Sandman (Wesley Dodds)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Wesley Dodds)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Denna artikel handlar om förlaget DC:s första figur som kallade sig Sandman. Ej att förväxla med DC:s andra Sandmän eller Marvels superskurk med samma namn.

Den ursprunglige Sandman tecknad av Bert Christman.
© DC Comics.

Maskerad hämnare eller superhjälte från DC Comics skapad av Gardner Fox (författare) och Bert Christman (tecknare). Han debuterade 1939 i Adventure Comics.

Historik

Den förste Sandman var en typisk "mystery man", föregångaren till superhjälten. Sandman var en av de tidigaste hjältarna under den tid av seriehistorien som man brukar kalla för The Golden Age. Då denna under 50- och 60-talen ersattes av The Silver Age försvann han och de flesta av hans samtida kollegor. De har dock dykt upp igen på senare tid och kämpar fortfarande tillsammans med de nya hjältarna då och då. Under 1990-talet fick Dodds dessutom (i kölvattnet av succén med Neil Gaimans "Sandman") en egen serietidning på vuxenetiketten Vertigo, Sandman Mystery Theater, som utspelade sig under figurens ungdom på det sena 1930-talet.

Till slut bestämde man sig dock för att Wesley Dodds (och en del av hans likar) var för gamla, så man tog helt enkelt död på honom och lät hans medhjälpare Sandy få en mer framträdande roll i superhjältegruppen JSA.

Figuren

Wesley Bernard Dodds var en rik och uttråkad playboy som bestämde sig för att fördriva tiden med att bekämpa brott. För detta ändamål hade han en speciell pistol som sköt sömngas, och han var tvungen att bära gasmask för att inte själv påverkas av gasen. Efter ett tag fick han också en medhjälpare i Dian Belmont (även känd som ”The Lady in Evening Clothes”), en före detta inbrottstjuv och kassaskåpsknäckare som lyckades ta reda på Sandmans sanna identitet. Därefter ersattes hon av en mer typisk superhjältemedhjälpare, Sandy Hawkins och bytte ut sin gamla trenchcoatförklädnad till en trikådräkt. Han arbetade under 1940-talet tillsammans med Justice Society of America och återvände till aktivt brottsbekämpande då och då även under senare år. Men 1999 mötte Wesley dock sitt öde då han offrade sig själv för att hålla hemligheten om vem som skulle bli den nye Doctor Fate okänd för superskurken Mordru.