Bamse i fjärilsdalen
"Bamse i fjärilsdalen" (eller "Bamse i Fjärilsdalen"),[1] är en 17-sidig serietidningsserie (Bamse nr 11/1983) om hur Bamse, Skalman och Lille Skutt förhindrar sjörövarna att fånga utrotningshotade fjärilar åt Krösus Sork. Äventyret är den första av sextio "Bamse"-serier av duon Rune Andréasson (manus) och Bo Michanek (bild).
Serien har repriserats vid tre tillfällen: 1997, 2005 och 2007.
Verkshistorik
Michanek tecknade "Bamse i fjärilsdalen" på sin fritid 23 år gammal 1982–83, efter månader av figurstudier, som ”provserie” inför det samarbete som kom att vara fram till 1990. Han var samtidigt anställd som Disney-illustratör på Hemmets Journal i Malmö.[2] Ett utsnitt av skissen till seriens elfte sida, med Rune Andréassons dithörande kommentarer nedtecknade med röd bläckpenna direkt i skissen, publicerades i ”Bamses bästa” volym 1 (2005).[3]
Handling
Krösus Sork har köpt en liten obebodd och otillgänglig ö i medelhavet. Där har det i tusentals år funnits stora fjärilar som Krösus vill tjäna pengar på genom att sälja dem uppnålade i fjärilstavlor. Sjörövarna engageras för ändamålet och instrueras av professor Akeron att fånga och ("med cyankalium eller eter"[4]) döda alla fjärilar.
Under sjörövarkvartettens avfärd mardrömmer Stollen att de själva blir nålade av insekter, varvid han hoppar i sjön och simmar sig utmattad. Han räddas av Bamse som råkat befinna sig i närheten med Skalman och Lille Skutt. När Bamse kliver ombord med Stollen på sjörövarnas däck blir han dock illa omhändertagen, fastsurrar i en mast. Utan dunderhonung kan han inte bryta sig loss. Lille Skutt hämtar två honungsburkar hos Farmor på höga berget och tar sig till skeppet med Skalman i dennes nya u-båt. Dessvärre visar det sig vara ofärdig dunderhonung han häller i Bamses mun, varför även Skutt och Skalman hamnar fastbundna runt masten.
Skalman lurar besättningen att segla till en ö med aggressiva getingar som drabbar de tre sjörövare som ror iland (Kapten Buster, Slusken och Rusken). För att stävja anstormningen av getingar låter Stollen lösgöra Bamse, Skutt och Skalman. Bamse öppnar den andra honungsburken, som lyckligtvis innehåller verkningsfull dunderhonung som det visar sig i det att de honungssugna getingarna drabbas av magont. Lille Skutt konstaterar, angående de åtskilliga getingstick som drabbat de tre fjärdedelarna av sjörövargänget: "Det är ett rättvist straff. Ni ville sticka fjärilar. Nu blev ni själva stuckna."[5] Medan sjörövarna seglar vidare åt sitt håll styr Bamsevännerna, i Skalmans u-båt, till ön med den riktiga fjärilsdalen för att beundra de skyddsvärda fjärilarna.
Mottagande
Den sentida Bamse-bildredaktören Joakim Gunnarsson skriver om Michaneks Bamsedebut:
- "På den svenska seriescenen upplevde serien Bamse en renässans i början av åttiotalet. Rune Andréasson hade slutat teckna Bamse på 1970-talet och de flesta teckningarna som 'hjälptecknaren' Francisco Tora gjorde kändes trötta och oinspirerade. Men i nummer 11/1983 hände något. En ny tecknartalang debuterade och tillförde Bamseserien en elegans i teckningarna som inte ens Rune lyckades få till under den period han själv tecknade Bamse.
- Vem denne nye tecknare var stod tyvärr höljt i dunkel tills flera år senare [...]"[6]
Andreas Qassim, en av de mer produktiva Bamsetecknarna under 00/10-talen, skriver 2002:
- Som liten knatte trodde jag, som de flesta andra, att det var Rune som tecknat rubbet i tidningarna. När Bo Michanek kom in i bilden trodde jag helt enkelt att den gode Rune hade 'bytt' stil; Rune och Tora var 'den gamle Rune'; Michanek var 'den nye Rune'."[7]
Kulturjournalisten Patrik Svensson berör serien i en essä i Sydsvenskan 2013, när han jämför Rune Andréassons Krösus Sork med Carl Barks Joakim von Anka:
- "Krösus Sork däremot, har inga förmildrande egenskaper. Han är rätt och slätt ond. Hans drivkraft är enkel: att göra ont och att göra pengar, och det ena är katalysatorn för det andra, han njuter lika mycket av båda. När Krösus Sork finner en öde ö full med ovanliga fjärilar gör han leende upp planer för att fånga och döda alla fjärilarna."[8]
Publiceringar
När | Var | Övrig anmärkning |
---|---|---|
nov 1983[9] | Bamse nr 11/1983 s. 3–19 | |
1997 | Bamse-Extra nr 7 1997, s. 69–85 | Här har tecknarens färganvisningar[2] frångåtts och en konturlös undervattenspratbubbla på seriens tionde sida (s. 78) gått förlorad. |
sep 2005[10] | ”Bamsebiblioteket: Bamses bästa: Volym 1" (2005) s. 91–107 | Här har tecknarens färganvisningar[2] frångåtts och en konturlös undervattenspratbubbla på seriens tionde sida (s. 100) gått förlorad. |
nov 2007[11] | ”Bamsebiblioteket: Volym 22: Nummer 7–12 1983" (2007) | Faksimil av originalpubliceringen. |
Se även
Fotnoter
- ↑ På seriens första sida säger Krösus Sork (med genrens sedvanliga versaler): "JAG HAR KÖPT EN LITEN OBEBODD Ö. DÄR FINNS EN DAL SOM HETER FJÄRILS-DALEN." Benämningen på platsen är alltså samtidigt ett egennamn, av allt att döma.
- ↑ 2.0 2.1 2.2 Simon Bülow: "Bo Michanek", Bamsebiblioteket vol. 23, Egmont Kärnan (2008).
- ↑ Joakim Gunnarsson (red.): ”Bamses bästa” volym 1, utgivningsserien ”Bamsebiblioteket”, Egmont Kärnan Malmö 2005, s. 108.
- ↑ Seriens andra sida.
- ↑ Seriens näst sista sida.
- ↑ Joakim Gunnarsson, "Bo Madinek – Bo Michanek", NAFS(k)uriren nr 32 (2001), s. 22–23.
- ↑ Andreas Qassim, "Francisco Toras bortgång", mejlinglistan Skumposinen 2002-09-16.
- ↑ Patrik Svensson: "Dunderhonung med bismak" (Sydsvenskan 2013-02-09). Läs artikeln här.
- ↑ Officiell utgivningsdag: onsdag 2 november 1983. Källa: Bamse nr 10/1983, s. 35.
- ↑ Månadsangivelse enligt katalogpost i Adlibris. Läst 2013-03-08.
- ↑ Månadsangivelse enligt katalogpost i Adlibris. Läst 2013-03-08.