Skillnad mellan versioner av "DC:s universum"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 41: Rad 41:


Ytterligare omskapelse gjordes genom serien "[[Flashpoint]]" som publicerades [[2011]], som följdes av en ny serie i stil med "52" benämnd "[[The New 52]]".
Ytterligare omskapelse gjordes genom serien "[[Flashpoint]]" som publicerades [[2011]], som följdes av en ny serie i stil med "52" benämnd "[[The New 52]]".
==Den primära jorden==
Sedan det som sedermera skulle komma att kallas DC:s universum intrucerades i ''[[More Fun Comics]]'' 1935 har fyra versioner av världen agerat huvudscen för DC-serierna, var och en med en separat version av dess hjältar.
# "Jorden" – Ursprungligen existerade inte konceptet multiversum i DC-serierna. Samtliga serier förmodades utspela sig i samma värld (vilket band annat blev tydligt i serien "[[Justice Society of America]]" i ''[[All Star Comics]]'' och i tidningen ''[[World's Finest Comics]]'', där Batman och Superman samarbetade) utan att gå närmare in på detaljerna. Denna period pågick under [[Golden Age|serietidningarnas guldålder]] under 1930- och 1940-talen.
# "[[Earth-1]]" – Intresset för superhjältegenren mattades efter andra världskriget, och de flesta avslutades. På 1950-talet började intresset dock pyra på nytt, och serieskaparna återuppväckte flera av de nedlagda serierna, men i nyare version; [[Silver Age|serietidningarnas silverålder]] hade inletts. <br>Med start 1961 började guldålderns hjältar dyka upp på nytt och mötte sina moderna motsvarigheter, vilket redaktörer och författare förklarade med att de äldre seriehjältarna levde i en parallell verklighet, på en parallell jord. Den värld som de moderna hjältarna befolkade fick namnet Earth-1, medan guldålderns hjältars hemvärld fick namnet [[Earth-2]]; därmed hade konceptet multiversum introducerats. För de fem av förlagets superhjälteserier som hade publicerats kontinuerligt sedan guldåldern (Superman, Batman, Wonder Woman, Green Arrow, och Aquaman) finns dock ingen klar gräns när fokus flyttades från Earth-2 till Earth-1.
# "New Earth" – Under 1970-talet innebar det växande multiversumet ett allt mer komplicerat sammanhang, såväl för serieskapare och läsare, och i och med ''[[Crisis on Infinite Earths]]''-miniserien från 1985-1986 kollapsade superhjältarnas tillvaro, inklusive Earth-1, och fram trädde en ny värd, med en enda verklighet, och en enda jord, "New Earth", utan multiversum. Superhjältarna fick uppfräshade bakgrundshistorier, utan ballasten av 50 års allt mer invecklade trådar. <br>Ett nytt multiversum, med 52 parallella värdar, uppstod dock i och med miniserien ''[[Infinite Crisis]]'' (2005-2006) men "New Earth" fortfor att vara den primära arenan för serierna.
# "Prime Earth" – I och med miniserien ''[[Flashpoint]]'' (2011) kollapsade multiversumet ännu en gång och ett nytt uppträdde, även detta med 52 parallella världar, "[[The New 52]]". Den huvudsakliga jorden, i det huvudsakliga universumet, där merparten av serierna utspelade sig, fick heta "Prime Earth", och serieskaparna gavs än en gång möjlighet att fräsha upp seriefigurerna och deras bakgrundshistoria. <br>I och med miniserien ''[[Convergence]]'' (2015) återuppstod ett oändligt multiversum, där även de världar som gick under i och med ''Crisis on Infinite Earths'' och ''Flashpoint'' har återuppstått. Flertalet serier utspelar sig dock alltjämnt på "Prime Earth", också under den nuvarande (2017) etiketten "[[DC Rebirth]]".


==Serier utanför den normala kontinuiteten==
==Serier utanför den normala kontinuiteten==
DC har också ibland publicerat berättelser som redan från börja anges som att de inte ingår i det kanoniska DC:s universum. Före "Crisis on Infinite Earths" benämndes dessa som [[Imaginary Stories]] och därefter har de publicerats med benämningen [[Elseworlds]].
DC har också ibland publicerat berättelser som redan från börja anges som att de inte ingår i det kanoniska DC:s universum. Före "Crisis on Infinite Earths" benämndes dessa som [[Imaginary Stories]] och därefter har de publicerats med benämningen [[Elseworlds]].


==Källor==
==Källor==
<references/>
<references/>

Versionen från 19 februari 2017 kl. 18.39

Dåvarande Justice League of America tecknade av Ed Benes från Justice League of America nr 7 (2007). I bakgrunden syns bilder av tidigare inkarnationer. © DC Comics.

Ej att förväxla med serieboken "DC:s universum – Klassiska serier av Alan Moore".


DC:s universum är det fiktiva universum (eller snarare multiversum) där DC-figurer som Superman, Batman, Lex Luthor, Jokern, Wonder Woman, Green Arrow m.fl. lever och verkar, från Anthro på stenåldern till Rymdens Hjältar i det trettioförsta århundradet.

Några av DC Comics' övernaturliga figurer som numera ges ut på den vuxnare etiketten Vertigo, t.ex. Swamp Thing och The Sandman, existerar fortfarande i DC:s universum, men interagerar sällan med det. Redaktionellt är detta ett medvetet drag.

Bakgrund

Superhjältegenren uppstod när serier som "Stålmannen" började publiceras 1938 och "Batman" 1939. DC Comics, som på den tiden hette National Periodical Publications, låg bakom många av dem och redan 1940 träffades flera av hjältarna från olika separata serier för första gången i en serie som publicerades i serietidningen All Star Comics #3, där de bildade gruppen Justice Society of America. Ansvariga för den här serien var redaktören Sheldon Mayer och författaren Gardner Fox. Senare skapades superhjältegruppen Justice League of America (på svenska Lagens väktare) i tidningen The Brave and the Bold[1] Därigenom visades att de olika superhjältarna levde i samma verklighet, men under de första decennierna skrevs de flesta serierna om de individuella superhjältarnas äventyr utan att bry sig så mycket om någon gemensam kontinuitet.

DC introducerade under 1950- och '60-talen ibland nya hjältar som motsvarade gamla hjältar till förmågor och utseende, men som hade helt olika bakgrundshistorier. När man så småningom ville ge en förklaring till detta, hittade man på att de fanns i olika dimensioner. Jorden i respektive dimension numrerades, så att de blev jord 1, jord 2 och så vidare. Detta möjliggjorde också för superhjältar från de olika kontinuiteterna att understundom träffa varandra och hjälpa varandra mot gemensamma hot.

Omskapelser

Med ett ständigt ökande antal olika dimensioner och ökade krav från läsarna att den gemensamma kanoniska kontinuiteten mellan alla versioner åtminstone någorlunda skulle hålla ihop logiskt, blev serieförfattarnas jobb svårare. Några superhjältar hade också utvecklats på ett sätt som man ångrade, till exempel hade Stålmannen med tiden blivit så pass mäktig att det var svårt att hitta på spännande hot för honom att utmanas av. Man kände att retcons bara kunde användas till en viss gräns och att det sammanlagda multiversumets komplexitet kunde skrämma bort potentiella nya läsare. För att råda bot på detta, bestämde man sig för att göra en stor crossover-serie som skulle omfatta hela DC:s universum.

Crisis on Infinite Earths (1985)

För att omskapa och förenkla DC:s universum, publicerades således "Crisis on Infinite Earths" (ung. "Kris på oräkneligt många jordar") 1985. Genom denna serie försvann alla parallella världar från DC:s kanoniska universum och ersattes med ett enda universum utan namn. Efter "Crisis on Infinite Earths" var också Stålmannens krafter reducerade så att de mer liknade de krafter han hade haft vid seriens början 1938 och flera superhjältar, superskurkar och andra bifigurer fanns över huvud taget inte längre kvar.

Serien blev mycket uppmärksammad och ledde till bra försäljningssiffror för de serietidningar som den publicerades i.

Även om "Crisis on Infinite Earths" således löste en del av de problem man hade upplevt med det tidigare DC:s universum, upptäckte man dock snart att det fanns andra problem som hade uppstått i stället. Till exempel hade man inte tänkt på att man tidigare hade haft en förklaring till hur seriefigurerna kunde uppfattas som att de aldrig åldrades trots att tiden går och att de serier som utspelar sig i framtiden i viss mån hade tidigare berättelser som grundförutsättningar. Detta har lett fram till ytterligare omstöpningar av universumet. Nya omdaningar har sedan dess gjorts ungefär en gång per decennium, varvid seriefigurernas bakgrundshistorier skrivs om och uppdateras till den moderna världen.

Zero Hour (1994)

Genom den nya crossoverserien "Zero Hour" 1994 gjorde man en ny genomgripande förändring av DC:s universum. Genom denna tog man itu med några av de lösa ändar som inte hade knutits ihop i och med "Crisis on Infinite Earths", till exempel vilken version av Hawkman som skulle räknas som kanonisk och vilken inspiration som egentligen ledde till superhjältegruppen Rymdens Hjältar bildande.

I DC:s story arc "The Kingdom", som publicerades 1999, återinfördes ett koncept som liknade det tidigare multiversumet med flera dimensioner. Här kallades fenomenet dock "hypertime" (hypertid). Denna berättelse tog också itu med några av diskrepanserna i DC:s universum, dock utan att totalt omskapa det.

Infinite Crisis (2005)

En ny, totalt omskapande berättelse presenterades i och med "Infinite Crisis" som publicerades som en crossover under en längre period 2005-2006. Genom den därpå direkt följande serien "52", som publicerades i en egen eponym serietidning, framgick till exempel att det i DC:s universum efter "Infinite Crisis" återigen finns flera dimensioner.

Final Crisis (2008)

"Final Crisis" publicerades bara några år efter "Infinite Crisis" och skulle enligt vissa uppgifter från förlaget vara slutpunkten för alla de omdanande kriser som inleddes med Crisis on Infinite Earths".

Flashpoint (2011)

Ytterligare omskapelse gjordes genom serien "Flashpoint" som publicerades 2011, som följdes av en ny serie i stil med "52" benämnd "The New 52".

Den primära jorden

Sedan det som sedermera skulle komma att kallas DC:s universum intrucerades i More Fun Comics 1935 har fyra versioner av världen agerat huvudscen för DC-serierna, var och en med en separat version av dess hjältar.

  1. "Jorden" – Ursprungligen existerade inte konceptet multiversum i DC-serierna. Samtliga serier förmodades utspela sig i samma värld (vilket band annat blev tydligt i serien "Justice Society of America" i All Star Comics och i tidningen World's Finest Comics, där Batman och Superman samarbetade) utan att gå närmare in på detaljerna. Denna period pågick under serietidningarnas guldålder under 1930- och 1940-talen.
  2. "Earth-1" – Intresset för superhjältegenren mattades efter andra världskriget, och de flesta avslutades. På 1950-talet började intresset dock pyra på nytt, och serieskaparna återuppväckte flera av de nedlagda serierna, men i nyare version; serietidningarnas silverålder hade inletts.
    Med start 1961 började guldålderns hjältar dyka upp på nytt och mötte sina moderna motsvarigheter, vilket redaktörer och författare förklarade med att de äldre seriehjältarna levde i en parallell verklighet, på en parallell jord. Den värld som de moderna hjältarna befolkade fick namnet Earth-1, medan guldålderns hjältars hemvärld fick namnet Earth-2; därmed hade konceptet multiversum introducerats. För de fem av förlagets superhjälteserier som hade publicerats kontinuerligt sedan guldåldern (Superman, Batman, Wonder Woman, Green Arrow, och Aquaman) finns dock ingen klar gräns när fokus flyttades från Earth-2 till Earth-1.
  3. "New Earth" – Under 1970-talet innebar det växande multiversumet ett allt mer komplicerat sammanhang, såväl för serieskapare och läsare, och i och med Crisis on Infinite Earths-miniserien från 1985-1986 kollapsade superhjältarnas tillvaro, inklusive Earth-1, och fram trädde en ny värd, med en enda verklighet, och en enda jord, "New Earth", utan multiversum. Superhjältarna fick uppfräshade bakgrundshistorier, utan ballasten av 50 års allt mer invecklade trådar.
    Ett nytt multiversum, med 52 parallella värdar, uppstod dock i och med miniserien Infinite Crisis (2005-2006) men "New Earth" fortfor att vara den primära arenan för serierna.
  4. "Prime Earth" – I och med miniserien Flashpoint (2011) kollapsade multiversumet ännu en gång och ett nytt uppträdde, även detta med 52 parallella världar, "The New 52". Den huvudsakliga jorden, i det huvudsakliga universumet, där merparten av serierna utspelade sig, fick heta "Prime Earth", och serieskaparna gavs än en gång möjlighet att fräsha upp seriefigurerna och deras bakgrundshistoria.
    I och med miniserien Convergence (2015) återuppstod ett oändligt multiversum, där även de världar som gick under i och med Crisis on Infinite Earths och Flashpoint har återuppstått. Flertalet serier utspelar sig dock alltjämnt på "Prime Earth", också under den nuvarande (2017) etiketten "DC Rebirth".


Serier utanför den normala kontinuiteten

DC har också ibland publicerat berättelser som redan från börja anges som att de inte ingår i det kanoniska DC:s universum. Före "Crisis on Infinite Earths" benämndes dessa som Imaginary Stories och därefter har de publicerats med benämningen Elseworlds.

Källor

  1. Michael Eury: "The Justice League Companion", TwoMorrows Publishing, 2005, ISBN 1-893905-48-9, s. 10