Västernserier

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Westernserie)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Rick O'Shay" av Stan Lynde. © Stan Lynde.

Västernserier (även westernserier, Vilda Västern-serier) är en genre av tecknade serier som vanligtvis utspelar sig i västra USA, vanligtvis i perioden 1700-tal–tidigt 1900-tal.

Definitioner

Det finns olika definitioner på vad som utgör en västern och en "absolut definition" är i det närmaste omöjlig att åstadkomma. Ett vanligt sätt att se på västerngenren är att verket ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

  • Det utspelar sig i det som allmänt brukar kallas för "vilda västern" (d.v.s. ett i mångt och mycket outforskat territorium i västra USA från kolonialtiden till det tidiga 1900-talet).
  • Det handlar om cowboys (eller människor som kallar sig cowboys).
  • Det handlar om indianer.
  • Det handlar om banditer, spelare, prostituerade, nybyggare, sheriffer, kavallerister, trappers m.fl. andra i vilda västern under det ovan angivna tidsspannet förekommande yrkeskategorier.
  • Det innehåller tillräckligt många av de attribut som brukar förknippas med cowboys, indianer och/eller vilda västern.


Exempel på olika typer av västernserier med denna lösa definition är

Det finns emellertid andra skolor, t.ex. inom filmvetenskapen, som anser att en västern även måste uppfylla vissa kriterier storymässigt och karaktärsmässigt.

Historik

Mini usa.gif USA

Enligt Maurice Horns bok "Comics of the American West" torde den första västernserien ha varit James Swinnertons "Little Jimmy", startad 1904 som en allmän komisk pojkäventyrsserie, men snart utvecklad till en genuin västernstripp.

1921 kom J.R. Williams "Out Our Way", egentligen ingen serie, men en daglig ruta i dagspressen med stark kontinuitet från dag till dag. Ferd Johnsons "Texas Slim" (1925) var troligen den första västernparodiserien. "Broncho Bill" av Harry O'Neil började 1928 som "Young Buffalo Bill", kallades ett tag "Buckaroo Bill" tills den fick namnet "Broncho Bill". 1933 kom både "Bronc Peeler" av Fred Harman och "Little Joe" av Edwin Leffingwell. Under samma period tecknade Floyd Gottfredson tidiga "Musse Pigg"-avsnitt och E.C. Segar tidiga "Karl-Alfred"-äventyr som utspelade sig i västernmiljö.

Serietidningen New Fun The Big Comic Magazine nr 1 (februari 1935) var den första serietidningen som enbart innehöll nyproducerade serier direkt för tidningen. I första numret debuterade västernserierna "Buckskin Jim" av Tom Cooper och "Jack Woods" av W. C. Brigham. De första serietidningarna som enbart innehöll renodlade västernserier var Western Picture Stories och Star Ranger, vars första nummer båda daterades till februari 1937.

Mini belgien.gif Mini frankrike.gif Mini italien.gif Europa

På den europeiska marknaden kom Hergé med serien "Totor" 1928, vilken utspelar sig i Vilda Västern i samtid. Hergés "Tintin"-äventyr "Tintin i Amerika" ursprungspublicerades 1930-31 och utspelade sig åtminstone delvis i ett nutida Vilda Västern. Samma serieskapare gjorde även barnserien "Popol och Virginie i Vilda västern" 1934, en fabeldjursserie med västerntema.

Under 40- och 50-talet blev den klassiska westerngenren enormt populär i Europa, vilket gav upphov till serier som "Lucky Luke" av Morris (1946), "Sitting Bull" av Marijac och Dut (1948), "Jerry Spring" av Jijé (1954), "Tex Willer" av Gian Luigi Bonelli (1948) och "Kapten Miki" av Essegesse (1951) .

Runt 60- och 70-talet blev det populärt med råare och mer realistiska westernserier, som "Blueberry" av Charlier och Giraud (1963) och "Al Crane" av Lauzier och Alexis (1976), en motsatt inriktning fokuserade starkare på naturen, karaktärernas känsloliv och indianstammarna, som t.ex. "Buddy Longway" (1974) och "Han som föddes två gånger" (1983) av Derib samt "Jonathan Cartland" av Laurence Harlé och Michel Blanc-Dumont (1974) och "Indianserien" av Hans Kresse (1973.

Mini forenta nationerna.gif Övriga världen

Bland serier från övriga världen kan nämnas argentinska "Sergeant Kirk" av Oesterheld och Pratt (1953) samt "Sky Hawk" av Jirō Taniguchi (2002).

Se även

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!