Galleri över figurer i Kalle Ankas och Musse Piggs universum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Detta galleri listar huvudfigurerna i Disneyserierna "Kalle Anka" och "Musse Pigg".

I detta fall definieras "huvudfigurer" som samtliga karaktärer med minst 260 listade serietidningsframträdanden i onlinedatabasen Inducks. Samtliga bilder är så kallade vinjettbilder tecknade av Fernando Güell, som sedan 2000 är art director för danska Egmonts licensproduktion av Disneyserier. Den danska produktionen är sedan 1970-talet den primära källan för de Disneytidningar som publicerats i Sverige.

Figurerna är listad i fallande ordning, utifrån antalet Induckslistade serietidningsframträdanden. Inducks har visserligen luckor, och växer alltjämt, men denna ordning ger ändock en god överblick över hur väletablerade figurerna är.

Inom parentes anges figurens engelska namn – i de fall figurens originalnamn inte är engelskt, anges detta (på italienska eller portugisiska) i kursiv stil.

Ankseriens huvudpersoner

Huvudartikel: Kalle Ankas universum

Figurer som skapats för avläggare som "Kalle Ankas barndom", och den i Sverige närmast opublicerade "José Carioca" (om Kalles brasilianske kompis från långfilmerna "Saludos Amigos" och "Tre Caballeros") är inte inkluderade.

Musseriens huvudpersoner

Huvudartikel: Musse Piggs universum

Ytterligare figurer

Utöver bilderna för ovan listade figurer, så har Fernando Güell även tecknat flera ytterligare vinjettbilder, vilka täcker in merparten av de viktigaste bifigurerna som använts i den danska (och även i den italienska) produktionen av ank- och musserier sedan millennieskiftet. Även dessa listas i fallande ordning, utifrån det totala antalet Induckslistade serietidningsframträdanden.

I ankserierna

I musserierna