Skillnad mellan versioner av "Arak, Son of Thunder"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
 
Rad 38: Rad 38:
* Greeramada – ond trollpacka som en gång haft ett förhållande med Malagigi
* Greeramada – ond trollpacka som en gång haft ett förhållande med Malagigi
* Mu-Lan – legendarisk krigarkvinna som Arak stöter på i Kina
* Mu-Lan – legendarisk krigarkvinna som Arak stöter på i Kina
==[[Bild:Mini_sverige.gif]] Svensk publicering==
Avsnitt med "Arak" publicerades i svenska ''[[Gigant]]'' nr 5/1982 och 7/1983.


{{gigant}}
{{gigant}}

Nuvarande version från 24 juni 2012 kl. 22.36

Arak, Son of Thunder nr 31 (mars 1984). Bild: Ernie Colón © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Arak, Son of Thunder" är en amerikansk serie med fantasyinslag som handlar om en indianpojke som tas om hand och uppfostras av vikingar. Serien och figuren skapades 1981 av Roy Thomas och Ernie Colón och har haft en egen tidning från DC Comics. I Sverige har två avsnitt publicerats i Gigant 1982–83. Arak har beskyllts för att vara ett derivat av barbarhjälten Conan, och de har vissa drag gemensamma, inte minst upphovsmännen, som ju arbetat med båda serierna.

Bakgrund

Roy Thomas var den författare som kanske haft störst betydelse för Marvel Comics' version av "Conan". När han i början av 1980-talet började arbeta för konkurrenten DC Comics fick hans intresse för fantasygenren utlopp genom "Arak, Son of Thunder", en serie som han skapade tillsammans med tecknaren Ernie Colón. Serien hade premiär i form av en bilaga i tidningen Warlord nr 48 (augusti 1981) och fick därefter en egen tidning, som totalt utkom med 50 nummer och en annual.

Roy fick snart sällskap som författare på titeln av sin hustru Dann Thomas, medan Colón valde att lämna serien efter något år. Ny tecknare blev då Tony DeZuñiga, som tidigare tuschat serien. Även Ron Randall och Carmine Infantino har gjort kortare inhopp på bildsidan.

Tidningen lades ner 1985, och Arak har sedan dess endast setts till 1986 under megacrossovern "Crisis on Infinite Earths" i ett nummer av All-Star Squadron som skrevs av Roy Thomas själv. Thomas har uttryckt en önskan om att Arak inte ska blandas in i DC Comics' övriga superhjältetitlar och detta har hittills respekterats.

Serien var relativt historiskt korrekt, och det finns gott om referenser till dåtida politiska förhållanden. Thomas har dessutom kryddat serien med figurer från legender och myter, till exempel asagudarna, babyloniska gudar, satyrer, hydran, kentaurer, Mu-Lan med mera.

Handling

I slutet av 800-talet förintades den nordamerikanska indianstammen Quantaka av en mäktig fiende, och den siste överlevande räddade sig undan döden i en kanot som drev ut på havet. Pojken hittades och uppfostrades av vikingar som döpte honom till Eric, men pojken själv uttalade namnet som Arak. Som vuxen blev han en äventyrare som drog fram över Centraleuropa i jakt på rikedom och ära. Han anslöt sig snart till Charlemagne/Carolus Magnus/Karl den stores hov och träffade där vänner som sköldmön Valda och trollkarlen Malagigi.

Arak dog (i nr 33 av sin egen tidning), men återuppstod som schaman efter att ha konfronterat sin far, åskguden He-No. Det sista läsaren får se av Arak är när han beger sig till Nordamerika för att försöka hitta andra överlevande av samma stam.

Det har antytts att Flying Fox II (indianhjälte under Andra världskriget) och Arak Wind-Walker (superskurk i Helix) kan ha Arak som stamfader. I DC:s nya kontinuitet från 2011 och framåt ("The New 52") är det dock osäkert om Arak I eller II eller Flying Fox fortfarande är en del av historieskrivningen.

Figurgalleri

  • Arak Red-Hand/Bright-Sky-After-Storm – indianhjälten med torshammare kring halsen
  • Valda – sköldmö vid Karl den stores hov, Araks älskade (har även haft en egen serie)
  • Malagigi – trollkarl vid Karl den stores hov
  • Satyricus – satyr som slår följe med Arak
  • Angelica – ond trollpacka som är Araks eviga fiende
  • Greeramada – ond trollpacka som en gång haft ett förhållande med Malagigi
  • Mu-Lan – legendarisk krigarkvinna som Arak stöter på i Kina

Mini sverige.gif Svensk publicering

Avsnitt med "Arak" publicerades i svenska Gigant nr 5/1982 och 7/1983.