Tuffa Viktor

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Skratta med Tuffa Viktor)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Tuffa Viktor" eller "Tuffe Viktor", "Andy Capp" i original, brittisk skämtserie för dagspress skapad 1957 av Reginald Smythe.

Historik

"Andy Capp" debuterade den 5 augusti 1957 i den brittiska tidningen The Daily Mirror[1]. Ursprungligen bestod det dagliga skämtet av en enda bild (och var följaktligen snarare en skämtteckning än en egentlig serie). Smythe utökade till fyra rutor efter hand, och det formatet har följts i stort sett strikt sedan dess.

Serien var från början en drift med brittisk underklass (från staden Hartlepool) i norra England. Andy och hans vänner talar med utpräglad dialekt. Serien innehöll från början skämt om ämnen som våld inom familjen, arbetslöshet, alkoholism, otrohet, ekonomiska problem etc., och visade egentligen upp en stark misär, grepp som tonades ned efter att serien blev en internationell succé och kritiserades för sin lättsamma skildring av allvarliga sociala problem.

Reginald Smythe dog 1998. Serien togs då över av Roger Kettle (manus) och Roger Mahoney (teckningar), som troget efterliknar Smythes stil. Sedan 2011[2] så skrivs manus av Lawrence Goldsmith och Sean Garnett.

Handling

Huvudfigurer i serien är den fotbolls- och ölintresserade soffliggaren Viktor (Andy) och hans huskors Vivan (engelska: Florrie eller Flo). Paret lever i relativ fattigdom; Viktor är arbetslös och hänger hellre på puben än på arbetsförmedlingen. Fordringsägare (såsom hyresindrivaren Percy) hänger ständigt utanför deras dörr. På något sätt håller de sig ändå ovanför ytan - främst tack vare Vivans arbete utanför hemmet, som dock inte skildras närmare i serien - och Viktor tycks alltid ha råd att köpa öl och cigaretter och lämna in tips- och travkuponger. Oftast får han dock be Vivan om ett lån först. Huvudsakligen utspelar sig serien i tre miljöer; Viktors och Vivans hem på Durham Street nummer 37, den lokala puben, eller ute på gatan. Enstaka gånger händer det att scenen är fotbollsplanen (där Viktor oftast blir blåslagen), hästkapplöpningsbanan, eller hos äktenskapsrådgivaren. Den sistnämnda skådeplatsen kommer sig av att parets äktenskap är allt annat än lyckligt, sarkasmer och elaka skämt på den andres bekostnad är en del av vardagen, och urartar ibland till rena slagsmål. I grunden när paret tveklöst en stark kärlek till varandra, även om det inte alltid märks. Vivans och Viktors bästa vänner är grannarna Chalkie och Rube White, som tycks leva i ett aningen lyckligare äktenskap.

Tuffa Viktor har alltid en keps nerdragen över huvudet, och likt seriekollegan Knasen visar han nästan aldrig sina ögon (de syns ibland när han blir förvånad). Länge sågs Viktor ständigt med en cigarett i munnen, men på 1980-talet bedömdes det vara alltför politiskt inkorrekt, och tobaksvanorna försvann från serien. Under senare år har Viktor heller inte varit i handgripliga bråk med Vivan, då det framfördes åsikter om att hustrumisshandel inte var lämpigt att skämta om.

Publicering

"Tuffa Viktor" i Seriepocket nr 72. © SEMIC

"Tuffa Viktors" hemvist i England har framför allt varit tidningarna The Daily Mirror och The Sunday Mirror.

Internationellt distribueras serien av Creators Syndicate och finns idag i femtio länder, översatt till tretton språk.[källa behövs]

Åtskilliga samlingar har getts ut av The Daily Mirror sedan 1962. I USA gav Fawcett Comics ut "Andy Capp"-samlingar under 60-, 70- och 80-talen.


Storbritannien Publicering i Storbritannien

Usa Publicering i USA

  • Star Tribune (Minneapolis, Minnesota), som "Andy of England". (Ca. 1966)

Sverige Publicering i Sverige

Dags- och veckotidningar

Serietidningar

Pockets och album

Sovjet Publicering i Sovjet

  • Izvestija (ryska: Известия, IPA: ɪzˈvʲestʲɪjə), som "Andrei Kepka". (From januari 1964) [3]

Priser och utmärkelser

Smythe förärades ett Reuben Award för "Tuffa Viktor" 1974.

Avläggare

Tuffa Viktor och sonen Buster tillsammans i ett tidigt avsnitt av brittiska "Buster". © Fleetway.
Huvudartikel: Buster (Fleetway)

En son till Tuffa Viktor introducerades 1960 av serieförlaget Fleetway/IPC. Resultatet blev serien om kepspojken Buster (även mångårig galjonsfigur för den svenska sportserietidningen med samma namn). Ursprungligen hette serien "Buster, Son of Andy Capp". På grund av upphovsrättsproblem[källa behövs] slutade man snart att hänvisa till Buster som Viktors son, men spår av grundidén märks än idag – bland annat kan man tydligt se att Busters mamma är en lätt reviderad version av Vivan. I ett sent avsnitt dök även Tuffa Viktor upp i egen hög person.

Tuffa Viktor i andra medier

"Andy Capp" har satts upp som musikal i Storbritannien vid minst två tillfällen, 1981 på London's Aldwych Theatre, och 2006 av Great Barr Musical Theatre Company. Den förstnämnda versionen har också satts upp i Sverige, med Stig Grybe och Anna Sundqvist i huvudrollerna.

1988 gjordes en tv-serie baserad på serien, producerad av ITV. Mottagandet var ljummet och seriens sex avsnitt har aldrig repriserats. James Bolan spelade huvudrollen som Viktor. [1]

Inspirerat av Tuffa Viktor

Tuffa Viktor har hyllats med en bronsstaty, upprest 2007 i Hartlepool. Planerna har funnits länge, men det var problem med att finna sponsorer, eftersom Tuffa Viktor ansågs vara politiskt inkorrekt, och att serien upprätthöll en negativ stereotyp av Hartlepools invånare.

Figuren har lånat ut sitt ansikte till en restaurangkedja, ett snacks-märke i USA kallad Andy Capp's Fries, samt en (nu nedlagd) kedja av minigolfbanor i Florida. Under en kortvarig period på 1970-talet förekom han som maskot på merchandise för svenska ishockeylaget Leksands IF, och han är även maskot för FC Nürnbergs klack.

Tuffa Viktor är även symbolen för det danska ölet Thor, och publicerades som seriestrippar på ölburkarna.

Andy Capp själv gästspelar i ett avsnitt av den animerade tv-serien "Family Guy" (episoden "And the Wiener Is...", tredje säsongen). Även Homer Simpson i tv-serien "Simpsons" har nämnt Andy Capp ett par gånger.

Brian Johnson, sångare i det australiska rockbandet AC/DC, påstås ibland ha baserat sin look på Tuffa Viktor.[4]

1986 gav Alga ut Tuffa Viktors kortspel, vilket har konstruerats av Dan Glimne.

Kuriosa

Namnet "Andy Capp" är en lek med ordet "handicap", uttalat på typisk arbetardialekt.

Hyllningar och parodier

  • "Käcka Sighsten" i Pyton nr 8/1992.

Tuffa Viktor på olika språk

Namnet på originalspråket i fet stil.

Språk Namn
Danska Danska Kasket Karl
Engelska Engelska Andy Capp
Finska Finska Lätsä
Norska Norska Andy Capp
Svenska Svenska Tuffa Viktor
Tyska Tyska Willi Wakker

Mer om Tuffa Viktor

Externa länkar

Fotnoter

  1. Publicerades från början enbart i den nordliga upplagan som trycktes i Manchester. Serien publicerades nationellt först 1958-04-14.
  2. 2011-04-04
  3. Aftonbladet 23 januari 1964, sid 21
  4. "Andy Capp: This is Hartlepool" [länkad 2008-05-26]