Skillnad mellan versioner av "Jan Gissberg"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (korr)
 
(17 mellanliggande versioner av 9 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serieskapare|Gissberg, Jan]]
[[Kategori:Serieskapare|Gissberg, Jan]]
[[Kategori:Svenska serieskapare|Gissberg, Jan]]
[[Kategori:Svenska serieskapare|Gissberg, Jan]]
'''Jan Gissberg''' har kommit att blivit en av "[[91:an]]s" populäraste tecknare. Han producerar oerhörda mängder serier varje år, mycket beroende på hans förflutna som animatör.
[[Bild:Aron_Rapp.png|frame|[[Aron Rapp]] av '''Jan Gissberg''', © [[Magnus Knutsson|Magnus Knutsson]]/Jan Gissberg.]]
'''Jan Gissberg''' är känd som en av "[[91:an]]s" tecknare, och han har ett förflutet som animatör.  


Jan Gissberg föddes 1948 och är bosatt i Stockholm. Hans intresse för teckning och serier började tidigt. Jan läste mest äventyrsserier som "[[Kongo Jim]]" och "[[Jeff Cobb]]", men gick som tonåring vidare till ''[[Seriemagasinet]]'', "[[Tintin]]" och "[[Lucky Luke]]". "[[91:an]]" hörde inte till Jans favoriter, då han menade att serien var "lite skräpigt tecknad". Efter gymnasiet gick han på Konstfack för att bli illustratör och reklamtecknare. När han visade sin lärare ett blädderblock där han ritat lite figurer fick han rådet att ägna sig åt animering och filmteckning. Läraren råkade vara bekant med filmproducenten Stig Lasseby, och när denne fick se teckningarna erbjöd han Jan ett jobb.  
Jan Gissberg föddes 1948 och är bosatt i Stockholm. Hans intresse för teckning och serier började tidigt. Gissberg läste mest äventyrsserier som "[[Kongo-Jim (serietidning)|Kongo Jim]]" och "[[Jeff Cobb]]", och senare ''[[Seriemagasinet]]'', "[[Tintin]]" och "[[Lucky Luke]]". Efter gymnasiet gick han på [[Konstfack]] för att bli illustratör och reklamtecknare. En lärare gav honom rådet att satsa på animation.


22 år gammal beslutade sig Jan för att ägna sig helt åt jobbet som animatör och gjorde bakgrundsbilder till "Agaton Sax och bröderna Max" från 1970. Genom åren har Jan Gissberg tecknat och producerat filmer och tv-serier som "Agaton Sax", "Pelle Svanslös" och "Kalle Stropp".  
22 år gammal beslutade sig Jan för att ägna sig helt åt jobbet som animatör och gjorde bakgrundsbilder till "Agaton Sax och bröderna Max" från 1970. Genom åren har Jan Gissberg tecknat och producerat filmer och tv-serier som "Agaton Sax", "[[Pelle Svanslös]]" och "[[Kalle Stropp]]".


För serieläsare är han nog ändå mest känd som tecknare på "91:an". Beträffande Gissbergs egen inställning till försvarsmakten så gjorde han värnplikten i Umeå och fann det hela roligt, enligt egen utsago. Jan Gissbergs favorit figur i [[91:an]] är [[Överste Gyllenskalp]] med motiveringen: "Översten har ett uttrycksfullt utspel som gör det tacksamt att rita honom."
Som serieskapare har han bland annat arbetat med "91:an" och "[[Lilla Fridolf]]". Tillsammans med [[Magnus Knutsson]] skapade han "[[Aron Rapp]]" i slutet av sjuttiotalet.


Som serietecknare har Gissberg förutom "91:an" även tecknat "[[Lilla Fridolf]]".
==Recensioner==
* [[K Arne Blom]]: "Aron Rapp – privatdetektiv" (''B&B'' 3/1979)
 
==Externa länkar==
* [http://91an.net/kreatorer/jan-gissberg/ 91:an - Jan Gissberg]
 
 
{{91an}}

Nuvarande version från 30 juni 2016 kl. 22.49

Aron Rapp av Jan Gissberg, © Magnus Knutsson/Jan Gissberg.

Jan Gissberg är känd som en av "91:ans" tecknare, och han har ett förflutet som animatör.

Jan Gissberg föddes 1948 och är bosatt i Stockholm. Hans intresse för teckning och serier började tidigt. Gissberg läste mest äventyrsserier som "Kongo Jim" och "Jeff Cobb", och senare Seriemagasinet, "Tintin" och "Lucky Luke". Efter gymnasiet gick han på Konstfack för att bli illustratör och reklamtecknare. En lärare gav honom rådet att satsa på animation.

22 år gammal beslutade sig Jan för att ägna sig helt åt jobbet som animatör och gjorde bakgrundsbilder till "Agaton Sax och bröderna Max" från 1970. Genom åren har Jan Gissberg tecknat och producerat filmer och tv-serier som "Agaton Sax", "Pelle Svanslös" och "Kalle Stropp".

Som serieskapare har han bland annat arbetat med "91:an" och "Lilla Fridolf". Tillsammans med Magnus Knutsson skapade han "Aron Rapp" i slutet av sjuttiotalet.

Recensioner

  • K Arne Blom: "Aron Rapp – privatdetektiv" (B&B 3/1979)

Externa länkar