Top 10

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Top 10 nr 11 (2001) av Gene Ha. ©  Alan Moore/Gene Ha/DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.
Hyperdog samt ett knippe exempel på typiska easter eggs i serien: På barnhemmet i Neopolis syns cameos med bl.a. Knattarna, Lisa och Sluggo, Teddi och Freddi, Herbie Popnecker, Sugar & Spike, Little Dot, Dondi och Granny Goodness, samt barnversioner av Stålmannen, Batman, Wonder Woman och Acke. ©Paul Di Filippo, Jerry Ordway, Alan Moore och Gene Ha.

"Top 10" är en amerikansk äventyrsserie skapad av Alan Moore och Gene HaDC/Wildstorms etikett America's Best Comics. Serien handlar om en polisstyrkas vedermödor i en stad befolkad av superhjältar, utomjordingar, magiker, robotar, gudar och andra abnormaliteter.

Innehåll och handling

"Top 10" är motsvarigheten till "Spanarna på Hill Street" eller "CSI" i staden Neopolis där superhjältar och andra paranormala element är standard. I jättestaden är pizzabuden begåvade med superfart, resebyråerna skickar folk till andra dimensioner, skadedjursbekämparna får tampas med intergalaktiska råttkrig, och i ghettona lever robotar i fattigdom och diskriminering. I stort sett varje man, kvinna, barn, djur och annan varelse i Neopolis har övermänskliga förmågor och färgglada trikåer. De som inte har sådana vid födseln skaffar sig det senare i livet. Och de som ska hålla ordning på alltihop är poliserna i Precinct Ten (populärt kallade Top Ten).

Serien är den luttrade författaren Alan Moores hejdlösa drift med superhjältegenren, där han drar alla konventioner och klichéer till sin spets och därefter snurrar dem ett par extra varv. Bilderna tecknade av Gene Ha är detaljrika och sprängfyllda med referenser och homager, s.k. easter eggs.

Men "Top 10" har också en allvarligare dimension. Flera av figurerna är utmejslade och mångbottnade och tas på allvar som i vilket seriöst drama som helst. Berättandet och upplägget påminner i hög utsträckning om de ovan nämnda polis-tv-serierna. Tragik och humor, fars och drama och science fiction-vetenskapliga utläggningar blandas respektlöst om vartannat.

Namnet Top 10 syftar på staden Neopolis' polisdistrikt (en del av en interdimensionell polisorganisation).

Återkommande figurer

Poliser

 • Jetman (Captain Steve Traynor) – omtyckt polischef på Precinct Ten.
 • Jeff Smax (Jaafs Maxun) – cynisk och hårdför snut som härstammar från en fantasyvärld. Är osårbar och kan skjuta kraftstrålar från sitt bröst.
 • Toybox (Robyn Slinger) – nyutexaminerad kvinnlig polis som har en armé av mekaniska leksaker till sitt förfogande.
 • Hyperdog (Kemlo Caesar) – polisassistent som är en intelligent och talande hund iförd ett människoliknande exoskelett.
 • King Peacock (John Corbeau) – en polis som är medlem av en sekt som dyrkar den jezidiska ängeln/"djävulen" Melek Taus/Malak Ta'us och får superkrafter genom sin kontakt med sina högre makter.
 • Dust Devil (Duane Bodine) – cowboyliknande polis med futuristiska revolvrar.
 • Synaesthesia (Miriam Jackson) – kvinnlig polis med synestetiska och mentala krafter.
 • Irma Geddon (Irma Wornow) – medelålders kvinnlig polis i en kraftfull robotdräkt med bland annat kärnstridsspetsar.
 • Girl One (Sung Li) – kvinnlig polis som är skapad i ett laboratorium. Går naken eftersom hon kan styra sitt pigment till att se ut som en dräkt.
 • Peregrine (Cathy Colby) – kvinnlig polis med vingar.
 • Jack Phantom (Jackie Kowalski) – kvinnlig polis som kan gå genom väggar.
 • Shock-Headed Peter (Peter Cheney) – fördomsfull manlig polis med elektriska superkrafter.
 • The Word (Harry Lovelace) – polisman vars röst tvingar alla att lyda honom. Särskilt användbar vid gisslanförhandlingar och liknande.
 • Spaceman (Alexei Gushko) – rysk invandrad polis med telepatiska krafter.
 • Multiwoman (Jenny McCambridge) – poliskvinna som kan dela sig i flera personligheter, var och en med en unik superkraft.
 • Joe Pi – robotpolis med inprogrammerat känsloliv som kommer från en parallell värld där tekniken härskar.
 • Wolfspider (Bill Bailey)– ledare för insatsstyrkan. Har mekaniska spindelben sedan han skadats i en teleporterolycka.
 • Micro-Maid (Sally Jo Jessell) – obducent. Har kraften att krympa vilket kommer väl till pass då hon ska undersöka lik i tjänsten.
 • Janus (Linda Burnett) – tvåhövdad kvinna som sköter polisens telefonväxel.

Utgivning och spinoffer

Första serien med "Top 10" publicerades i en tolvnummers maxiserie från America's Best Comics 1999–2001.

Sedan dess har två uppföljare kommit, albumet "Top 10: The Forty-Niners" av Moore och Ha, som handlar om Neopolis tidiga historia, samt miniserien Top 10: Beyond the Farthest Precinct, skriven av Paul Di Filippo och tecknad av Jerry Ordway.

Moore skrev även en fantasyserie med Smax i huvudrollen, tecknad av Zander Cannon och utgiven i fem nummer 2003–2004.

Enstaka kortare episoder som utspelar sig i "Top 10:s" värld har även publicerats i olika antologitidningar från Moores underetikett America's Best Comics: "Deadfellas" av Moore och Zander Cannon, i America's Best Comics Special (2001) och "Badge of Honor: Policing the City of Dreams" av Peter Hogan och Ha, samt i ABC:A-Z, Top 10 and Teams (2006). Den sistnämnda innehåller en kort historik över Neopolis.

Serietidningar

Seriealbum

Samlingsalbum

 • "Top 10: Book One" (seietidningens nr 1–7 samlade). ISBN 1840231963 (hardcover), ISBN 1563896680 & 1840232757 (paperback).
 • "Top 10: Book Two" (serietidningens nr 8–12 samlade). ISBN 1563898764 & 1840234822 (hardcover), ISBN 1563899663 & 1840235187 (paperback).
 • "Smax" (miniseriens nr 1–5 samlade). ISBN 1401203256 (hardcover), ISBN 140120290X (paperback).
 • "Top 10: Beyond the Farthest Precinct" (miniseriens nr 1–5 samlade). ISBN ?

Externa länkar