Sub-Mariner

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Namor)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Sub-Mariner nr 1 (1968), omslag av John Buscema och Sol Brodsky. © Marvel

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

The Sub-Mariner, även känd som Prince Namor, är en superhjälte i serier från Marvel Comics. Sub-Mariner kommer från Atlantis och är till hälften människa. Sub-Mariner har på svenska gått under namnen Vattenmannen, Undervattensmannen, Havsmannen, Prins Namor samt originalnamnet (inte att förväxla med Aquaman från DC Comics, som också har gått under namnet Vattenmannen på svenska).

Sub-Mariner har varit medlem i flera superhjältegrupper, till exempel Avengers, All-Winners Squad, Invaders, Defenders och X-Men. I modern tid har han som kung över Atlantis ofta hamnat på kollisionskurs med människorna ovanför vattenytan och betraktas omväxlande som både hjälte och skurk.

Bland fiendena finns Attuma.

Namnet Namor har traditionellt uttalats på "amerikanskt" vis som 'NEI-måår', men i karaktärens filmdebut i "Black Panther: Wakanda Forever" används det mer medelhavsartade uttalet 'nah-MÅRR'.

Publicering

Mini usa.gif USA

Golden Age

Figuren skapades 1939 av Bill Everett. Sub-Mariner var tänkt att dyka upp i tidningen Motion Picture Funnies Weekly, men den tidningen blev aldrig släppt. Senare dök han upp i första numret av tidningen Marvel Comics. Tidningen döptes senare om till Marvel Mystery Comics. Han var en av Marvel Comics (på den tiden Timely Comics) största seriefigurer under 40-talet, och hade vid några tillfällen en egen tidning:

  • Sub-Mariner Comics, 1941–49, 32 nummer.
  • Sub-Mariner Comics, 1954–55, 10 nummer.

Silver Age

Sub-Mariner fick sin egen serietidning 1968. Innan dess hade han bland annat gästspelat i Fantastic Four, där han dock upp för första gången i nr 4, maj 1962. I Tales to Astonish nr 70 (augusti 1965) fick han så en egen serie. Några månader innan han fick en egen tidning 1968 utgavs en one-shot tillsammans med Iron Man. I The Defenders var han en återkommande figur från första numret, men han gästspelade även i tidningar som X-Men och Avengers.

  • Iron Man and Sub-Mariner, 1968, 1 nummer.
  • Sub-Mariner, 1968–74, 72 nummer.

Bronze Age

  • Prince Namor, the Sub-Mariner, 1984, 4 nummer.
  • The Saga of the Sub-Mariner, 1988–89, 12 nummer.
  • Namor, the Sub-Mariner, 1990–95, 62 nummer.
  • Namor, 2003–04, 12 nummer
  • Sub-Mariner, 2007–08, 6 nummer.
  • Namor: The First Mutant, 2010–11, 11 nummer + annual.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!