Skillnad mellan versioner av "Morris"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(faktaruta)
Rad 13: Rad 13:
|fullständigt namn= Maurice de Bevere
|fullständigt namn= Maurice de Bevere
|födelsenamn      =
|födelsenamn      =
|alias            =
|alias            =Morris


|land            =Belgien
|land            =Belgien
Rad 39: Rad 39:


|verk            = "[[Lucky Luke]]"
|verk            = "[[Lucky Luke]]"
|verk1            =
|verk1            ="[[Ratata]]"
|verk2            =
|verk2            =
|verk3            =
|verk3            =
Rad 52: Rad 52:
----
----
[[Bild:Lucky_Luke.jpg|thumb|200px|right|Lucky Luke drar snabbare än sin egen skugga. Bild av Morris. © [[Dargaud]].]]
[[Bild:Lucky_Luke.jpg|thumb|200px|right|Lucky Luke drar snabbare än sin egen skugga. Bild av Morris. © [[Dargaud]].]]
'''Morris''', egentligen '''Maurice de Bevere''' (1923–2001), belgisk serieskapare. Mest känd som skapare av serien "[[Lucky Luke]]" som debuterade 1946. Morris kom att teckna serien fram till sin död. Från början skrev han också serien själv, men 1955-1977 tecknade han serien efter [[René Goscinny]]s manus och därefter till manus av varierande andra författare.
'''Morris''', egentligen '''Maurice de Bevere''' (1923–2001), belgisk serieskapare, mest känd som skapare av den komiska äventyrsvästernserien "[[Lucky Luke]]" som debuterade 1946.


==Kuriosa==
Morris startade sin tecknarkarriär hos animationsstudion [[Compagnie Belge d'Actualités]] (CBA). Där träffade han [[Peyo]] och [[André Franquin]].<ref name="Weyer">Geert De Weyer: "Morris", In België gestript, ss. 143-144, tielt: Lannoo. 2005.</ref>
En mindre känd detalj om Morris är att han i början av 1950-talet arbetade i USA tillsammans med [[Jack Davis]] och [[Harvey Kurtzman]], och att han med dem hjälpte till att utarbeta planerna för tidningen ''[[Mad]]''. Han återvände dock till Europa innan planerna realiserades.
Animationsstudion lades ner efter krigsslutet [[1945]] och Morris jobbade i stället som illustratör för ''[[Het Laatste Nieuws]]'', en flamländsk (belgiskt nederländskspråkig) dagstidning, och ''[[Le Moustique]]'', en vallonsk (belgiskt franskspråkig) veckotidning som gavs ut av [[Dupuis]], där han åstadkom kring 250 omslagsbilder och ett stort antal andra illustrationer, huvudsakligen karikatyrer av filmstjärnor.<ref name="Weyer" />
 
Morris pseudonym är den engelskspråkiga formen av hans eget förnamn Maurice, och det kunde ju passa bra för en västernserietecknare. Morris hade alltid varit intresserad av Vilda västern och skapade "Lucky Luke" för ''[[le Journal de Spirou]]'' [[1946]], en serietidning som också gavs ut av Dupuis. Han kom att teckna serien fram till sin död. Från början skrev han också serien själv, men 1955-1977 tecknade han serien efter [[René Goscinny]]s manus (det första manuset av Goscinny var "[[Järnhästen]]") och därefter till manus av en mängd andra författare.


På 1940-talet tillhörde Morris det tecknarkotteri på [[Jijé]]s studio som brukar kallas för "de fyras gäng" ("[[La bande à 4]]") – de övriga tre var Jijé, [[Franquin]] och [[Will]].
På 1940-talet tillhörde Morris det tecknarkotteri på [[Jijé]]s studio som brukar kallas för "de fyras gäng" ("[[La bande à 4]]") – de övriga tre var Jijé, [[Franquin]] och [[Will]].
Tillsammans med [[Jijé]] och Franquin reste Morris till USA [[1948]]. De ville knyta kontakter med amerikanska serieskapare och se vad som fanns kvar av den gamla Vilda västern. Morris var den som stannade i USA längst, han återvände inte till Belgien förrän sex år senare. Under tiden i USA hade han träffat Goscinny, som sedan blev hans ständiga manusförfattare fram till sin död.<ref name="Weyer" /> Han samlade också mycket information och dokumentation som han sedan använde under sitt fortsatta arbete med "Lucky Luke".
I början av 1950-talet arbetade han i USA tillsammans med [[Jack Davis]] och [[Harvey Kurtzman]], och han hjälpte till att med dem utarbeta planerna för tidningen ''[[Mad]]''. Han återvände dock till Europa innan planerna realiserades.
Sedan han började med "Lucky Luke", tecknade han aldrig någon annan serie än den, bortsett från [[spinoff]]serien "[[Ratata]]", om en korkad polishund som från början fanns med som vakthund i det fängelse dit Lucky Luke brukade föra skurkligan [[bröderna Dalton]].
==Kuriosa==


Besökte Stockholm 15–16 maj 1981 på en nordisk PR-turné.<ref>Notis i ''[[Bild & Bubbla]]'' nr 3/1981 sid 21.</ref>
Besökte Stockholm 15–16 maj 1981 på en nordisk PR-turné.<ref>Notis i ''[[Bild & Bubbla]]'' nr 3/1981 sid 21.</ref>

Versionen från 30 mars 2013 kl. 23.50


SERIESKAPARE
Morris
Maurice de Bevere
Självporträtt av Morris tillsammans med sin skapelse Lucky Luke
Född:∗ 1923-12-01
Födelseplats:Kortrijk, Belgien
Död:† 2001-07-17 (77 år)
Död, ort:Bryssel, Belgien
Fullständigt namn:Maurice de Bevere
Pseudonym(er):Morris

Land:Mini belgien.gif Belgien
Språk:Mini frankrike.gif franska

Grupp(er):La bande à 4
Serier i urval
"Lucky Luke"
"Ratata"
Morriss namnteckning

Ej att förväxla med den svenska barnserien "Morris".


Lucky Luke drar snabbare än sin egen skugga. Bild av Morris. © Dargaud.

Morris, egentligen Maurice de Bevere (1923–2001), belgisk serieskapare, mest känd som skapare av den komiska äventyrsvästernserien "Lucky Luke" som debuterade 1946.

Morris startade sin tecknarkarriär hos animationsstudion Compagnie Belge d'Actualités (CBA). Där träffade han Peyo och André Franquin.[1] Animationsstudion lades ner efter krigsslutet 1945 och Morris jobbade i stället som illustratör för Het Laatste Nieuws, en flamländsk (belgiskt nederländskspråkig) dagstidning, och Le Moustique, en vallonsk (belgiskt franskspråkig) veckotidning som gavs ut av Dupuis, där han åstadkom kring 250 omslagsbilder och ett stort antal andra illustrationer, huvudsakligen karikatyrer av filmstjärnor.[1]

Morris pseudonym är den engelskspråkiga formen av hans eget förnamn Maurice, och det kunde ju passa bra för en västernserietecknare. Morris hade alltid varit intresserad av Vilda västern och skapade "Lucky Luke" för le Journal de Spirou 1946, en serietidning som också gavs ut av Dupuis. Han kom att teckna serien fram till sin död. Från början skrev han också serien själv, men 1955-1977 tecknade han serien efter René Goscinnys manus (det första manuset av Goscinny var "Järnhästen") och därefter till manus av en mängd andra författare.

På 1940-talet tillhörde Morris det tecknarkotteri på Jijés studio som brukar kallas för "de fyras gäng" ("La bande à 4") – de övriga tre var Jijé, Franquin och Will.

Tillsammans med Jijé och Franquin reste Morris till USA 1948. De ville knyta kontakter med amerikanska serieskapare och se vad som fanns kvar av den gamla Vilda västern. Morris var den som stannade i USA längst, han återvände inte till Belgien förrän sex år senare. Under tiden i USA hade han träffat Goscinny, som sedan blev hans ständiga manusförfattare fram till sin död.[1] Han samlade också mycket information och dokumentation som han sedan använde under sitt fortsatta arbete med "Lucky Luke".

I början av 1950-talet arbetade han i USA tillsammans med Jack Davis och Harvey Kurtzman, och han hjälpte till att med dem utarbeta planerna för tidningen Mad. Han återvände dock till Europa innan planerna realiserades.

Sedan han började med "Lucky Luke", tecknade han aldrig någon annan serie än den, bortsett från spinoffserien "Ratata", om en korkad polishund som från början fanns med som vakthund i det fängelse dit Lucky Luke brukade föra skurkligan bröderna Dalton.

Kuriosa

Besökte Stockholm 15–16 maj 1981 på en nordisk PR-turné.[2]

Recensioner

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 1.2 Geert De Weyer: "Morris", In België gestript, ss. 143-144, tielt: Lannoo. 2005.
  2. Notis i Bild & Bubbla nr 3/1981 sid 21.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!