Rutland Halloween Parade

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Rutland Halloween Parade är en årlig parad med serietema som har arrangerats varje Halloween i Rutland, Vermont, USA, sedan 1960. Deltagarna är främst utklädda till superhjältar. Grundare och eldsjäl var Tom Fagan, som var vän med åtskilliga serieskapare och övertalade flera av dem att delta i paraden utklädda till seriefigurer. Serieskapare som har deltagit inkluderar Steve Englehart, Gerry Conway, Marv Wolfman, Berni Wrightson, Denny O'Neil, Roy Thomas och Len Wein.

Serieskaparnas deltagande ledde till att flera av dem började skriva Halloween-historier för sina respektive serier, vilka utspelade sig vid Rutland-paraden. Såväl Batman och Robin som Lagens Väktare och Avengers har bekämpat brott i Rutland i sina serier. Tom Fagan själv dök flera gånger upp som seriefigur, vanligtvis utklädd till Batman. Även då Fagan blivit åldersstigen och inte längre var inblandad i paraden, fortsatte traditionen.

Fagan avled i oktober 2008.

Serier där paraden förekommit

Marvelserierna innehöll inte sällan framträdanden av DC-hjältar (i form av utklädda parad-deltagare) och vice versa, vilket gör att man kan beteckna dessa serier som tidiga (och inofficiella) förlagscrossovers.