Superman & Batman

Från Seriewikin
Version från den 2 januari 2011 kl. 23.35 av OlaHe (diskussion | bidrag) (bild)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
World's Finest Comics nr 3.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Superman & Batman" (även The World's Finest Team, "Stålmannen och Läderlappen" i många svenska publikationer) är en samlingstitel på de serier från DC Comics där superhjältarna Superman och Batman delat på huvudrollen.

Historik

Första gången det antyddes att de båda hjältarna existerade i en och samma värld, var i serietidningen All Star Comics nr 3 (vintern 1940) där superhjältegruppen Justice Society of America debuterade. Varken Superman eller Batman medverkade personligen i tidningen, men det sades att de var medlemmar i gruppen fastän "upptagna på annat håll". I senare nummer gjorde de båda kortare gästframträdanden med JSA.

Våren 1941 kom första numret av serietidningen World's Finest Comics ut, en tidning där DC:s (dåvarande Nationals) båda flaggskepp Superman och Batman delade på rampljuset och förekom på omslagen tillsammans. Dock figurerade de alltid i separata äventyr ända fram till World's Finest Comics nr 71 (1954), då de för första gången möttes i en s.k. team-up. Efter detta hade de båda ett gemensamt äventyr i varje nummer av tidningen (ofta även med Batmans sidekick Robin som medhjälpare) ända till dess den lades ner i januari 1986 (nr 323). Under samma period gästspelade de båda inte sällan i varandras solotidningar, och var båda dessutom fasta medlemmar i supergruppen Justice League of America och serietidningen med samma namn.

Efter nedläggningen av World's Finest Comics 1986 startade DC:s universum om med en ny reviderad historieskrivning där det sades att Superman och Batman aldrig hade varit så nära vänner som det visats tidigare. Dock utvecklade sig deras vänskap på nytt (om än med viss motvilja från dem båda). Flera miniserier gavs ut under årens lopp där de båda delade huvudrollen. Bland dem kan nämnas World's Finest 1–3 av Dave Gibbons och Steve Rude (1990), Legends of the World's Finest 1–3 av Walt Simonson och Dan Brereton, World's Finest 1–10 av Karl Kesel och Dave Taylor (1999) samt World's Finest 1–4 av Sterling Gates (2009–10).

2003 började DC ge ut månadstidningen Superman/Batman som på många sätt är en arvtagare till den gamla World's Finest Comics. Den ges ut än idag.

Mini sverige.gif Svensk utgivning

Äventyr med "Stålmannen och Läderlappen", huvudsakligen från den klassiska World's Finest Comics-utgivningen, har bland annat publicerats i svenska serietidningarna Gigant och Super-Team.