Nalle-Maja

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Bamse och hans barn Teddy, Brum och Nalle-Maja. Bild från serien "Bamse världens argaste björn", 1983. Rune Andréasson.

Nalle-Maja är äldsta dottern till Bamse och Brummelisa, något yngre än sina trillingbröder Teddy och Brum samt storasyster till Brumma, och äventyrlig, aktiv och framåt. I likhet med sin far, men till skillnad från de allra flesta andra, blir hon stark av att äta dunderhonung. Olikt Bamse får hon som nästan alla andra ont i magen av detta. Nalle-Majas namn fick sitt namn efter Bamses farfar, som kallades Nalle, och Brummelisas mormor Majvor.

Nalle-Maja är en tuff tjej som inte låter någon sätta sig på henne. Hon försvarar också sina syskon om någon är dum mot dem. Hon är kanske lite väl tuff, tycker Bamse, eftersom hon inte drar sig för att smocka till en mobbare. När Nalle-Maja började skolan hamnade hon ofta i bråk med Burre, som också är en liten tuffing. Ibland har det antytts att Nalle-Maja och Burre är kära i varann.

I den verkliga världen hade Rune Andréasson skapat en björn vid namn Nalle redan på 50-talet, i och med TV-serien och veckotidningsserien "Nalle ritar och berättar". Majvor var namnet på Runes fru.

Nalle-Maja klär sig oftast i en blå snickarklänning.

Nalle-Maja på andra språk

  • Mini storbritannien.gif Engelska: Mary-Anne (Specialtidning med engelska serier som bilaga till svenska Bamse 11-12/ 2022)
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!