Cameo

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Gästspel)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Cameos av serieskapare: Bland de fyra krigarna som skall överfalla Usagi och Gen finns bland annat Sergio Aragonés, Mark Evanier och Stan Sakai själv. Ur "Usagi Yojimbo" av Stan Sakai © Stan Sakai
Cameos av seriefigurer: Ett helt knippe cameos i en enda ruta av Top 10: Beyond the Farthest Precinct nr 3 av Paul di Filippo och Jerry Ordway. På barnhemmet i Neopolis syns bl.a. Knattarna, Lisa och Sluggo, Teddi och Freddi, Baby Huey, Herbie Popnecker, Sugar & Spike, Little Dot, Dondi och Granny Goodness, samt barnversioner av Stålmannen, Batman, Wonder Woman och Acke. ©Di Filippo, Ordway, Alan Moore och Gene Ha.

Termen cameo kommer från filmvärlden och betecknar ett kort gästspel av en särskild person som statist i en film, ofta en skådespelare som gör en mycket mindre roll än vad skådespelarens stjärnglans motsvarar. Termen används på samma sätt inom seriemediet och kan då syfta både på verkliga personer och till exempel på seriefigurer ur andra serier.

Givetvis finns en viss skillnad mellan film och serier: En cameo i en (spel)film brukar innebära att vederbörande själv ställer upp och deltar, medan serieskapare inte är lika beroende av de gästspelandes personliga medverkan.

Termens ursprung

Ordet cameo kommer från engelskan och betyder ursprungligen kamé, en reliefgravyr på en ädelsten. Filmtermen cameo appearance skapades av filmproducenten Michael Todd i samband med hans Oscarbelönade Jules Verne-film "Jorden runt på 80 dagar" från 1956, som hade 80 kända filmstjärnor i olika gästroller. Dessa små framträdanden sades "stå ut" ur filmen så som bilden på en kamé står ut ur bakgrunden.

Kända cameos i serierelaterade filmer

I filmvärlden återfinns exemplet med Stan Lee, som oftast får en liten roll varje gång en Marvel-serie filmatiseras. De oinsatta känner knappast igen Stan Lee, men för serieintresserade tillför det en extra dimension. Stan Lee och många andra serieskapare gästspelar självklart också i tecknade serier, antingen ritade av dem själva eller av andra. Gästspelen kan vara i form av just korta cameos, eller också deltar serieskaparna aktivt i äventyret i metaserieform eller i en alternativ verklighet.

Det händer också att en skådespelare som har spelat en viss seriefigur i en filmatisering får göra ett cameoinhopp om samma seriefigur blir överförd till filmmediet på nytt många år senare. Exempelvis hade Lou Ferrigno, som spelade Hulk på TV under 1970- och 1980-talet, en gästroll både i långfilmen "Hulk" från 2003 och i långfilmen "The Incredible Hulk" från 2008. Hulk är animerad i dessa två långfilmer och spelas alltså inte av någon skådespelare, men i den senare filmen gör Ferrigno också Hulks röst.

Cameoroller i serier

I tecknade serier kan andra hjältar ibland gästspela, ibland öppet för att hjälpa upp försäljningen av en viss serietidning (Batman och Wolverine är exempel på figurer som ofta används i det syftet). Andra gånger sker detta även med lägre profil – till exempel kan hjälten figurera i sin civila identitet eller snabbt susa förbi utan att påverka historien. Serietecknare kan ibland också smyga in seriefigurer från andra förlag och genrer i teckningar av stora folksamlingar.

Även cameos av verkliga personer i tecknade serier är populära. En serietecknare kan smyga in sig själv eller sina vänner in i några serierutor (som Hergé gör i slutet av "Kung Ottokars spira", eller Uderzo och Goscinny i många Asterix-äventyr), eller rentav använda sig av en känd skådespelare för att "besätta" en viss roll i serien (även det mycket populärt i "Asterix", där många franska skådespelare och andra kända personer har fått låna sin karikatyr till olika bifigurer).

Cameos görs ofta som en hyllning, eller som en typ av ironiskt internskämt riktat till andra fans. T.ex. i seriealbumet "Grön natt" av Horst Schröder och Mikael Grahn där var och varannan sida innehåller cameos av mer eller mindre kända figurer ur seriehistorien.

Nämnas bör även Alan Moores serier "The League of Extraordinary Gentlemen" och "Top 10". Den förstnämnda är en veritabel buffé av gästspel från och referenser till allehanda verk ur såväl den finkulturella som den populära litteraturhistorien, medan den sistnämnda innehåller cameos av kända superhjältar och andra seriefigurer i var och varannan ruta.

Se även

Källor