Kapten Nemo

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Nautilus)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Kapten Nemo (längst till vänster) tecknad av Kevin O'Neill på omslaget till The League of Extraordinary Gentlemen v2 nr 2. © DC Comics.

Kapten Nemo är en fiktiv person som från början förekom i ett antal romaner av fransmannen Jules Verne under 1800-talet, såsom "En världsomsegling under havet" och "Den hemlighetsfulla ön". Utöver att han till följd av detta har blivit seriefigur genom serieadaptioner av romanerna, så har han också kommit att uppträda i andra serier.

Fiktiv biografi

Nemo är egentligen en indisk prins vid namn Dakkar, han är son till en indisk raja (furste). Han har flytt från Indien efter ett misslyckat uppror mot den brittiska kolonialmakten och eftersom han också är ett tekniskt geni, har han i hemlighet konstruerat och låtit bygga en ubåt vid namn Nautilus, som han reser runt i världshaven med. En bas för Nautilus finns under Lincolnön (ön som avses i titeln till romanen "Den hemlighetsfulla ön").

Serier som kapten Nemo finns med i

  • Kapten Nemo blev 2006 hjälte i sin egen serie, den mangainspirerade amerikanska "Captain Nemo" med text av Jason DeAngelis och bild av Aldin Viray. Den serien är också tänkt att vara en fortsättning på "En världsomsegling under havet".

Pastischer och parodier i serier