Fantomen julalbum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Fantomen julalbum" 1953 © KFS

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Fantomen" har getts ut som julalbum varje år sedan 1944, vilket gör det till den Fantomenpublikation som getts ut längst i hela världen.

Under de första dryga fem decennierna innehöll julalbum huvudsakligem amerikanska dags- och söndagsäventyr, med undantag för ett fåtal album med amerikanska eller italienska serietidningsäventyr. Från och med 1999 består innehållet främst av återtryckta Team Fantomen-äventyr. Sedan 1994 omfattar varje album sammanlagt 100 sidor och innehåller även ett faksimil av det julalbum som kom ut 50 år tidigare.

Vanligtvis finns årtalet för utgivningsåret på omslaget, men vissa år har albumen tryckts utan något årtal på omslaget, och vissa år med efterföljande årtal på omslaget. För att särskilja albumen bör därför alltid tryckåret anges.

Fantomens julalbum har getts ut på olika sätt genom åren. Vissa år har den varit numrerad efter serietidningen med ISSN-nummer och då formellt som ett "specialnummer" av serietidningen Fantomen och andra år som album med eget ISBN-nummer. 1985–1987 ersattes den av albumserien "Fantomen – klassiska äventyr" som var numrerad 1–3, de två första var dessutom märkta med årtal.

Recensioner

  • David Haglund: "Fantomen [julalbum] 2008" (B&B webbrecension mars 2009)