Judomaster

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Judomaster" är en amerikansk kampsportsserie med inslag av superhjälteserie och ursprungligen också av krigsserie. Den skapades 1965 av Joe Gill och Frank McLaughlin. Första serien publicerades i Special War Series nr 4 (1965) från Charlton Comics. Den hade sedan en egen tidning i 10 nummer, numrerade 89–98 eftersom den tog över numreringen från Gunmaster. När de flesta av Charltons figurer såldes övergick Judomaster i DC Comics ägo, och har sedan dess mest gjort sporadiska inhopp i andras serier.

Judomaster I

Hadley "Rip" Jagger var en soldat som under andra världskriget räddade livet på dottern till en infödingshövding i stillahavsområdet. Som tack fick Rip en utbildning i judo, karate och jiu-jitsu, och tillsammans med sin unge medhjälpare (sidekick) Tiger bekämpade han axelmakterna med sina nyfunna kunskaper.

Enligt en retcon efter att figuren såldes till DC Comics var Judomaster med i superhjältegruppen All-Star Squadron under krigsåren. I modern tid blev hans medhjälpare Tiger ond och försökte ta herraväldet över världen under namnet Avatar i miniserien L.A.W. (1999).

När Judomaster sågs senast fick han ryggen bruten av Batmans fiende Bane i "Infinite Crisis" nr 7 (2006).

Judomaster II

Den andre Judomaster skapades av Paul Kupperberg och Michael Collins och gjorde sitt enda framträdande i Justice League Quarterly nr 14 (1994), där han assisterade Peter Cannon (Thunderbolt), Blue Beetle, Captain Atom och Nightshade.

Judomaster III

2007-8 dykte det upp en kvinnlig Judomaster i "Birds of Prey" och "Justice Society of America" (v.3). Hennes namn är Sonia Sato.

Övriga kontinuiteter

En ytterligare Judomaster var en kvinna som var medlem i Justice Battalion i Mark Waids och Alex Ross framtidsepos Kingdom Come. Hon är inte en del av den ordinarie DC-kontinuiteten.