Sergio Aragonés

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Sergio Aragones)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Sergio Aragonés
Sergio Aragonés Domenech
Sergio AragonésSan Diego Comic-Con 1982. Foto: Alan Light © 1982 Alan Light
Used by Seriewikin with the expressed permission of Alan Light
Född:∗ 1937-09-06 (84 år)
Födelseplats:Sant Mateu, Castellón, Spanien
Fullständigt namn:Sergio Aragonés Domenech

Land:USA USA
 Spanien Spanien
 Frankrike Frankrike
 Mexiko Mexiko
Språk:Engelska Engelska
 Mexikansk spanska Mexikansk spanska

Serier i urval
"Groo"
"Bat Lash"
Serier och marginalmullar till Mad
Webblänkar
[Sergio Aragonés (officiell webbplats)]
Scen ur "Mer än ord" av Sergio Aragonés. © Sergio Aragonés
Upphovsmännen bakom "Groo": Stan Sakai, Tom Luth, Mark Evanier och Sergio Aragonés, tecknade av Aragonés. © Aragonés och Dark Horse Comics.

Sergio Aragonés Domenech (född 1937), allmänt känd som en av världens snabbaste och mest produktiva serieskapare. Främst känd för sin medverkan i tidningen Mad samt för den vansinniga barbarserien "Groo".


Biografi

Sergio Aragonés föddes 1937 i Spanien, men flyttade tidigt till Mexiko (på grund av spanska inbördeskriget 1936–39) och började vid 17 års ålder sälja teckningar till mexikanska tidskrifter.

1962 flyttade Aragonés till USA för att prova lyckan där, med siktet inställt på tidningen Mad Magazine. Eftersom han hade mycket bristfälliga kunskaper i engelska sökte han upp den enda Mad-tecknare som han visste talade spanska, den kubanskfödde Antonio Prohias, skapare till "X & Y". Det visade sig att Prohias kunde mindre engelska än Aragonés själv, men Prohias hjälpte ändå till med kontakter och presenterade Aragonés för Mad-redaktionen som sin "bror". Redaktören Al Feldstein och utgivaren Bill Gaines gillade Aragonés stil, och han medverkade första gången i Mad nr 76 (1963). Hans verk är ofta pantomimserier och sedan debuten i Mad har han medverkat i samtliga nummer med undantag för en gång då hans bidrag försvann i posthanteringen. Han är välkänd för de s.k. "marginalmullarna" som han tecknar för Mad; skämtteckningar i väldigt litet format som publiceras i marginalerna och kräver skarpsynta läsare.

I slutet av 60-talet började han även skriva och teckna för konventionella serietidningar. Bl.a. skrev han skräckserier för DC Comics, och var även med om att skapa DC:s västernhjälte "Bat Lash". I början av 1970-talet blev han tecknare på DC:s humortidning Plop!.

Under 1980-talet debuterade Aragonés' egen skapelse, barbarparodin "Groo". Denna producerar han tillsammans med Mark Evanier, som han även gjort en mängd andra serier tillsammans med, t.ex. parodiserierna "Fanboy" och "Sergio Aragonés Destroys DC" för DC Comics, samt "Sergio Aragonés Massacres Marvel" för Marvel Comics.

Förutom allt detta har Aragonés även skapat ett flertal egna, fristående pantomimserier, exempelvis "Mer än ord", "Eldsjälarna" och "Blixt & Gårdon".

2007 återvände han till äventyrsseriernas värld som författare till en miniserie med sin egen skapelse Bat Lash, samt månadstidningen med "Spirit", båda för DC Comics.

Aragonés bor och verkar för närvarande i Ojai, Kalifornien.

Stil och innehåll

I sina humorserier arbetar Aragonés ofta med en sorts slapstickhumor, dock med allsköns vansinniga och bisarra element insprängda. Förutom när andra skriver manus, eller när han skriver äventyrsserier, gör han nästan alltid bildmässiga skämt, utan text, s.k. pantomimserier.

Aragonés tecknar snabbt och har en minimalistisk och skissartad teckningsstil som vissa betecknar som "slarvig", men som snarare är ett stilgrepp. En intressant detalj är att han vanligtvis inte gör någon blyerts- eller blåskiss när han tecknar, utan går direkt på tuschningen.

Priser och utmärkelser

Sergio Aragonés har förärats ett flertal utmärkelser för sina serier. Bland dem:

Dessutom har The Comic Art Professional Society döpt sin utmärkelse "The Sergio" efter Aragonés, som även formgett den.

Mini sverige.gif Aragonés i Sverige

Åtskilliga av Aragonés serier har översatts till svenska, framför allt i Svenska Mad och sidopublikationer som Mad Pocket och Mads stora julpajare.

Några av Aragonés serier från DC Comics' Plop! publicerades i den svenska versionen av Plop! 1973–74.

Aragonés och Evaniers "Groo" hade en egen kortlivad serietidning i Sverige 1984–1985, och gavs även ut i ett seriealbum 1989. Svenska Groo-tidningen återtryckte även några avsnitt från Plop!.

Även den svenska serietidningen Don Martin återtryckte 1989–91 några av Aragonés Plop!-serier.

I serietidningen Brök! publicerades "Blixt & Gårdon" och "Eldsjälarna" 1990–1991.

"Mer än ord" och "Grävlunds gruvliga sagor" har publicerats i svenska tidningen Herman Hedning.

Sergio Aragonés var också en av gästerna på seriekongressen Comics '85 i Helsingborg, 21–23 maj 1985.

Kuriosa

Under sin tid i Mexiko utbildade sig Aragonés i pantomimteaterns konst med Alejandro Jodorowsky som lärare.

Aragonés har också gjort inhopp som skådespelare i långfilmerna "Norman... Is That You?" (1976) och "To Kill a Stranger" (1987) samt i TV-serierna "Laugh-In" (1977) och "Mad" (2010).

En seriefigur vid namn Sergio Aragonés förekommer i ett "Bat Lash"-avsnitt skrivet av Sergio Aragonés.

Mer om Sergio Aragonés

Recensioner

Externa länkar