norska Serieskapare ha kombon Rött/Vitt/Blått. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 4 oktober 2011 kl. 23.52 (CEST)
Som svar på vad som kan tilläggas, utöver det redan nämnda, att ha med i faktarutan för personer: Signatur/namnteckning. Jag lade in Rune Andréassons namnteckning i artikeln om honom med tanke på att det skulle sitta fint i en framtida faktaruta av det slag som nu diskuteras. --N0WIS 7 oktober 2011 kl. 13.51 (CEST)
Inte särskilt lik den jag har sett i serierna, men kan förstå poängen. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 7 oktober 2011 kl. 14.17 (CEST)
... och jag som med flit valde bort att ha signaturbild längst ner... :-( Jag är väl inte såld på att lägga upp signaturer om det inte är väldigt speciella sådana (Bela Zaboly eller E.C. Segar) som förekommer i deras verk. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 oktober 2011 kl. 14.37 (CEST)
Intressant! Rune Andréassons mest publika signatur ("Rune A." ritat med stålstift) kanske passar bättre. Det låter helt rimligt. Steamboat Willie: skulle vara intressant att veta mer vad du menar med "väldigt speciella sådana". Ska de vara speciella rent grafiskt, eller menar du på något annat sätt? --N0WIS 7 oktober 2011 kl. 17.15 (CEST)
Rent grafiskt var väl vad jag tänkte mig. Till ex. Bela Zaboly som gjorde ett Bi som sin signatur, eller Segar som ibland hade en cigarr... Tezuka's som var ett självporträtt... Kanske välkända som inte är vad man tror (Walt Disney's och Rune A:s är ju båda varumärken/logotyper snarare än "riktiga" signaturer t.ex.). Sådana som kan hjälpa till att identifiera okända serier. ... men inte slaviskt samla ihop autografer från alla personer som dyker upp i SerieWikin. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 oktober 2011 kl. 21.52 (CEST)
Mallen ser mycket bra ut, tycker jag. Definitivt en bra start, åtminstone. Jag föredrar tanken på att ha rätt generella mallar till att börja med. Till din föreslagna lista med personer, periodiska publikationer, album, fanzin och seriefigurer skulle jag dock vilja lägga "serier". Och om en artikel handlar både om serien och seriefiguren med samma namn men inte är så lång att det motiverar båda faktarutorna, så tycker jag att "serie"-faktarutan ska vara överordnad "seriefigurs"-faktarutan, d.v.s. att den sistnämnda inte behöver vara med alla gånger.
En fara med alltför generella mallar är ju förstås att de blir informationsspäckade, eller åtminstone informationsfältsspäckade. "Serier i urval" är ett möjligt informationsfält för serieskaparen, men knappast för teoretikern. Vet inte hur man ska hitta en bra balans där.
Färger känner jag att man kan pröva sig fram med (under Steamboats chefsskap) för att känna vad som blir bäst. Men man kan ju tänka sig att olika personmallar kan ha olika nyanser av (exempelvis) rött. T.ex. sereíeskapare klarrött, förlagsfolk ljusrött, skribenter rosa. Att olika seriepublikationer har olika naynser av grönt, o.s.v. På så sätt blir de olika typerna av mallar både sammanhållna i större kategorier, och anpassade till de enskilda typerna. OlaHe 7 oktober 2011 kl. 19.17 (CEST)
.. och användare i HotPink! :-) Nej, men det är en bra idé... Jag skall snickra på en första mall. Personer tror jag det blir. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 oktober 2011 kl. 21.52 (CEST)
Vad gäller signaturer känner jag inte att det är överdrivet viktigt att ha med för de flesta serieskapare – vi är inte en grafologisajt. Men ett fält som kan användas för display av de mer "speciella", som Steamboat säger, eller de mer "klassisk", kunde väl vara rimligt? Bela Zaboly, Rune A, Stan Lynde, Nils Egerbrandt, Jack Kirby och Scott Shaw dyker spontant upp i huvudet. OlaHe 7 oktober 2011 kl. 19.28 (CEST)
Tecknarsignaturer kan vara bra att ha med i bild. Autografer är däremot inte nödvändiga, när dessa skiljer sig från signaturen (vilket de nog ofta gör i större eller mindre utsträckning). E.G. den 7 oktober 2011 kl. 22.10 (CEST)
Jag tänkte annars på det... Överst i personmallen står det personens namn. Men det finns inget som skiljer en skribent från en serieskapare. Skall jag kanske göra ett fält till för "titel" ovanför bilden, men under namnet? Skall vi leka med typsnitt, eller skall det bli arial för hela slanten? Man kan inte göra hur mycket som helst, men Arial, Times (New Roman) och Courier är universella. Något mer som funkar på Linux, PC, HTC, iPhone och Mac? --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 oktober 2011 kl. 21.52 (CEST)
Just typsnitt känns mest overkill och distraherande att variera, tycker jag. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 7 oktober 2011 kl. 22.07 (CEST)
Jag tycker inte heller att man ska blanda typsnitt i regel. Men experimentera gärna med storlekar, fetstil, kursivt, kapitäler etc. OlaHe 7 oktober 2011 kl. 22.27 (CEST)
Det kan nog vara bra med ett fält för titel/roll för personen. E.G. den 7 oktober 2011 kl. 22.10 (CEST)
Tycker jag med. OlaHe 7 oktober 2011 kl. 22.27 (CEST)

Färger

Okej.. Då kör vi så här...

Generella färgskalor:

 • Personer = Rött/Rosa/Magenta/Hotpink
 • Publikationer = Blått/Grönt
 • Serier = Gult/Orange
 • Dagspresserier = Svart/Grått
 • Seriefigurer = Lila/Violett
 • ??? = Brun/Beige

Kommentera gärna, för det här är viktigt. Jag tänker låta den här färgskalan hänga ned till alla mallar, t.ex. mallarna för serieskapare och serier som Mall:Lucky Luke för att få en mer enhetlig färgprofil. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 22 oktober 2011 kl. 10.21 (CEST)

Det ser bra ut. Jag har inget att invända. --N0WIS 22 oktober 2011 kl. 10.59 (CEST)
Bra jobbat. Det fungerar som det är, men om du vill ha mina personliga preferenser så tycker jag nog att det blir bättre om blått och grönt inte blandas samman. Kan man inte köra Publikationer ljusblått/mellanblått och Seriefigurer två nyanser av grönt? (Färger är bättre än svart/grått.) Och så slipper jag gärna Hotpink – grälla färger i all ära, men för att underlätta textläsning gör de sig inte så bra. OlaHe 22 oktober 2011 kl. 11.18 (CEST)
Grönt och blått är ju samma färg??!? ;-) Nu har jag fört in lite färgexempel för att det skall vara lättare att se... Jag ändrade seriefigurer till Lila/Violett färgskala och flyttade den tråkiga svarta/grå till dagspresserier. Bättre? Fler färger finns det exempel på här: HTML Färgskala--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 22 oktober 2011 kl. 21.46 (CEST)
Har du länk med exempel på hur det ser ut i praktiken? Har svårt att skilja mellan nyanserna på rosa respektive lila på rak arm? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 22 oktober 2011 kl. 11.27 (CEST)
Förresten, vilka färger kan det bli problem med för färgblinda? Om det är viktigt med en tydlig distinktion kanske man borde tänka på det, också. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 22 oktober 2011 kl. 11.50 (CEST)
Om man bortser från de mest extrema fallen (röd/grön färblindhet, total färgblindhet) så är färgerna avpassade för att vara tydliga även om man har upp till grad 2 färgdefekt. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 22 oktober 2011 kl. 21.46 (CEST)
Jag tycker att de röda nyanserna för personer och de rosalila nyanserna för seriefigurer ligger för nära varandra. Däremot tycker jag inte att serier och dagspresserier behöver ha skilda färgskalor, en dagspresserie är ju en serie, vill man ha en skillnad mellan dem kan det räcka med en nyansskillnad. E.G. den 23 oktober 2011 kl. 15.16 (CEST)
Magenta/Lila, Rosa/Violett (vilka iofs används för olika klassificeringar) och Vitt/Beige skiljer sig minimalt på min skärm. Tackar annars för exempel, och instämmer i E.G.:s kommentar om dagspresserier. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 23 oktober 2011 kl. 23.23 (CEST)
Ja, Magenta blir inte riktigt magenta på min skärm ser jag.. och "gul" är egentligen "guld", för rent gult är för ljust mot vit bakgrund. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 24 oktober 2011 kl. 14.04 (CEST)

Nytt försök: Generella färgskalor:

 • Personer = Rött/Rosa/Magenta/Hotpink/Orange
 • Publikationer = Blått/Grönt
 • Serier = Svart/Grått
 • Seriefigurer = Lila/Violett
 • Seriefigurer = Brun/Gult
 • ??? = Beige
--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 december 2011 kl. 06.17 (CET)

Generell högerruta-mall

Det skulle vara bra att först bygga en generell mall som bara innehåller rutan till höger och kanske stil-formatteringar. Någon som är snitstig på css och sånt? //[bnw] 26 september 2011 kl. 11.30 (CEST)

Mall:Faktaruta --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 december 2011 kl. 06.27 (CET)

Nya mallar

Användare:Stålmannen/Mallar, Vad tycks? Jag kan göra fler mallar om andra saker också. Stålmannen 1 oktober 2011 kl. 17.43 (CEST)

Jag tycker att den gamla Tintinmallen är snyggare. E.G. den 1 oktober 2011 kl. 21.30 (CEST)
På vilket sätt? Stålmannen 1 oktober 2011 kl. 21.33 (CEST)
Den har inte lika skrikiga färger, har ett lugnare utseende över huvud taget. E.G. den 1 oktober 2011 kl. 21.46 (CEST)
Den här diskussionen förs bättre på Diskussion:Projekt:Mallar. Flyttar den dit. OlaHe 2 oktober 2011 kl. 12.27 (CEST)

Färgerna kan man ändra, här har du några färger att välja mellan. Stålmannen 2 oktober 2011 kl. 14.13 (CEST)

Själv är jag svag för hotpink! --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 4 oktober 2011 kl. 16.46 (CEST)

Lägesrapport?

Jag är (äntligen) i startgroparna för att sätta igång med Projekt Svenska Serieskapare på allvar. Kommer personmallen att finnas färdig att använda inom en nära framtid, Steamboat? I så fall kanske jag inväntar den innan jag börjar, så att jag kan lägga in dessa i samma veva. OlaHe 1 december 2011 kl. 16.59 (CET)

Jag kan försöka göra den före de andra.. På söndag tidigast... Under tiden kanske du kan föreslå vilka parametar som skulle vara intressanta...--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 1 december 2011 kl. 19.45 (CET)
Låter lysande! Då avvaktar jag lite.
Okej, förslag till parametrar:
NAMN (rubrik)
SYSSLA (underrubrik - övergripande beteckning för huvudsakliga syssla i sammanhanget, t.ex. "serieskapare", "förlagsfolk")
Bild
Bildtext
Namn
Pseudonym(er)
Född (datum, öppet även för ort om man så vill, automatisk uträkning av ålder)
Död (datum, öppet även för ort om man så vill, automatisk uträkning av ålder)
Hemland
Verksamhet serier
Verksamhet övrigt
Grupptillhörighet
Verk i urval (för serieskapare, författare, konstnärer)
Fanzin i urval (fanzin man har gett ut)
Yrkesmeriter i urval (t.ex. tidningar man varit redaktör för, serier man översatt, skolor man har varit lärare på etc.)
Utställningar i urval (utställningar man satt upp eller deltagit i)
Föreningsarbete i urval (för t.ex. styrelsemedlemmar i Seriefrämjandet, NAFS(k) etc.)
Priser i urval
Signatur
Webbplats
Om vi då tar Hergé som exempel i ovanstående mall så skulle hans ruta kunna se ut så här:
HERGÉ
SERIESKAPARE
Bild
Bildtext
Namn: Georges Remi
Pseudonym(er): Hergé
Född: 22 maj 1907, Etterbeek, Belgien
Död: 3 mars 1983 (75 år), Bryssel, Belgien
Hemland: Mini belgien.gif Belgien
Verksamhet serier: Serietecknare, serieförfattare
Verksamhet övrigt: Bildkonstnär
Grupptillhörighet: Studios Hergé
Verk i urval: "Tintin", "Smecken och Sulan", "Johan, Lotta och Jocko"
|-
|-
|-
|-
Priser i urval: Adamsonstatyetten (1971)
Signatur: Hergé
Webbplats: Länk till http://www.tintin.com
OlaHe 1 december 2011 kl. 23.05 (CET)
Jag funderar på webbplats(er), om det eventuellt kan finnas 2-3 olika officiella/ viktiga. Å andra sidan kanske man kan ha det på "externa länkar". 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 2 december 2011 kl. 01.27 (CET)
Kunde man ha med ett fält för språk? För exempelvis belgiska serieskapare kan det ju vara intressant att veta om de skriver på franska eller nederländska. E.G. den 2 december 2011 kl. 01.40 (CET)
Jag är tveksam till Verk i urval, Fanzin i Urval, ja, allt som är i "urval"... Faktarutan skall ha några basfakta som skall finnas på samma ställe i alla artiklar, men det känns som om alla "i urval"-parametrar gör att man inte behöver skriva någon artikel... Hela artikeln hamnar i sidorutan, och det är jag tveksam till. Titel: Serieskapare och "Verksamhet".. blir inte det samma sak, eller skall titeln bara vara någon sorts "huvudsyselsättning"? Jag kan se en massa osäkerhet kring detta. Pseudonymer och Signatur.. Är det samma sak, eller skall signatur vara en bild? Jag kan förutspå att "hemland" måste ha flera parametrar, liksom "grupptillhötighet". Automatisk uträkning av ålder får jag återkomma med... Det går säkert att lösa, men det kan man ju lägga till senare. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 december 2011 kl. 06.05 (CET)
Snabba svar på vettiga frågor: 1. Nej, hela artikeln får inte hamna i faktarutan. Men något sätt att nämna de mest framstående verken i faktarutan tycker jag inte är fel. I det här fallet Tintin. Kanske man ska skriva "Framstående verk" istället för "Verk i urval"? Det är det svenska Wikipedia kör med. De övriga "urvals"-parametrarna känns inte lika viktiga, kanske slopa dem helt och hållet? 2. Jag såg framför mig någon idé att sätta "SERIESKAPARE", "FÖRLAGSFOLK", etc. som rubrik strax under namnet högst upp. Medan parametern "Verksamhet" går in mer på vad man har gjort inom sin(a) yrkesroll(er) (se Hergé-exemplet ovan). Men man kanske ska strunta i den övre rubriken - t.ex. Stan Lee och Fabian Göranson är ju lika mycket serieskapare som förlagsfolk och det blir en svår avvägning vad man ska ange där. 3. Med signatur avser jag en bild, med hänvisning till tidigare diskussioner. För mig är det ingen viktig sak, men jag vet att andra gärna ville ha med en sådan parameter. 4. "Hemland" och "grupptillhörighet"... det bör väl finnas möjlighet att lägga in flera alternativ där. Men det gäller ju även t.ex. yrkesverksamheten. 5. Och som svar till Wakuran tycker jag nog att man bör kunna länka åtminstone två webbplatser när så är lämpligt. T.ex. en officiell webbplats och en officiell blogg. OlaHe 2 december 2011 kl. 08.53 (CET)
Ok... Kolla in mallen jag slängde in på den här sidan och säg till vad som skall ändras så skall vi se... --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 2 december 2011 kl. 21.39 (CET)
Trevligt! Jag förordar att ...
* "Hergé" placeras inom ytterramen;
* yrkesbeteckningen får en mindre stil i förhållande till vidhängande personnamn/alias;
* åldersangivelse tillfogas inom parentes:
* "Belgien" länkas (så som i OlaHe:s exempel här ovan i diskussionen). Även födelse- och dödsår borde länkas på samma sätt.
Övriga reflektioner: Färgkontrasten för "Webblänkar" känns inte optimal. Kanske går det att använda sig av en mer nedtonad bakgrundsfärg till "Webblänkar" och till serieskapar-mallen generellt? --N0WIS 2 december 2011 kl. 22.53 (CET)
 • Hur skall jag fixa åldersangivelsen? Det är nog ingen idé att ha den som en parameter, för då måste alla mallar updateras varje år.
  * Är det bara Belgien som skall länkas, eller alla landsnamn? För det här är en generell mall, och jag tycker inte det skall vara artiklar för alla jordens länder.
  * att länka årtal enbart ur en parameter med godtyckligt format kommer att ta tid. Det kommer inte att komma nu till på söndag.
  * Vilken bakgrundsfärg skall det vara då? Jag har frågat förut... Lila kanske?
  --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 december 2011 kl. 00.19 (CET)
Wikipedia tror jag har något automatiskt skript kopplat till datorklockan. Jag ser annars inget principiellt skäl emot att länka till alla världens länder, men det kommer ju ta ett tag att skriva vettiga artiklar om den lokala seriekulturen för alla. 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 3 december 2011 kl. 00.43 (CET)
Jag håller med: det är en fråga om hur man använder mallen, snarare än hur mallen ska vara konstruerad. Länkar för geografiska platser och årtal behöver inte genereras av mallen, utan kan skrivas in för hand. Kanske bäst att skriva in ålder för hand också. Beträffande färgen: Kanske skulle det räcka med att texten "Webblänkar" skrivs i vitt istället för svart (jfr. texten mot HotPink-bakgrund på denna sida)? Åtminstone om man som jag skriver ut i svartvitt blir kontrastverkan bättre i vitt. --N0WIS 3 december 2011 kl. 01.02 (CET)
Jag testade att byta ut magentan, och göra texten vit.. Att ändra åldern på alla serieskapare en gång om året är ett ogörligt jobb, så den idén tror jag inte på... Det måste finnas något annat sätt.--= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 december 2011 kl. 17.33 (CET)
Klarar inte vår MediaWiki såna skript eller liknande jag pratade om? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 3 december 2011 kl. 17.37 (CET)
Jag jobbar på saken... Sedan är det ju en fråga om hur man definierar ålder... Om en serieskapare fyllde t.ex. 20 den 1:a februari 2011.. När är den 21 år gammal? Redan den 1:a december 2011, den 1:a januari 2012 eller den 1:a februari 2012? Det är olika svårighetsgrad på beräkningarna beroende på vilken standard man följer där... --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 december 2011 kl. 21.41 (CET)
.. och för att krångla till det... Är man 79 år gammal om man dör dagen före sin 80-årsdag? .. och vilken tidzon skall man räkna dödsfallet i? --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 3 december 2011 kl. 21.44 (CET)
Man fyller år vid nytt datum 00.00 CET är väl en okej standard? 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 3 december 2011 kl. 22.15 (CET)
Och om man är född 29 februari, blir man alltså ett år äldre 1 mars, "dagen efter". 惑乱 * \)/ (\ (< \) (2 /) /)/ * Wakuran 4 december 2011 kl. 00.50 (CET)
Jag tycker att det ser skitbra ut. Alla mina synpunkter är småsaker, undantaget en sak: färgerna. De är för starka och för omatchande. Rosa... okej. Rosa med magenta eller rosa med orange skär däremot i ögonen.
Övriga synpunkter (som verkligen ÄR småsaker och inget som mallen står eller faller med):
1. "Hergé" i rubriken hamnar lite "högt upp" i det orangea fältet. Jfr med "serieskapare" som hamnar mer i mitten.
2. Att "namn" nämns i fyra olika versioner (rubrik, född som, fullständigt namn, pseudonym) känns lite overkill. Särskilt "född som" och "fullständigt namn" känns som att de kunde slås ihop. Men så länge det är fritt val huruvida man vill använda alla dessa fält funkar det.
3. Jag är inte heller säker på att parametrarna land och språk båda behövs för alla serieskapare. (Men för belgare och andra från flerspråkiga regioner kan det givetvis vara vettigt.) Borde kanske också vara valfritt.
4. "Grupp(er)/Studio(r):" får en ful radbrytning i min webbläsare (-r). Förkortning eller ett mellanslag kan behövas. Tycker nog förresten att det räcker med "Grupp(er)". Det känns lite yvigt att kategorisera t.ex. Sture Hegerfors' medlemskap i Svenska Serieakademin som "Grupp(er)/Studio(r)". "Grupp(er)" sätter en tydlig men flexibel rubrik som funkar för både Studios Hergé, Seriefrämjandet Stockholm, Dotterbolaget, Forte Collantes, La bande à 4 etc.
5. Tidigare nämnda parametern "Verk i urval"/"Framstående verk" känns kanske kanske inte så nödvändig, inte heller "Priser". Men yrkesrollerna/verksamheten tycker jag borde tas upp här på något sätt. Det är något man ringar in en kreatör med. Något i stil med det jag angav i Hergé-exemplet ovan – serieförfattare och serietecknare i serievärlden, bildkonstnär utanför serievärlden.
6. Jag tror att standarden för åldersangivelse är som Wakuran säger i t.ex. Wikipedia och Facebook.
That's it just nu. Kanske dyker upp fler tankar om jag börjar provanvända mallen i olika artiklar. OlaHe 4 december 2011 kl. 01.09 (CET)
Jag har försökt tona ner färgerna ännu mer nu, hur ser det ut på andra skärmar?
1. Jag har flyttat om nu vad tycker ni?
2., 3. Alla parametrar är i princip valfria. Så, namn, födelsenamn, fullständigt namn behöver inte anges. Jag tog med alla varianter då några bytt namn, några är kända mest under en del av sitt namn... mm. Så alla kan användas, men kanske inte på alla personer. Sedan vilket namn som skall vara "huvudbeteckningen" kan vi ju diskutera. T.ex. så är "huvud"-namnet i Wikipedia "George Prosper Remi" medan det hos oss borde vara "Hergé". Om alla vill så kan jag ta bort den som parameter och låta uppslagsordet vara "huvud"-namn, men det bör vi nog diskutera först.
4. Jag har separerat Studior och Grupper.. så får vi använda vad som passar bäst. Nu är det här en mall för serieskapare.. Dotterbolaget köper jag som grupp eller studio, men Seriefrämjandet?.
6. Jag kan nog räkna ut ålder för levande och/eller döda personer nu, men vi måste uppgradera ParserExtensions innan jag implementerar det. Framförallt så är det ju viktigt att ålder för levande personer räknas ut automatiskt för att spara merarbete. Jag vill undvika alla parametrar som kan räknas ut från andra parametrar så långt det går. Annars är det ju lätt att lägga in en parameter "Ålder=" som antingen är hur gammal skaparen var när den dog, eller hur gammal skaparen var den 1:a januari 2011 för levande personer, men det vore inget vidare. Ålder kan man lägga tille fteråt om man i alla fall har födelse och dödsdatum så behöver man inte ändra i artiklarna efteråt. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 4 december 2011 kl. 13.36 (CET)
Nu är den klar... Nåja.. i väntan på er input i alla fall. Testa Mall:Faktaruta serieskapare. --= Steamboat Willie / 蒸気船 ウィリー =- 7 januari 2012 kl. 20.30 (CET)

Info om bildrättigheter

När det står "bilden använd med tillstånd" i en mall, bör det också anges vem som innehar bildrättigheten och vem som har givit tillstånd till dess publicering på Seriewikin. E.G. den 11 januari 2012 kl. 00.50 (CET)