Generation T – Den svenska Tintinföreningen

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Generation T – Den svenska Tintinföreningen är en svensk ideell förening, grundad 2007, som vill föra samman alla som är intresserade av serien "Tintin" och dess skapare Hergé. Målet är att "fördjupa kunskapen om Tintin, att verka för att Tintin ständigt hålls aktuell samt att befrämja de allmänmänskliga och humanistiska värderingar som Tintin står för".

Föreningen anordnar årsmöten med Tintintema, organiserar föredrag, utställningar etc. Med start 2008 ger man ut årsboken "Tintiniana"/"Tintinism" innehållande artiklar, kåserier, kuriosa m.m.


Verksamhetens art

Konkret skall föreningen:

  • anordna ett årsmöte med Tintintema i sällskaplig samvaro;
  • skapa en hemsida med chattforum, vilket endast är tillgängligt för sällskapets medlemmar;
  • publicera en årsbok med artiklar, intervjuer, föredrag i tryckt form;
  • organisera föreläsningar, utställningar samt eventuellt guidade resor i Bryssel, slottet Cheverny (Moulinsart), Syldavien, etc.;
  • samarbeta med olika organisationer, museer, företag och privatpersoner som stödjer föreningens syfte;
  • samarbeta med andra Tintinföreningar runtom i världen.

Historik

Generation T – Den svenska Tintinföreningen bildades den 10 februari 2007 under namnet Generation Tintin av Björn Wahlberg som tillsammans med Peter Borossy, Ove Brinkheden, Per Jerling, Fredrik Polland och Fredrik Skantz utgjorde den första styrelsen. Föreningen presenterades första gången offentligt på Hergés födelsedag den 22 maj 2007 på Serieteket i Stockholm. Föreningen bytte namn i april 2010.

Evenemang

Föreningen strävar efter att arrangera flera evenemang per år. Bland de hittills genomförda märks:

  • "Tintin på skiva" i november 2007, som samlade skådespelarna Tomas Bolme, Bert-Åke Varg och Lars Edström till en minneskavalkad om arbetet med de populära LP-skivorna med Tintin.
  • Resa till Bryssel, augusti 2008, där ett tjugotal medlemmar ur föreningen for till den belgiska huvudstaden för att vandra i Tintins fotspår.
  • Tintin 80 år, den 10 januari 2009, med föredrag, filmvisning och speciella Tintintårtor på Kulturhuset för att fira hjältens 80-årsdag.
  • Resa till Paris och slottet Cheverny, juli 2010, där sju medlemmar ur föreningen for till Paris och slottet Cheverny - förebilden till slottet Moulinsart.

Dessutom arrangerar föreningen ett årsmöte, alltid den 22 maj som är Hergés födelsedag. Föredrag, filmvisning och Tintin Quiz hör till traditionen.

Hedersmedlemmar

Föreningen har ett flertal hedersmedlemmar, som fått sitt medlemskap på grund av tidigare meriter eller insatser gjorda i Tintinbefrämjande anda:

Mer om Generation T – Den svenska Tintinföreningen

Externa länkar