Sanderson Hawkins

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Sandy the Golden Boy)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Se även andra figurer från DC vid namn Sandman.
Omslaget till Adventure Comics #74 med Sandman och Sandy. Copyright DC Comics.

Superhjälte-sidekick skapad 1941 av Gardner Fox (författare) och Paul Norris (tecknare), ursprungligen kallad Sandy the Golden Boy. Har senare förekommit under namnen Sand och nu senast Sandman.


Historik

1941 undergick serien "Sandman" (den första versionen som publicerades i Adventure Comics) radikala förändringar. Istället för att vara en mystery man blev huvudfiguren Wesley Dodds nu istället en klassisk superhjälte med gul-lila tights och en ung medhjälpare, Sandy the Golden Boy. Sandy var kvar i serien ända tills den lades ned.

På 1960-talet återupplivades åtskilliga av hjältarna från förlaget DC:s "Golden Age", även Sandman, men dock inte Sandy. Inte förrän 1974, i ett avsnitt av "Justice League of America" avslöjades det att Sandy hade råkat muteras till ett sandmonster och hållits inspärrad i många år innan ett botemedel hittades.

På senare år har Sandy, nu under namnet Sand, varit en aktiv medlem av superhjältegruppen JSA. Hans nuvarande krafter liknar liknar snarare Marvels version av Sandman än DC:s tidigare varianter.

Om karaktären

Sandy the Golden Boy

Sanderson Hawkins älskade att läsa historierna om Sandman i tidningen Thrill Comics. I serietidningen hade Sandman även en ung sidekick vid namn Sandy. Sanderson drömde om att själv få bli denne sidekick och tränade därför ständigt. Han designade till och med en egen kostym liknande den som hans hjälte hade i serien.

När Sandersons föräldrar avled blev han skickad att bo hos sin faster Dian Belmont och hennes partner Wesley Dodds, i hemlighet Sandersons idol Sandman.

En dag när han var ute och tränade iförd sin kostym råkade Sanderson bli involverad i ett av den riktige Sandmans fall och fick då chansen att hjälpa sin hjälte. Pojkens mod och styrka imponerade på Dodds som därför tillät Sanderson att bli hans sidekick på riktigt. Detta inledde Sandmans "gul-lila" fas då han bytte från kostym och gasmask till mer klassiska superhjälte-tights.

Sandmonster

När Wesley och Sandy testade en ny s.k. silicoid gun gick något snett och vapnet exploderade. När röken lagt sig fann Wesley att vapnet förvandlat hans partner till ett sandmonster. Monstret verkade styras av oförklarlig ilska och Dodds hade inget annat val än att fängsla Sandy i en glasbur och söva ner honom för att han inte skulle orsaka någon skada (avslöjades i Justice League of America vol 1 nr 113). Med detta hängde Wesley upp de gul-lila tightsen och gick tillbaka till sin gamla mantel och gasmask.

Monstret rymde och det visade sig att ilskan bara varit tillfällig och att Sandy snabbt återfått medvetandet, men då var han redan fängslad och sövd och därför oförmögen att berätta det för Wesley.

Sand

Sanderson blev slutligen kurerad och återfick sin mänskliga form. Han lämnade då superhjältandet och drog sig tillbaka. När Wesley dog ärvde Sanderson inte bara sin mentors förmögenhet utan även hans profetiska drömmar.

Vid Wesley Dodds begravning blev Sandy och en skara andra hjältar, med olika anknytningar till JSA, attackerade och drogs in i jakten på det sk Fate-Child och kampen mot Mordru. Efter striden beslöt Sandy att återupprätta Justice Society of America och att göra Dodds hus till ett kombinerat högkvarter/JSA-museum. De tidigare medlemmarna valde Sandy till ordförande.

Kort därefter upptäckte Sanderson att han inte längre var en kolbaserad livsform. Han bestod fortfarande av sand och kunde därför röra sig fritt genom alla kiselbaserade material. Numera kallas han Sand och har kombinerat sin mentors gaspistol med sina nyfunna krafter.

Sandman

Sandy bytte nyligen[när?] sin superhjälteidentitet till Sandman och bytte även kostym till en som närmre liknar den hans mentor bar.