Figaro

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Figaro är en busig kattunge som debuterade i den animerade Disneyfilmen "Pinocchio" från 1940, i vilken han agerar sidekick till titelfiguren.

Som seriefigur debuterade Figaro i den adaption av "Pinocchio" som publicerades på "Silly Symphonies"-söndagssidan 1939-1940. Efter framgångarna med långfilmen införlivades Figaro i Musse Piggs universum, och figurerade under 1940-talet i flera av studions animerade kortfilmer; han ersatte hunden Fifi i rollen som Mimmmis husdjur och blev ett återkommande irritationsmoment för Pluto. Flera av dessa kortfilmer överfördes till serieformat som korta serier i tidiga årgångar av Walt Disney's Comics and Stories och, i svensk översättning, Kalle Anka & C:o.

Figaro dök under mitten av 1900-talet även upp i enstaka andra serier i såväl amerikanska som brittiska serietidningar, och på femtiotalet medverkade han även i pantomimserien "Mickey Mouse and his Friends".

Sedan 1990-talet har Figaro varit en återkommande figur dels i danska "Musse Pigg"-serier, fortfarande främst som Mimmis katt, och dels i nederländska "Pinocchio"-serier. Under 2000-talet har han dessutom medverkat i datorspelsserien "Kingdom Hearts", och serieadaptionerna av dessa, och i animationsmediet har han figurerat som Mimmis katt i tv-serier som "Musses verkstad", "Hos Musse", "Musses klubbhus" och "Musse och racergänget"