Firestorm

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Human Torch som också kallats Facklan i Sverige.


Firestorm, superhjälte med atomkrafter från DC Comics, skapad av Gerry Conway och Al Milgrom. I Sverige även känd under namnet Facklan då serierna publicerades i Gigant.

Firestorm I

För att imponera på flickan han var kär i, Doreen Summers, anslöt sig highschooleleven Ronnie Raymond till en gäng politiska aktivister som genomförde en aktion mot ett nybyggt kärnkraftverk utanför New York. Kärnan i gruppen utgjordes dock av terrorister som ville spränga kärnkraftverket i luften, och när Ronnie protesterade blev han nedslagen och lämnad att dö tillsammans med forskaren och Nobelprisvinnaren Martin Stein, som konstruerat kraftverket. På något sätt absorberade deras kroppar explosionen och kärnenergin och en ny, kombinerad varelse föddes – Firestorm! Ronnie märkte snart att han fått kraften att omskapa atomstrukturen i döda material och avfyra energistötar. Eftersom professor Stein var medvetslös vid tillfället hade han inte kraften att styra Firestorm, utan bara att ge Ronnie telepatiska råd varje gång de förenades för att bekämpa brott.

Firestorm ägnade flera år att bekämpa brott och skapade sig egna fiender som Multiplex, Killer Frost, The Hyena, Typhoon, Black Bison, Plastique – och på Ronnies mer privata plan – mobbaren Carmichael. Men Firestorm fick även vänner som den kvinnliga superhjältinnan Firehawk, vars krafter liknade hans egna, och han erbjöds även en plats som en av Justice League of Americas yngsta medlemmar.

När Stein blev svårt sjuk övertalade han Ronnie att som Firestorm förstöra USA:s och Sovjetunionens kärnvapenarsenaler, men under detta försök inträffade ännu en fusion som slog ihop Ronnie och Stein med Mikhail Arkadin, den ryske superhjälten Pozhar, till en ny Firestorm. Denna version kontrollerades helt av Martin Stein.

Firestorm gick igenom ännu en metamorfos när det avslöjades att han i själva verket var en eldens elementärvarelse (på samma sätt som Swamp Thing är en jordens elementärvarelse). Stein försvann ur kombinationen och Firestorm utgjordes nu av Ronnie, Mikhail och en klon. Denne Firestorm blev något av en naturkämpe och framstod ofta som omänsklig och oförmögen till empati. Bland de fiender han skaffade sig i denna form finns Shadowstorm, hans mörka spegelbild.

Till sist övertog Stein elementärrollen och försvann ut i rymden efter att ha räddat Jorden från undergång. Mikhail återvände till sin familj i Ryssland och Ronnie Raymond blev fotomodell. Ronnie fann dock att han som en följd av all radioaktivitet han stött på under sin karriär utvecklat leukemi. Under ett av sina sällsynta återbesök på Jorden botade Stein honom och gav honom lite av sin kraft så att Ronnie kunde fortsätta sin bara som Firestorm, bland annat som medlem i Extreme Justice och Power Company.

Under "Identity Crisis" spetsades Firestorm på ett magiskt svärd av Shadow Thief och exploderade. Ronnie Raymond avled. Hans sinne återvände ett kort tag för att ge råd till hans efterträdare Jason Rusch, men försvann sedan till den sista vilan. Ronnie Raymond återvände dock till livet i "Blackest Night".

Firestorm II

StubAvsnitt.png Detta avsnitt är bara påbörjat. Du kan hjälpa till genom att fylla i mer .

Hyllningar och parodierStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!