Angel (Marvel)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Archangel)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Marvels 40-talshjälte vid namn Angel, se Angel (Timely), eller med någon annan Angel.


Ursprungliga X-Men från X-Men nr 1 (1963), tecknade av Jack Kirby. Angel högst upp till vänster. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Angel är namnet på tre olika superhjältar från Marvel Comics och deras föregångare Timely Comics.

Den tredje Angel, Warren Worthington, är den mest kände av dem, främst från serien "X-Men" där han är en flygande mutant och en av grundarna av superhjältegruppen med samma namn. Figuren skapades av Stan Lee och Jack Kirby och första framträdandet var i tidningen X-Men (vol. 1) nr 1 (september 1963).


Angel III (Warren Worthington III/Archangel)

Warren Worthington III är en hjälte och antihjälte i Marvels universum, och en av grundarna till superhjältegruppen X-Men. Han kallade sig ursprungligen för Angel (efter en mycket kort tid som Avenging Angel), och blev senare Archangel, men alternerar nu mellan båda namnen. Kallades tidigare för Ängeln på svenska.

Förutom X-Men har Angel/Archangel även varit medlem i grupperna Defenders, Champions, X-Factor och X-Force.

Handling

Warren är arvtagare till det multinationella företaget Worthington Industries. I tonåren börjar fjäderbeklädda vingar växa från hans rygg och han upptäcker att han kan använda dem till att flyga. Efter att ha insett att han är en mutant, tar Warren Worthington på sig en dräkt och en mask och börjar bekämpa brott som Avenging Angel. Snart blir han rekryterad av mutanten och mutantexperten Charles Xavier alias Professor X som en av grundarna till de ursprungliga X-Men (i X-Men (vol. 1) nr 1, september 1963). Angel arbetar med gruppen ända tills en ny generation X-Men gör entré i Giant-Size X-Men nr 1 (maj 1975), varefter flera av grundarna inklusive Angel hoppar av. Angel dyker senare upp som medlem i grupperna Champions och Defenders. Han återvänder både som allierad till och fullvärdig medlem av de nya X-Men vid flera tillfällen under årens lopp. Han är även en av grundarna av X-Factor.

Warren bytte namn från Angel till Archangel efter att ha blivit av med sina vingar i en olycka och sedan fått nya krafter av superskurken Apocalypse. Efter en kamp med Sabretooth förstördes hans konstgjorda vingar, men i gengäld hade hans gamla fjäderbeklädda "naturliga" vingar växt ut igen. Han återtog då sitt gamla namn Angel. Ännu senare visade det sig att Archangels krafter fortfarande fanns kvar i hans kropp. Idag är Warren åter en aktiv medlem av X-Men och använder då namnet Angel, men arbetar parallellt med den våldsammare mutantgruppen X-Force som Archangel.

Förutom flygförmåga, övermänsklig uthållighet och superb koordinationsförmåga, så har Angel även en övermänsklig förmåga att självläka.

Publiceringshistorik

Angel/Archangel har periodvis varit en av flera huvudpersoner i tidningar som X-Men, Uncanny X-Men, Champions, X-Factor och X-Force. 1996 kom den egna engångspublikationen Archangel #1 av Peter Milligan och Leonardo Manco. 2008 kom en femnummers miniserie betitlad Angel: Revelations av Roberto Aguirre-Sacasa och Adam Pollina.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Angel/Archangel har förekommit i ett flertal svenska Marvelpublikationer från tidigt 1970-tal och framåt, främst i "X"-relaterade titlar såsom X:en och Marvel Mutanter, men även i Conan, "Superseriepocket", Marvels Universum, Mega Marvel med flera titlar. Fram till slutet av 1980-talet kallades figuren konsekvent för Ängeln i Sverige.

Alternativa versioner

Alternativa versioner av Angel, utanför Marvels ordinarie kontinuitet, förekommer bland annat i serierna "1602", "Age of Apocalypse", "Earth X", "Exiles", "New Exiles", "Marvel Zombies", "Mutant X", "Shadow-X", "What If" och "X-Men: Fairy Tales" samt i Marvels parallellutgivning "Ultimate Marvel". I Marvels och konkurrenten DC Comics' gemensamma projekt "Amalgam Comics" mixades Angel med Hawkman till hjälten Angelhawk.

I andra medier

TV-serier

Angel/Archangel har medverkat i de animerade tv-serierna "The Marvel Super Heroes", "Spider-Man and His Amazing Friends" (med röst av William Callaway), "X-Men" (röst av Stephen Ouimette), "X-Men: Evolution" (röst av Mark Hildreth) och "Wolverine and the X-Men" (röst av Liam O'Brien).

Film

Warren Worthington III spelar en framträdande roll i långfilmen "X-Men: The Last Stand" (2006), spelad av Ben Foster (och som barn av Cayden Boyd).

Andra Angel från Marvel

Angel I (Thomas Halloway)

Se huvudartikel: Angel (Timely)

The Angel (Thomas Halloway) var en av de allra första maskerade hjältarna från förlaget Timely (som senare blev Marvel) och debuterade i Marvel Comics nr 1 (1939). Han hade inga superkrafter, men fick tag på Merkurius kappa, som gav honom flygförmåga.

Angel II (Simon Halloway)

Se huvudartikel: Angel (Timely)

Bror till Thomas Halloway, som agerade hjälte under namnet Angel under en kort period.