Bronze Age

Från Seriewikin
(Omdirigerad från The Bronze Age)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

The Bronze Age (=bronsåldern) är en beteckning för den period som efterföljde the Silver Age i amerikansk serietidningshistoria, omfattande ungefär tiden från tidigt 1970-tal till mitten av 1980-talet.

Historik

Till skillnad från den föregående eran saknar bronsåldern en tydlig startpunkt. Föreslagna händelser innefattar bland annat Jack Kirbys övergång från Marvel till DC och debuten av hans DC-koncept "The Fourth World" (oktober 1970), Stan Lees avsked som huvudförfattare till Fantastic Four, Spider-Man, Captain America och Thor till förmån för uppdraget som utgivare (september 1971), etableringen av duon Green Arrow och Green Lantern under stjärnskotten Dennis O'Neil och Neal Adams (april 1970), tillsättningen av Julius Schwartz som ny Superman-redaktör (januari 1971), och premiärnumret av fantasyserietidningen Conan the Barbarian (oktober 1970).

Erans avslut är desto tydligare – DC:s maxiserie Crisis on Infinite Earths (1985-1986), vars utgång orsakade en omfattande reboot av hela DC:s universum, och Marvel maxiserier Secret Wars och Secret Wars II (1984-1986). Den stämning som skulle komma att bli typisk för den efterföljande eran, Modern Age, introducerades i hårdkokta miniserier som The Dark Knight Returns (1986), Watchmen (1986-1987), och Elektra Assassin (1986-1987)

Karakterisering

Under bronsåldern experimenterade serieskaparna av framför allt superhjältar med en "mörkare" och mer "realistisk" stil än tidigare. Ett typexempel på eran är Neal Adams sejour på "Batman" i början av 1970-talet, då historierna blev hårdare, serierna fyllda av skuggor, och Batmans fladdermusöron och mantel längre, och när Green Arrow gick från att vara en Batman-kopia till att vara en förkämpe för arbetarklassen och de utslagna.

De stora förlagen Marvel och DC vidgade sin utgivning med genrer som fantasy, skräck, och postapokalyptiska serier.

Under perioden startade också en betydande alternativserieproduktion, direktmarknaden föddes, och serietidningarna fick ett nytt format – s.k. limited series. Superhjältar och serier ansågs inte längre bara vara till för barn.

Viktiga serieskapare under "The Bronze Age"

Redaktörer

Författare

Tecknare

Se även

Externa länkar


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!