Hatgubbetävlingar

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Hatgubbetävlingar är teckningstävlingar som anordnats för att teckna så kallade hatgubbar. Hatgubbarna och tävlingarna dök ursprungligen upp i den svenska seriefanzinvärlden och har senare förekommit i tidningen Galago och på svenska seriefestivalen spx.


Begreppet Hatgubbe

Bilden som satte igång det hela – den allra första hatgubben, tecknad av Ulf Johansson 1988. Från omslaget till fanzinet Epa-serier (1989), utgivet av Ego Center. © Ulf Johansson.

En hatgubbe kallas en teckning (ofta präglad av en naivistisk enkelhet, men i överförd betydelse kan det även vara ett foto, en målning eller en logotyp) av en figur som gör att betraktaren påstås känna ett instinktivt och omedelbart hat mot figuren.

Enligt intervju i Seriechock myntades begreppet "hatgubbe" av David Liljemark efter en teckning av hans fanzinkollega Ulf Johansson 1988.[1] Denna första hatgubbe publicerades på framsidan av fanzinet Epa-serier 1989 och på baksidan av fanzinet Blodsocker senare samma år (med undertitlarna "Kalkonprodukt A" resp. "Kalkonprodukt B", utgivna av Ego Center).

Hatgubbarna har sedan spritt sig över riket och dykt upp i åtskilliga sammanhang både i och utanför serievärlden. Hanna Petersson har gett ut ett fanzin med titeln Hatgubbe 2006 och Simon Gärdenfors tv-program "Simon Gärdenfors' skräpkulturshow" på ZTV förevisade hatgubbar för svenska folket 2008.

2009 startade Alice Engström och Kolbeinn Karlsson sin blogg "Hatgubbe", som istället för att producera nya letar upp befintliga hatgubbar på målningar, förpackningar m.m.

Hatgubbetävlingar

Den första hatgubbetävlingen introducerades i fanzinet Underhudsfett nr 17 (första numret), utgivet av David Liljemark och Gyckel Comix 1989. Tävlingsmomentet beskrivs i ledaren av Liljemark: "Rita bedrövligaste hat-gubben! För er som inte vet, så är det en (tecknad) gubbe (jovisst går'e bra med töser också, jorå) som är så stygg eller på annat sätt avvisande och väcker ångestfyllda känslor hos betraktaren."[2] I Underhudsfett nr 17,5 (andra numret, samma år) presenterades vinnarna, där Ulf Johansson blev "Svensk Mästare i hatgubbe-tecknande".

Ett slags förstudie till Hatgubbetävlingen var en tävling utlyst på Liljemarks baksida till D.I.T.: De Inödlas Tidning nr 1 (1987): "Tävling: rita en så stygg gabbe som du kan (i måttet 19 x 25 cm) Vinnaren blir publicerad i e.v. nästa nummer av D.I.T. och får två originalskisser av Dayw & Johhe [=Ulf Johansson]. Bidrag lämnas i skåp 15 eller 19 på Ilandaskolan."

Hatgubbetävlingen återkom senare i Seriechock, och togs 2005 upp av Galago (utlystes i nr 2/2005, med resultaten i numret därpå; Lisa Mouvitz vann 2005 års "Hatgubbe-SM").

2009 anordnades ett nytt "Hatgubbe-SM" av Galago. Vinnarna utsågs av en namnkunnig jury i april 2009 på spx09 i Kulturhuset i Stockholm. Förstapristagare blev Carl Johansson.

I Galago nr 1/2010 aviserades ännu ett Hatgubbe-SM ("kanske för sista året" enligt Mats Jonsson, "ständig sekreterare i Hatgubbeakademien"). Nytt för denna gång är en uppdelning i proffsklass och öppen klass. Årets vinnare skulle ha utsetts på spx10 i Kulturhuset i Stockholm den 25 april.[3] Dock innebar den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utsläpp av aska i atmosfären att tävlingsansvarige Mats Jonsson inte kunde flyga från USA till Sverige den helgen. Tävlingen sköts därmed upp på obestämd tid.

Externa länkar

Fotnoter

  1. Intervju i Seriechock nr 13 (1993)
  2. Underhudsfett nr 17 (1989)
  3. Ledare i Galago nr 1/2010, s. 3.