Jeffrey Brown

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Självporträtt av Jeffrey Brown. © Brown.

Jeffrey Brown, amerikansk serieskapare född 1975. Främst känd för sina hyllade självbiografiska serier, såsom serieromanerna "Fumlig" ("Clumsy"), "Unlikely" och "Little Things".


Historik

Jeffrey Brown föddes 1975 i Grand Rapids, Michigan, i USA. Han yrkesutbildade sig på School of Art Institute i Chicago 2000. Under den här tiden träffade han konstnärskollegan Chris Ware, med vilken han fick ett personligt samspel och som dessutom inspirerade honom med sin innovativa seriekonst.[1] Inspirerad av Ware bestämde sig Brown för att lämna den klassiska konsten bakom sig och istället arbeta professionellt med serier.[2]

Som ung hade Brown drömt om att teckna superhjälteserier för Marvel Comics, men när han tog steget till en serieskaparkarriär var det främst i den självbiografiska fåran han valde att arbeta. Hans skissböcker under den här tiden var fyllda med bilder han senare beskrivit som "nästan-serier", och då han började jobba med sin albumdebut hade han tänkt att resultatet skulle bli något liknande – en bok med enbart korta serier á en eller två sidor. Det var också så han lade upp sitt projekt; som ett flertal korta episoder. Emellertid hängde episoderna ihop och bildade en helhet och kontinuitet som till slut blev den självbiografiska serieromanen "Clumsy".[3]

Brown försökte få "Clumsy" utgiven av ett flertal av de alternativa förlagen i Nordamerika, men fick nobben överallt. Till slut valde han att själv ge ut boken. Den egenutgivna debuten höjdes till skyarna av seriekritiker och även kollegor som Chris Ware och James Kochalka och sålde snart slut, vilket medförde att förlaget Top Shelf Productions tog Brown under sina vingar. Top Shelf gav ut "Clumsy" på nytt. Därefter kom två ytterligare serieromaner, "Unlikely" och "Any Easy Intimacy", som tillfogades till vad som senare kommit att kallas Browns ”flickväns-trilogi”. Brown är en produktiv serieskapare, och på relativt kort tid följde flera självbiografiska album, liksom publicering i antologier som Mome och McSweeney’s. Brown har även producerat helt annorlunda serier såsom den humoristiska superhjälten "Bighead" och science fiction-parodin "The Incredible Change-Bots". Han har också tecknat Jim Hensons barnfigurer Fragglarna i Archaias tidning Fraggle Rock 2010.

Länge arbetade Brown deltid som bokhandelsbiträde, men idag (2009) lever han helt och hålllet på sitt tecknande. Serieskapandet varvas med illustrationer och försäljning av originalteckningar.[4]

Stil och innehåll

Brown har främst gjort vardagsrealistiska, i synnerhet självbiografiska serier. Något som utmärker Brown bland många andra vardagsrealister i serievärlden är hans blandning av expressionism och trivialitet. Få lyckas som Brown väva in de mest triviala händelser och ge dem betydelse, rytm och poesi. Vardag och relationer skildras med en enkel och ganska naiv pennföring. Serierna präglas ofta av en avmätthet och distans som något paradoxalt kan få känslorna att framstå som ännu starkare.

Ej att förglömma är den skamlösa egocentreringen. Även om Brown inte frossar i sina dåliga sidor som flera av sina kollegor, drar han sig inte heller för att skildra situationer där han framstår som gnällig, krävande eller empatilös. Särskilt framgår detta i hans tidiga historier vilka nästan uteslutande handlar om hans problematiska förhållanden med kvinnor.

Brown ägnar sig ibland åt annat än vardagsrealism. Bland hans humorserier kan nämnas superhjältehistorien "Bighead" och den märkliga Transformers-parodin "The Incredible Change-Bots". Han har även gjort en Wolverine-historia åt Marvel Comics, som hittills aldrig har publicerats. Browns intresse för superhjältar är något som har hängt med honom från barndomen.

Publicerade verk (urval)

Mini sverige.gif Jeffrey Brown i Sverige

Jeffrey Brown har publicerats flera gånger i Galago. "Clumsy" publicerades på svenska av Ordfront Galago 2009 under titeln "Fumlig". Ett utdrag ur "Unlikely" publicerades i Bild & Bubbla nr 178 (2009).

Brown själv var hedersgäst på small press expo i Stockholm i april 2009.

Påverkan

Då Jeffrey Brown stegade in på seriescenen i början av 2000-talet blåste han nytt liv i den självbiografiska genren. Eventuellt bidrog han till framväxten av en ny generation självbiografiska serieskapare i USA.[källa behövs]

Bland svenska serieskapare har Simon Gärdenfors[källa behövs] och Sofia Olsson[5] berättat att de är fans av och inspirerats av Jeffrey Browns serier.

Priser och utmärkelser

Jeffrey Brown vann ett Ignatz Award 2003 för "I Am Going To Be Small" som blev årets "outstanding Mini-Comic".

Övrigt konstnärsskap

Brown har regisserat en animerad musikvideo för Death Cab for Cuties låt "Your Heart is an Empty Room".

Mer om Jeffrey Brown

Fotnoter

  1. Fredrik Strömberg: "Jeffrey Brown – en osannolik hjälte", intervju i Bild & Bubbla nr 178 (2009).
  2. Sofia Olsson: "Känslans realism – en intervju med Jeffrey Brown", intervju i Galago nr 95 (2009).
  3. Fredrik Strömberg: "Jeffrey Brown – en osannolik hjälte", intervju i Bild & Bubbla nr 178 (2009).
  4. Fredrik Strömberg: "Jeffrey Brown" – en osannolik hjälte", intervju i Bild & Bubbla nr 178 (2009).
  5. Sofia Olsson: "Känslans realism – en intervju med Jeffrey Brown", intervju i Galago nr 95 (2009).

Externa länkar