Funky Winkerbean

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Funky Winkerbean", amerikansk dagspresserie av Tom Batiuk som debuterade 27 mars 1972 och avslutades 31 december 2022.

Handling

Serien handlade ursprungligen om ett gäng kompisar på en amerikansk skola och var då en traditionell humorserie i skolmiljö.

1992 förändrades konceptet då Batiuk lät handlingen hoppa framåt i tiden några år. Figurerna hade då tagit examen och blivit äldre. Serien inriktade sig därefter mer på vardagsdramatik. Bland de ämnen som tagits upp finns tonårsgraviditet, cancer, alkoholism mm.

2007 genomgick serien ännu en stor förändring. Efter att en av huvudpersonerna avlidit i bröstcancer gör handlingen ett hopp 10 år framåt i tiden.

Kuriosa

Batiuk har ibland assisterats på serien av serieskapare kända från amerikanska superhjälteserietidningar. John Byrne tecknade 10 veckor av serien när Batiuk återhämtade sig efter en operation 2003. Sean McKeever har skrivit serien periodvis under 2006. Batiuks granne är serieförfattaren Tony Isabella, som både förekommit som sig själv i serien och hoppat in som manusförfattare. I en söndagssida skriven av Isabella har två av huvudpersonerna tecknats i Superman- respektive Supergirl-utstyrsel av Jim Mooney, känd superhjältetecknare som avled strax innan sidan publicerats.

I andra medier

Serien har även satts upp som en musikal med namnet "Funky Winkerbean's Homecoming".

Spinoff

Serien har gett upphov till två spinoffer som utspelar sig i samma miljöer som "Funky Winkerbean" och med delvis samma figurgalleri: "John Darling" och "Surström".

Externa länkar