Reinard

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Reinard är en elak och slug räv som dök upp i serien "Bamse" 2006. Han skapades av Bamseredaktionen (Joakim Gunnarsson, Mårten Melin, Lise Jörgensen och Lisbeth Wremby) och Lars Bällsten.

Bakgrund

Reinard blir den "nya världsmästaren i elakhet" även om Vargen inte håller med om det. I den första serien han var med 2006 sökte han genast upp Tuffa Tuffingars Förening för att visa dem sin elakhet. Det som betyder mest för honom är att få respekt. Att visa för andra hur slug han är betyder mer än själva bytet när han begår ett brott. Reinard har en väldigt artig personlighet och en charm som ibland kan lura vem som helst.

Reinard och Mickelina

Reinard har dock en liten svaghet: han är kär i Mickelina. Han fick först upp ögonen för henne i sitt debutäventyr 2006, då hon kallade honom stilig. Först såg han bara henne som någon man kunde utnyttja, men sedan visade det sig att han var förtjust i henne. Mickelina dras senare in i hans rackartyg och avlägsnar sig, men de lyckas ändå forma någon slags vänskap eller "hatkärlek" baserad på ömsesidig attraktion.

Kuriosa

Reinard är ett tyskt pojknamn – men i Frankrike har renard (den franska formen av namnet är Renard) på modern franska kommit att betyda just "räv" (i äldre franska hette "räv" goupil). Detta beror på att räven i franska folksagor heter Renard, precis som räven i svensk folklore brukar kallas "Mickel". Liknande figurer förekommer runtom på kontinenten, som t.ex. tyskans Reineke Fuchs.

I Bamse 11/ 2014 stöter man på förfadern Reinholt Rääf, som konkurrerar med Carl Michael Bellman om att bli hovets favoritmusikant.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!