Marcus Nyblom

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Marcus Nyblom är född 1968, uppvuxen i Stockholm och verksam som illustratör och serietecknare. Han har läst socialantropologi på Stockholms universitet och är utbildad på konstskola.

Nyblom medverkar sedan 2002 mer eller mindre regelbundet i Galago och har setts i publikationer som Superplay, finska antologin Glömp och slovenska Stripburger. Han var också en av grundarna till Kolik förlag och satt 2010 i Galagos redaktion.

"Skissbok"

Marcus Nyblom gav ut boken "Skissbok" på Kartago förlag i september 2007. Titeln på debutboken kan läsas metaforiskt, en resa genom ett stundtals skissartat men fantastiskt landskap, fram till en mer konkret, realistisk värld, som om drömmar tagit form ur en kaotisk och lätt drömsömn.

Första hälften av boken är bilder ur skissböcker som under ca ett års tid fått växa fram under bussfärder, på caféer eller ute i en park. Den andra delen består av ordlösa bildserier, i några fall gjorda på uppdrag av serieantologier. Huvuddelen av materialet är dock omarbetat eller tidigare opublicerat.

Influenserna kommer från många håll, från klassiska influenser i Italien där Nyblom bott, italiensk och tysk renässans, via modernismen fram till serieskapare som Charles Burns och Robert Crumb, Tove Jansson, samtida Knut Larsson och graffittikonstnären Pike. Nyblom korsar gränser mellan bildkonst, illustration och serier. I "Skissbok" finns New Yorkerartad cartoon-surrealism, mörk viktoriansk sagoboksmardröm samt psykedeliskt färgsprakande 2000-tal.

Utställningar

  • "Smells Like Teen Shit" på Carina Björck Galleri i Stockholm 22–28 april 2010.

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!