Manhunter

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Manhunter", maskerad brottsbekämpare hos DC Comics som förekommit i ett otal versioner. En av dem var känd som "Jägaren" i svenska Gigant.

Manhunter I (Dan Richards)

Skapad av Tex Blaisdell (manus) och Alex Kotzky (bild) för Quality Comics. Manhunter debuterade i mars 1942 i Police Comics nummer 8 och huserade i tidningen till och med nummer 101, augusti 1950. Den köptes sedan upp 1956 av DC Comics, tillsammans med merparten av förlagets superhjältar.

Handling

Den nybakade polismannen Dan Richards (kallad Donald i första avsnittet) skapade identiteten Manhunter när hans flickväns bror Jim Kelly, också polis, blev oskyldigt anklagad för mord. Han märkte att det var enklare att sätta dit skurkarna utan att behöva rätta sig efter polisens reglemente och fortsatte som Manhunter. Nu med en medhjälpare, en stor hund som lystrade till namnet Thor.

Manhunter II (Paul Kirk)

Redan i april 1942 dök nästa Manhunter upp. Denna Manhunter skapades av Jack Kirby och Joe Simon för DC. Serien debuterade i Adventure Comics nummer 73 och ersatte serien "Paul Kirk, Manhunter", en detektivserie som inte hade något att göra med den nya serien. I första avsnittet hette Manhunters civila jag Rick Nelson, men redan i numret efter ersattes det med Paul Kirk. Manhunter gick i Adventure Comics till och med nummer 92, 1944.

Handling

Rick Nelson/Paul Kirk var en playboy och storviltsjägare som nedlagt alla byten och numera finner sig uttråkad av allt. Hans vän kommissarie Donovan försöker då få honom att använda sig av sin passion för jakt och jaga kriminella, då Donovan anser att det ger en större kick än att jaga djur. När Donovan blir mördad ikläder sig Nelson/Kirk en röd kostym och mask och antar namnet Manhunter för att ta fast mördaren. När mördaren är fast inser Manhunter att Donovan hade rätt och bestämmer sig för att fortsätta sin jakt på kriminella.

Retcon

Återupplivades 1973 i Detective Comics (#437–443) av Archie Goodwin och Walter Simonson. Denna version gick under namnet Jägaren i svenska Gigant (5/1974 – 5/1975).

Kloner av denne Manhunter dök senare upp i "Secret Society of Super-Villains" och "Power Company".

I First Issue Special nummer 5, augusti 1975 sågs någon iklädd Manhunterkostymen (troligen avsedd av upphovsmannen Jack Kirby att vara Paul Kirk, även om det inte stämde med kontinuiteten från Goodwins och Simonsons version) överlämna identiteten till en ny Manhunter, Mark Shaw.

Manhunter III (Mark Shaw)

Skapad av Jack Kirby.

Mark Shaw var en avdokat som tröttnat på att bovarna alltid slapp undan. Han rekryterades till den mystiska Manhunter-orden och anslöt sig därmed till en intergalaktisk organisation med vad Shaw trodde var rättsskipare. I själva verket var Manhunters androider skapade för miljontals år sedan av Guardians of the Universe för att fungera som en intergalaktisk polisstyrka, men ett fel i programmeringen fick androiderna att göra uppror och jaga varelser för nöjes skull. Guardians berövade Manhunters vapnen och förvisade dem. I hemlighet har Manhunters sedan infiltrerat världar över hala galaxen, bland annat Jorden. I hemlighet har de legat bakom alla Manhunter-hjältar på Jorden. Med hjälp av Mark Shaw sätter de slutligen sin hämnd i verket och lyckas vända hela galaxen mot Guradians of the Universe och i synnerhet mot deras nya polisstyrka Green Lantern Corps. Justice League of America rentvår Green Lantern-medlemmen Hal Jordan och Mark Shaw hjälper till att sätta stopp för Manhunter-orden på Jorden.

Shaw börjar bekämpa brott som den piratutklädde hjälten Privateer, men det avslöjas snart att han även verkar som brottslingen Star-Tsar. Väl i fängelse vinner han sin frihet genom att utföra uppdrag för den amerikanska regeringen i förbandet Suicide Squad. Väl fri tar han än en gång upp namnet Manhunter och blir prisjägare. Han har flera möten med den mystiske Dumas, men det avslöjas senare att Shaw hjärntvättats av amerikanska regeringen och Shaw tros själv ha dubblerat som sin egen fiende. Shaw antogs ha omkommit i strid mot Eclipso, men har nyligen[när?] varit i kontakt med Manhunter VI.

Manhunter IV (Chase Lawler)

Efter crossovern "Zero Hour" 1994 skapades en ny Manhunter (alias Chase Lawler) som även fick en egen tidning av Steven Grant och Vince Giarrano. Chase Lawler är en musiker som klarar sig ur farliga situationer genom att åkalla anden känd som Wild Huntsman. I gengäld är Lawler som Manhunter tvungen att jaga åt Wild Huntsman, något som Lawler försöker kontrollera genom att bara ge sig på kriminella. Vid ett tillfälle gör Mark Shaw (Manhunter III) första hjälpen på Lawler och övertar då bandet med Wild Huntsman. Det avslöjas dock senare att Lawler hjärtvättats av amerikanska regeringen och att Wild Huntsman bara vart ett hjärnspöke. Lawler dödas senare av Shaw.

Manhunter V (Kirk DePaul)

Klon av Manhunter II (Paul Kirk), figurerade i serien "Power Company" som skapades Kurt Busiek och Tom Grummett.

Till skillnad från de andra klonerna av Paul Kirk försöker denne övervinna sin ursprungliga "programmering" och bli sin egen person. Han tar namnet Kirk DePaul. Han går så småningom med i Power Company, fast besluten om att tjäna så mycket pengar som möjligt och framstår för en del som girig, även om hans hjärta finns på det rätta stället. Paul Kirks vänner Asano Nitobe och Christine St. Clair, som vigt sitt liv åt att försöka spåra upp och eliminera alla kloner, skonar DePaul efter att övertygats om hans goda uppsåt.

Kirk DePaul mördades senare av Mark Shaw.

Manhunter VI (Kate Spencer)

Kate Spencer på omslaget till Manhunter vol. 3 nr 4, tecknat av Jae Lee. © DC Comics.

Skapad 2004 av Marc Andreyko (författare) och Jesus Saiz (tecknare).

Handling

Kate Spencer var åklagare i Los Angeles och hade delad vårdnad om sin son Ramsey tillsammans med ex-maken. Hon var djupt upprörd över hur vissa superskurkar kunde undgå maxstraff, men fortsatte ändå att kämpa för rättvisa inom lagens ramar. När superskurken Copperhead undslapp dödsstraff – trots starka bevis på att han mördat (och delvis ätit upp) minst 40 personer – och sedan rymde under fångtransporten tog Kate lagen i egna händer. Hon stal utrustning från ett bevismaterialsförråd (en Darkstars-uniform, Azraels handskar och den stav som tillhört Mark Shaw, en tidigare Manhunter) och tog upp jakten själv. Hon hittade snabbt Copperhead där han gömde sig i en kloak. Efter en strid gjorde hon sedan det som rättsystemet inte kunde, hon dödade skurken och skrev sitt nya alias "Manhunter" på kloakväggen.

Det har nyligen[när?] avslöjats att Kate är sondotter till Phantom Lady I och Iron Munro.

Kuriosa

I maj 2006 avslöjades att serietidningen skulle läggas ner i och med nr 25, men starka reaktioner från fansen övertygade DC Comics om att utöka serien med ytterligare fem nummer.

Serien beslutades senare att få fortsätta efter nr 30 på obestämd tid. Tidningen lades ner 2009 i och med nummer 38.

Manhunter 2070 (John Starker)

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!