Martin Kellerman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Martin Kellerman med alter egot Rockysmall press expo i Stockholm, maj 2011. Foto & © Makan Ebrahimi-Rahmati.

Bilden tillåten för användning enbart på Seriewikin.

Martin Kellerman (tidigare Martin Rath), svensk serieskapare född 1973 i Växjö. Har även bott i Nordnorge i barndomen. Mest känd för sin serie "Rocky". Har tidigare gjort en del serier för tidningarna Svenska Serier, Pyton och Svenska Mad. Medskapare till "Speedy" tillsammans med sin bror Daniel Kellerman.

Har även gjort serieboken "So watcha sayin'".

Biografi

Martin Kellerman vann första pris i en teckningstävling i 91:an i början av 1990-talet., och fick under samma period en del serier publicerade i Svenska Serier. Därefter följde serier och skämtteckningar i bland annat Pyton.

Serien "Rocky" kom till när Kellerman just fått sparken från sitt jobb som skämtserietecknare för porrtidningen Aktuell Rapport, blivit dumpad av sin flickvän och utkastad från ännu en andrahandslägenhet, och Kellerman använde stoffet från sitt eget liv till seriens historier. Hunden och serietecknaren Rocky är Kellermans alter ego. Under de första åren kretsade historierna mycket kring lägenhetsjakt, arbetslöshet, kvinnoaffärer, party och bakfylla i Stockholm. I takt med att Kellerman åldrats har även Rocky mognat och lever idag ett något lugnare liv än tidigare. I de tidiga avsnitten var det många historier som var helt påhittade, ibland baserade på gamla klintbergare men enligt Kellerman är "Rocky" idag närmast helt och hållet självbiografisk.

Under 2011 flyttade både Martin Kellerman och Rocky från Stockholm till Västerås.

Priser och utmärkelser

Första pris i en teckningstävling i 91:an i början av 1990-talet. Bidraget var en 91:an-sida, efter bestämt manus, och juryns motivering till förstapriset var: "Bästa figurkänsla, bästa ankor och bästa bakgrund". Resultatet presenterades i 91:an nr 5/1992.

Rocky besöker Staffars Serier ur "Rocky" av Martin Kellerman. © Martin Kellerman

"Rocky" (första albumet) tilldelades Seriefrämjandets pris Urhunden 2000 för 1999 års bästa originalsvenska album. Motiveringen löd: "Kellerman skildrar träffsäkert en ung mans problem i storstaden med jobb, bostad och relationer. Detta är något så ovanligt som en dagsstrippserie som faktiskt är rolig och som fungerar minst lika bra i albumform."

2009 tilldelades Kellerman Svenska PEN:s Bernspriset för sina Stockholmsskildringar i serien "Rocky".

2010 fick Kellerman Bellmanpriset.

Mer om Martin Kellerman

Recensioner

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!