Black Condor

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Black Condor är namnet på tre olika superhjältar, den första ursprungligen från Quality Comics, sedan uppköpt av DC Comics som även skapat hans två efterföljare.


Black Condor I (Richard Grey, Jr.)

Den förste Black Condor var Richard Grey jr (även känd som Tom Wright), en superhjälte på 1940-talet (Golden Age) med flygförmåga. Figuren skapades av Will Eisner och Lou Fine och första framträdandet var i Crack Comics nr 1 (maj 1940) från förlaget Quality Comics.

Black Condores historia påminner om Tarzans. Richard Grey jr föddes under en vetenskaplig expedition i Mongoliet. Expeditionen attackerades av banditer som dödade alla utom den nyfödde pojken. Han räddades och uppfostrades av superintelligenta kondorer (en sorts gamar). (Senare historier (en så kallad retcon) pekar på att pojken fick flygkrafter efter bestrålning från en meteorit.)

Pojken hittades senare av bergseremiten Fader Pierre, som civiliserade pojken och lärde honom tala engelska. Den unge Richard spårade upp och dödade de mongoliska banditerna som dödat hans föräldrar och begav sig sedan till USA. Väl framme misslyckades han med at stoppa mordet på senator Thomas Wright, men bestämde sig sedan för att överta dennes identitet. Men han behövde också en hemlig identitet som brottsbekämpare och blev Black Condor för att bekämpa korrupta politiker, smugglare och andra kriminella.

Förlaget DC Comics köpte 1956 alla Qualitys tillgångar, inklusive Black Condor, och placerade dem på några alternativa världar i sitt multiversum. På en sådan jord ingick Black Condor i Freedom Fighters och All-Star Squadron under Andra världskriget. Efter att DC:s multiversum smält samman till en enda jord i och med miniserien "Crisis on Infinite Earths" fastslogs att Black Condor och hans allierade alltid varit aktiva på ett och samma jordklot.

I modern tid har Black Condor setts till som spöke, vilket antyder att han vid något tillfälle dött.

Black Condor II (Ryan Kendall)

Ryan Kendall var den andre att bära namnet Black Condor. Figuren skapades av Brian Augustyn och Rags Morales och första framträdandet var i Black Condor nr 1 (juni 1992).

Hans superkrafter inkluderade flygförmåga, telekinesi och läkningsförmåga och var resultatet av de genetiska experiment som hans farfar Creighton utsatte honom för. Creighton var medlem i Society of the Golden Wing, en mystisk organisation som haft som mål att skapa en man som kunde flyga. Ryan var den ende som klarat bedriften. Till slut gjorde Ryan uppror mot sin farfar och flydde. Farfadern skulle dock göra flera försök att fånga in Ryan för att studera och försöka reproducera hans flygförmåga.

Ryan Kendall var något av en mystisk enstöring och ville inte kallas superhjälte när han gjorde debut som Black Condor. Men att han var en superhjälte bevisade han gång på gång både på egen hand och som medlem i The Leymen, Justice League och Freedom Fighters.

Black Condor II dödades av SinestroSecret Society of Super-Villains attackerade och massakrerade Freedom Fighters (i Infinite Crisis nr 1). En tid efter plundrades Ryan Kendalls grav och en mystisk gärningsman tog över hans dräkt (i Nightwing nr 140).

Black Condor III (John Trujillo)

Den tredje Black Condor är John Trujillo från Arizona. Figuren skapades av Jimmy Palmiotti, Justin Gray och Daniel Acuña och första framträdandet var i Uncle Sam and the Freedom Fighters nr 3 (november 2006).

John Trujillo fick sina krafter från mayagudinnan Tocotl: flygförmåga, kontroll över vindarna och viss superstyrka. Han ser sig som universums beskyddare och trivs inte i umgänget med andra människor. Han gjorde sitt första publika framträdande när han räddade Freedom Fighters från S.H.A.D.E.-agenterna och erbjöds därefter att ansluta sig till Uncle Sam och de andra superhjältarna i gruppen.