Inferior Five

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Inferior Five)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Omslaget till Inferior Five nummer 7, 1968, tecknat av Win Mortimer. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"The Inferior Five" hette en superhjälteparodi från DC Comics på 1960-talet, skapad av E. Nelson Bridwell och Joe Orlando. I Sverige är de kända som "Fnattiga Femman".

Handling och figurer

Grundidén var att de fem huvudfigurerna var barn till fyrtiotalets största hjältar, the Freedom Brigade (lätt förtäckta parodier på Stålmannen, Läderlappen, Mirakelkvinnan, Captain America med flera), och hade ärvt deras superkrafter, dock med små skillnader som gjorde att de inte blev lika kompetenta som sina föräldrar:

  • Merryman (sv. Blarren) var son till två kraftfulla superhjältar. Han ärvde deras intellekt men hade otroligt klen fysik.
  • Dumb Bunny (sv. Dumma Blondinen) fick tvärtom både superstyrka och skönhet från sin mor amazonprinsessan. Däremot fick hon inget av moderns intellekt. Medveten om det drog hon på sig ett par kaninöron och började kalla sig för Dumb Bunny.
  • The Blimp (sv. Ballongen) kunde flyga liksom sin supersnabbe far, men bara i extremt låga hastigheter.
  • Awkwardmans (sv. Anders) föräldrar var undervattensmänniskor, vilket gav honom superstyrka på land... men också en klumpighet utan dess like.
  • White Feather (sv. Vita fjädern) var en lika suverän bågskytt som sin far. Tyvärr var han också så feg att han svimmade varje gång han såg faran i vitögat.

Insikten om att de var inkompetenta hindrade dem inte från att vilja göra gott. Att medvetet driva med sig själva och kalla sig för "de underlägsna fem" blev deras strategi för att bekämpa superskurkar med överraskningsmomentet på sin sida. På något sätt brukade de alltid ro det hela i land.

I deras äventyr parodierades allehanda superhjälte- och äventyrsserier, från "Tarzan" till "Thor" och "X-Men". Humorn var ofta i Mad-stil.

Publicering

Inferior Five debuterade i tidningen Showcase nr. 62, 1966 och fick strax därefter en egen tidning. Serien slog aldrig på allvar i de breda lagren, och tidningen lades ner efter bara tolv nummer. Med åren blev den något av en kultklassiker.

E. Nelson Bridwell skrev alla avsnitten (på slutet med hjälp av Don Segal). Pilotavsnittet tecknades av Joe Orlando, medan senare tecknare inkluderade Mike Sekowsky och Win Mortimer.

1991 återupplivades antihjältarna av Phil Foglio i miniserien "Angel and the Ape" (en annan kultklassiker från 60-talet som moderniserades då). Här gjorde Foglio the Inferior Five till en del av DC:s universum och avslöjade att Dumb Bunny var syster till Angel från "Angel and the Ape". Han lät även Merryman och Dumb Bunny bli ett par efter tjugofem år.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Enstaka episoder av "Inferior Five" publicerades i Gigant under titeln "Fnattiga Femman" i slutet av 60-talet. Här översattes figurernas namn på ett något udda sätt.

  • Merryman = Blarren
  • Blimp = Ballongen
  • Dumb Bunny = Dumma Blondinen
  • White Feather = Vita Fjädern
  • Awkwardman = Anders (!)

Externa länkar