Skillnad mellan versioner av "V for Vendetta"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 55: Rad 55:


==Kulturell påverkan==
==Kulturell påverkan==
Under 2000-talet har det blivit vanligt att demonstranter använder masker av samma slag som den V använder i serien.
Under 2000-talet har det blivit vanligt att demonstranter använder masker av samma slag som den V använder i serien och filmen, bland annat av gruppen Anonymous.


==Källor==
==Källor==
Rad 70: Rad 70:
== Externa länkar ==
== Externa länkar ==
* [http://vforvendetta.warnerbros.com/ V for Vendetta (filmens officiella webbplats)]
* [http://vforvendetta.warnerbros.com/ V for Vendetta (filmens officiella webbplats)]
* [http://madelyn.utahgoth.net/vendetta/vendetta1.html Annotations] Madelyn Boudreaux' uppsats "An Annotation of Literary, Historic, and Artistic References in Alan Moore's Graphic Novel, V For Vendetta".
* [http://madelyn.utahgoth.net/vendetta/vendetta1.html Annotations] Madelyn Boudreaux' uppsats "An Annotation of Literary, Historic, and Artistic References in Alan Moore's Graphic Novel, V For Vendetta". [http://wayback.archive.org/web/*/http://madelyn.utahgoth.net/vendetta/vendetta1.html Arkiverad länk.]
* [http://www.internationalhero.co.uk/v/vendetta.htm Presentation av V for Vendetta från InternationalHero.co.uk]
* [http://www.internationalhero.co.uk/v/vendetta.htm Presentation av V for Vendetta från InternationalHero.co.uk]


{{Stub}}
{{Stub}}
{{magnum}}
{{magnum}}

Versionen från 20 december 2012 kl. 17.15


Minilogo.gif Den här artikeln är utsedd till månadens samarbete. Hjälp till att utveckla och komplettera artikeln före månadens slut.

"V for Vendetta" (i Sverige tidigare även översatt till anglicismen "V för Vendetta") är en klassisk brittisk serie av Alan Moore och David Lloyd från 1980-talet. Den handlar om en maskerad hämnare och anarkistisk uppviglare i ett framtida fascistiskt Storbritannien.


Handling

I ett fascistiskt Storbritannien i en nära framtid eller alternativ nutid, är medborgarna styrda av ett intrikat kontroll-, övervaknings- och angiverisystem. Men när en maskerad figur som kallar sig V dyker upp i London är ingenting längre sig likt. Inspirerad av rebellen Guy Fawkes tar han det på sig som sin uppgift att väcka Englands folk ur sin självvalda dvala.

Verklighetsbakgrund

Guy Fawkes var en rebell, som i verkligheten planerade att spränga det brittiska Överhuset i luften i samband med riksmötets öppnande den 5 november 1605.

Originalpublicering

Serien publicerades något kapitel i taget i den engelska serietidningen Warrior från Quality Communications under åren 1982–84. Serien hann dock inte slutföras innan Warrior lades ner.

Efter Alan Moores framgångar på "Swamp Thing", och inte minst "Watchmen", var DC Comics mer än villiga att låta Moore slutföra "V for Vendetta" (dock mot att de fick ta över upphovsrätten). 1988–89 återtryckte DC Comics de gamla och de nya avsnitten i en maxiserie på tio nummer (1988–89). Samlingsvolymen trycktes för första gången 1990 av DC Comics och kommer ständigt i nya upplagor.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien började publiceras under originalnamnet i SatellitFörlagets antologititel Thriller, något kapitel i taget. Serien hann därmed inte slutföras eftersom tidningen lades ner efter bara några nummer.

Historien tycktes upprepa sig när Atlantic gav ut första halvan av serien i ny översättning i Magnum Special 6/93, vartefter tidningen lades ner. Den här gången slutfördes dock serien i reguljära Magnum Comics nr 5/94.

Under hösten 2005 utkom en ny samlingsvolym från Egmont, komplett och inbunden samt nyöversatt av Göran Semb. Den vann en Urhunden för gångna årets bästa översatta seriealbum 2006.

"V for Vendetta" i andra medier

Teater

År 2000–01 satte teatergruppen Stockholms Blodbad upp en pjäs baserad på serien, kallad "Landet där man gör som man vill". Det sägs att man gjorde detta med Moores välsignelse.

Film

En långfilm har spelats in, baserad på serien, men Alan Moore vill inte ha med den att göra. David Lloyd är dock mer välvilligt inställd och har även fått hela royaltysumman nu när Moore avstått från den.

För manusbearbetningen står Andy Wachowski och Larry Wachowski, bröderna bakom Matrix-trilogin, och för regi står James McTeigue.

Filmen avsågs få premiär 5 november 2005 för att sammanfalla med datumet för Guy Fawkes attentatsförsök. Premiären blev dock försenad till 2006. Enligt uppgift beror detta på att mer tid krävs för efterbearbetning, och inte farhågor om att höstens terrordåd i London skulle kunna få en negativ effekt på filmens kassaintäkter.

Filmen har tonat ned flera av de mer politiska aspekterna i serien, men anses ändå allmänt vara den mest lyckade av filmatiseringarna av Moores serier.

Varning.pngWikiStub.png Ovanstående stycke eller delar av stycket bör styrkas med angivande av källa.

Se diskussionssidan för mer information.

Hyllningar och parodier

V, eller i alla fall en person med en sådan mask, har gjort ett gästspel i "Arne Anka".[1]

Kulturell påverkan

Under 2000-talet har det blivit vanligt att demonstranter använder masker av samma slag som den V använder i serien och filmen, bland annat av gruppen Anonymous.

Källor

Mer om V for Vendetta

  • Häxmästaren från Northampton (B&B 1/1992)
  • Bakom det målade leendet (B&B 6/1993)
  • "En anarkistisk, galen mördare som gillar att klä ut sig, det är V i 'V för vendetta'" (B&B 6/1993)

Recensioner

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!