Martian Manhunter

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Manhunter from Mars)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
J'onn J'onzz från omslaget till Martian Manhunter Special 1 1996, tecknat av Howard Porter. © DC Comics.

J'onn J'onzz, mer känd som Martian Manhunter, eller Jägaren/Detektiven från Mars på svenska. Amerikansk superhjälte som främst är känd för sitt medlemskap i Justice League of America (Lagens Väktare).

Figuren och utgivningen

Martian Manhunter dök först upp 1955 och var en av de första hjältarna i den nya s.k. Silver Age-perioden på DC Comics. Han var regelbunden andraserie i tidningen Detective Comics och var under en tid frontfigur i tidningen House of Mystery. Hans egna serier slog emellertid aldrig an hos den stora massan, och han hänvisades till rollen som bifigur i "Justice League of America" och "Justice League International". Inte förrän i slutet av 1980-talet fick han en egen miniserie. Sedan dess har han förekommit i några specialare samt en reguljär tidning av John Ostrander och Tom Mandrake. Den sistnämnda gavs ut i 36 nummer med start 1998.

2006 publicerades en ny miniserie med J'onn i huvudrollen. Han har här fått en ny dräkt och en ny, något hårdare livsfilosofi. Miniserien är skriven av A.J. Lieberman och tecknad av Al Barrionuevo.

Handling

J'onn J'onnz är född på Mars och är den siste av sitt folk (resten har dött av ett psykologiskt virus som brände dem till döds). J'onn hade på sin planet en sysselsättning som kan kallas en en blandning mellan polis och domare, en s.k. "manhunter".

Som siste överlevande på Mars blev han mer eller mindre sinnessjuk och inte blev det bättre av den chock han fick när en forskare på vår egen planet teleporterade J'onn sitt laboratorium på jorden. Forskaren avlider själv av chocken och den sinnesförvirrade J'onn lyckas få med sig mannen ut ur det brinnande huset innan han gör sig själv osynlig.

När polis och brandkår dyker upp på platsen blir J'onn särskilt intresserad av den hårdkokte kriminalpolisen John Jones, som han följer tills John skjuts till döds. Marsianen tar nu över Johns liv genom sin förmåga att kunna skifta skepnad.

Efter hand skaffar sig J'onn fler identiteter runt om jordklotet, men han håller länge fast vid just John Jones (kanske för att namnet liknar hans eget från Mars). När nya superhjältar gör storstilad entré ansluter sig J'onn till det då nya Justice League of America och han har sedan dess utgjort ryggraden i de olika Justice League-inkarnationerna som förekommit under åren.

Relativt nyligen[när?] avslöjades att även J'onnz bror, den onde Malefic, har överlevt. Denne tar sig också till jorden och gör J'onnz liv surt innan han själv blir dödad. Det var Malefic som skapade det virus som dödade alla på Mars, som en sorts hämnd för att han till skillnad från alla andra saknade telepatisk förmåga.

I maj 2008 dödades J'onn J'onnz synbarligen i DC:s storsatsning "Final Crisis" av Grant Morrison. Superskurken Libra brände honom till döds på uppdrag av J'onns gamla fiende Human Flame. J'onn begravdes på sin hemplanet Mars.

I crossovern Blackest Night väcks J'onn J'onzz åter till liv.

Krafter och förmågor

Som marsian är J'onn grönhudad och har en blå mantel och med rött kryssband över bröstet (detta är egentligen ett slags blomma som lever i symbios med marsianer). Han har förmågan att göra sig osynlig och gå genom materia samt att forma sin kropp till nästan vad som helst. Han har superstyrka, kan flyga och har även ett slags värmesyn. Utöver detta har han telepatiska förmågor som t.ex. tankeläsning. Marsianer har en enda svaghet, såväl psykiskt som fysiskt, och det är eld. J'onn kan sägas ha en fobi för eld.

Hyllningar och parodier