Spirit

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Spirit" ("The Spirit" i original, har även kallats "Skuggan" på svenska), amerikansk äventyrsserie skapad av Will Eisner1940.

Handling

Seriens huvudperson är Denny Colt, som redan i första avsnittet antas ha dödats av skurken Dr. Cobra. Colt visar sig dock ha överlevt, och "återuppstår" som den maskerade brottsbekämparen Spirit.

Utgivning

Publicerades ursprungligen i en 16-sidig bilaga för amerikansk dagspress. "The Spirit" var huvudserien och omfattade vanligtvis 7 sidor per avsnitt. Bilagan publicerades varje vecka, och för att hinna producera så mycket material assisterades Eisner av tecknare och författare som Jules Feiffer, Andre LeBlanc, Joe Kubert, Jack Cole, Wallace Wood m.fl.

Det första avsnittet publicerades den 2:a juni 1940, och totalt producerades 645 avsnitt fram till den 5:e oktober 1952.

En dagsstrippversion av serien publicerades mellan 13:e oktober 1941 och 11:e mars 1944.

Sedan 1960-talet har nya avsnitt producerats sporadiskt för diverse utgivare, både av Eisner själv och andra upphovsmän. En av de senaste versionerna gjordes av Darwyn Cooke och Jeph Loeb (2006–2007), för DC Comics. Sedan 2007 görs en version skriven av Sergio Aragonés och Mark Evanier, illustrerade av div. tecknare, som t.ex. Paul Smith och Mike Ploog (2007 och framåt), också för DC Comics.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Tidningspublicering

"Spirit" av Will Eisner. © upphovsmannen.

Serien har publicerats på svenska i tidningarna Fantomen, Agent X9 och Serie-Nytt. I Serie-Nytt gick den under namnet "Skuggan".

Album

Kuriosa

  • Will Eisners sista "Spirit"-serie var en crossover med "The Escapist" i Michael Chabon Presents: The Amazing Adventures of the Escapist nummer 6. Denna tecknades av Eisner tillsammans med Alex Saviuk.

Hyllningar, plagiat och parodier

Under 1940-talet skapades en mängd maskerade brottsbekämpare som var mer eller mindre flagranta kopior av The Spirit. Bland dem kan nämnas:

Senare serier inspirerade av "Spirit" inkluderar:

Mer om "Spirit"

RecensionerStub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!