Teddi och Freddi

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Musse, Teddi, Freddi och Kalle. Ur Hemmets Veckotidning nr 25/1935 av Floyd Gottfredson. © Disney

Teddi och Freddi (orig. Morty and Ferdie Fieldmouse, tidigare Putte och Knutte på svenska) är Musse Piggs syskonbarn i disneyserierna.

Historik

Dagspresserien

Se även Musse Pigg (dagspressversionen)

Tvillingbröderna Teddi och Freddi skapades av Floyd Gottfredson. Ursprungligen var de i spädbarnsåldern och debuterade i dagspressversionen av Musse Pigg 1932. På söndagssidan från 18 september 1932, lämnar en äldre musdam, Mrs. Fieldmouse, de båda pojkarna hos sin barnvakt, Musse. De börjar omgående att omtalas som Musses "nephews" (syskonbarn - vanligen brorsöner i svensk översättning), men huruvida Mrs. Fieldmouse hade något släktskap till Musse och/eller Teddi och Freddi, framgår inte av debutserien, och Gottfredson använde sig aldrig av henne igen.

Teddi och Freddi blev dock fasta figurer, och från och med 1939 medverkade de även i seriens dagsstrippar. 1934 syntes de även i kortfilmen "Musse Piggs ångvält" ("Mickey's Steam Roller"), men därefter har de bara gjort enstaka mindre framträdanden i animationer.

Under krigsåren åldrades de till yngre skolåldern, och 1943 försvann Freddi från serien. Gottfredsons ursprungliga idé var att återintroducera honom som en äldre, välutbildad, yngling, för att på så vis ge honom och Teddi skilda personligheter, men dessa planer ströks när Frank Reilly övertog huvudansvaret för Disneys dagspresserier 1946. Följdaktligen förblev Teddi ensamt barn i Musses hushåll. Under femtiotalet introducerades dock Teddis kompis Allan (Alvin) som i viss mån fyllde Freddis plats, och under 1960-talet tillkom även en flickvän, Lill-Tuttan (Millie).

1987 återintroducerades slutligen Freddi i serien (dock utan kommentar, och fortfarande i lågstadieåldern), och Allan och Lill-Tuttan försvann.

Serietidningarna

I Westerns serietidningsproduktion introducerades både Teddi och Freddi 1947, och de har därefter fortsatt att figurera tillsammans i flertalet serietidningsproduktioner av disneyserier.

I de amerikanska så kallade "overseas"-serierna fick de på 1960-talet lära känna Mimmis systerdotter Tuttan.

På 2000-talet introducerades pojkarnas mor, tillika Musses syster, i de danska disneyserierna, och fick då det engelskspråkiga namnet Felicity Fieldmouse (i seriernas svenska översättning saknar hon förnamn, men tilltalas som "fru Pigg"). Nu introducerades även fotbollslaget BK Blåbären, där bland annat Teddi, Freddi och Långben brorson Gilbert spelar.

I uppslagsverket "Disney Who's Who" (ISBN 9781368009928), utgiven av Disney Press 2017, anges namnet på pojkarnas mor och Musses syster vara Amely Fieldmouse.

Teddi och Freddi på andra språk

 • Mini danmark.gif Danska: Mik og Mak, Mik og Muk, Mak og Muk
 • Mini finland.gif Finska: Mortti ja Vertti
 • Mini frankrike.gif Franska: Jojo & Michou
 • Mini grekland.gif Grekiska: Μόρτυ & Φέρντυ Μάους (Morti & Ferdi Maous)
 • Mini island.gif Isländska: Mikk og Makk
 • Mini italien.gif Italienska: Tip & Tap
 • Mini kanada.gif Kanadensisk franska: Morty et Ferdie
 • Mini folkrepubliken kina.gif Kinesiska: 毛弟 和 富弟
 • Mini nederlanderna.gif Nederländska: Puk en Max
 • Mini norge.gif Norska: Tipp og Topp
 • Mini polen.gif Polska: Mordek i Ferdek
 • Mini portugal.gif Portugisiska: Chiquinho e Francisquinho
 • Mini spanien.gif Spanska: Morty y Ferdie
 • Mini tyskland.gif Tyska: Mack und Muck
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!