Blue Devil

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Blue Devil (i bakgrunden) och Shadowpact på omslaget till Day of Vengeance nr 6, 2005. Bild: Walt Simonson. © DC Comics.

Blue Devil alias Dan Cassidy är en superhjälte med demoniska krafter från DC Comics. Han skapades av Dan Mishkin, Gary Cohn och Paris Cullins, och dök först upp i Fury of Firestorm nr 24 (juni 1984). Denna historia ledde direkt in i månadstidningen Blue Devil nr 1 samma månad.


Historik

Ursprungligen var "Blue Devil" en lättsam och ofta humoristisk superhjälteserie som utspelade sig i DC:s universum. Månadstidningen gavs ut i 31 nummer åren 1984–86, och en Annual gavs ut 1985. Tidningen sålde väl under sin tidiga levnad, men började tappa i popularitet på slutet.

På 1990-talet återupplivades "Blue Devil" som en kort följetong i tidningen Showcase och en tid därefter blev han medlem i superhjältegruppen Justice League America. Alltmer skildrades han emellertid som en allvarligare figur (detta för att passa in i de mörka superhjältetrenderna under samma tid). Slutligen, i crossovern "Underworld Unleashed" 1995, gjorde författaren Mark Waid om honom till en demon och en i mångt och mycket tragisk gestalt.

Sedan 2005 är Blue Devil medlem i den mystiska gruppen Shadowpact och sedan 2006 fast figur i månadstidningen med samma namn, skriven och tecknad av Bill Willingham.

Handling

I sin ursprungshistoria är Dan Cassidy en stuntman och special effects-expert som anlitats för att spela huvudrollen i actionfilmen "Blue Devil". För sin roll uppfinner Cassidy en blå djävulsdräkt med ett exoskelett som simulerar övermänsklig styrka och andra krafter. Då två av hans medarbetare av misstag väcker upp den sovande demonen Nebiros, använder Cassidy dräktens styrka för att bekämpa denne, men Nebiros svarar genom att bombardera Dan med magisk energi som permanent fångar honom i hans dräkt.

Därefter börjar Dan en karriär som superhjälten Blue Devil. Han bekämpar regelbundet demonen Nebiros och superskurkar som Trickster, Fisherman, Gorilla Grodd och Shockwave. Den magiska energin i honom tycks få honom att dra till sig underligheter som en magnet, och han möter även mystiska väsen som Cain och Abel (senare kända från Neil Gaimans "Sandman"). Han får också en ung sidekick, Edward "Gopher" Bloomberg, som använder en miniversion av Blue Devils dräkt för att bli den brottsbekämpande Kid Devil.

Blue Devil gästspelar en del med andra superhjältar, t.ex. med Stålmannen i DC Comics Presents och i megacrossoverna "Crisis on Infinite Earths" och "Eclipso: The Darkness Within". I mitten av 1990-talet blir han fast medlem i Justice League America (Lagens Väktare).

I crossovern "Underworld Unleashed" säljer Blue Devil sin själ till djävulen Neron mot löftet att han ska kunna återuppta sin karriär som filmstjärna, detta för att han vill vinna tillbaka sin kärlek, producenten Marla Bloom. Men han får betala dyrt för sitt övermod. Visserligen får han förnyad popularitet i filmvärlden, men samtidigt dör Marla i en flygolycka. Efter en konfrontation med Neron i Helvetet ser Blue Devil ut att dödas, men han återföds som en tvättäkta demon med helvetiska krafter.

Blue Devil fortsätter att vara medlem i Justice League ända tills gruppen får en nystart i JLA nr 1 1997. Därefter dödas han av superskurken The Mist i "Starman", men återförs till livet av magikern Faust i "Day of Judgment", där han blir medlem av den kortlivade magikergruppen Sentinels of Magic och får uppdraget att, beväpnad med Lucifers treudd, återföra demoniska rymlingar tillbaka till Helvetet. Han ser senare ut att förlora livet igen i miniserien "JLA: Black Baptism", men ryktet om hans död visar sig än en gång vara överdrivet.

2005 spelar Blue Devil en viktig roll i miniserien "Day of Vengeance" som handlar om hur en grupp mystiska hjältar samarbetar för att stoppa den korrumperade Spectre. I Oblivion Bar bildar han tillsammans med Nightmaster, Ragman, Detective Chimp och andra hjältar gruppen Shadowpact, som idag bekämpar övernaturlig ondska i sin egen tidning.

Hans före detta sidekick Kid Devil har nyligen[när?] också genomgått en demonisk transformation som medlem i Teen Titans.


Första framträdande: Fury of Firestorm nr 24 (juni 1984)

Alternativa versioner

En Blue Devil II dyker upp i den imaginära framtidsserien "Kingdom Come" av Mark Waid och Alex Ross.

Blue Devil har även medverkat i den animerade tv-serien "Justice League Unlimited".

Kuriosa

Det finns en cocktail vid namn Blue Devil, innehållande gin, citron och blå curacao. Det är osäkert om den har fått sitt namn från seriefiguren, om förhållandet är det omvända eller om de är orelaterade.

Externa länkar