Kronblom

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Kronbloms äventyr)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kronblom med Malin och Svärmor, tecknade av Gunnar Persson. © Serie-Persson AB

"Kronblom" är en klassisk svensk veckotidningsserie skapad 1927 av Elov Persson. Den handlar om en filosoferande latmask i lantlig miljö. Serien har därefter gjorts av Elovs son Gunnar och sonsonen Jonas.


Historik

1927 skickade den då 33-årige Elov Persson sitt utkast för en ny humorserie till Åhlén & Åkerlunds förlag. Persson, som sedan 1925 medverkade med skämtserien "Kaspersson" i tidningen Smålänningen, ville kunna försörja sig på sitt tecknande, och hoppades på att hans gängliga, krumryggade, flintskalliga figur med den långa näsan skulle bli uppskattad av det stora veckotidningsförlaget. Uppskattad blev han med besked.

Kronbloms första serieframträdande skedde i veckotidningen Allt för Alla nr 29/1927 (datummärkt 17 juli), ursprungligen under titeln "Kronbloms äventyr". Men redan i nummer 27 (3 juli) såg läsarna Kronblom för första gången i en "teaser" som berättade att serien snart skulle starta. I samma nummer började en tävling kallad "Med Kronblom på resa", där läsarna fick gissa vilka kända platser i världen vissa bilder och verser beskrev. Premissen var att Kronblom hade varit på Jorden runt-resa och besökt alla dessa platser (något som aldrig hände i serien, och som tycks något udda eftersom seriefiguren redan från början beskrevs som en fattig torpare).

Publicering

Serien blev genast populär. 1932 flyttade den till Vårt Hem, sedan till Året Runt och i november 1987 hamnade den i Allers, där den publicerades fram till 2021. 1986 gjorde Kronblom ett gästspel i Expressen, då veckotidningssidor återtrycktes dagligen under en hel sommar.

En dagsstrippversion har publicerats i Expressen (1947–?), Trelleborgstidningen (ca 1949) och Sölvesborgstidningen (ca 1950).

En serietidningsversion har publicerats i serietidningen 91:an sedan 1960-talet. Innan dess publicerades veckotidningsrepriser sedan starten 1956 i tidningen. Kronblom hade även sin egen serietidning med reprisavsnitt från 91:an som utkom med 4 nummer 1997 i samband med seriens 70-årsjubileum.

Repriser av veckotidningssidorna samlas årligen i julalbum. Det första julalbumet med "Kronblom" utkom redan 1930 men det var först på 1960-talet som utgivningen blev årligen återkommande. Serien har även förekommit i "Serie-Pocket", samt i diverse engångspublikationer; framför allt kan nämnas jubileumsalbumet "Kronblom 1927-1977" och de inbundna presentböckerna "Hemma hos Kronblom" (1989) och "Jag Kronblom" (2023).

Sedan 2021 publiceras en sida i Smålänningens jul.

Fram till 1960-talet översattes "Kronblom" till norska och publicerades i de norska tidningarna Ude o hjemme, Magasin for alle, samt i julalbum, under titeln "Kalle fra Uddevalle".

Upphovsmän

"Kronblom" i sin debut i Allt för alla nr 29/1927, återtryck från 91:an nr 16/1972 tecknad av Elov Persson. © Egmont/Persson
"Kronblom" av Jonas Persson ur 91:an nr 17/2006. © Gunnar Persson

Elov Persson tecknade serien i 40 år. 1967 (tre år före Elovs död) tog sonen Gunnar över serien och tecknade några år in på 2000-talet. Under Gunnars inflytande blev serien mindre av en vardagsfilosofisk betraktelse och mer av en vitsbaserad skämtserie. Arbetet gick sedan vidare till nästa generation, då Gunnars son Jonas tecknade en stor del av avsnitten från 2006 och framåt.

På 1980-talet skrevs en handfull "Kronblom"-avsnitt av Rolf Geschwind, som skickat in manus som "läsaridéer" till tidningen 91:an.

Handling

Orten Vinkelboda, delvis baserad på Elov Perssons hemort Torsåker, är ett bruks- och lantbrukssamhälle som lever kvar i ett Sverige från flydda dagar. Här ägnar sig Kronblom, en man i övre medelåldern, åt vardagsfilosoferande, jakt och fiske och åt att försöka slippa undan arbete och fordringsägare. Kökssoffan av trä med sitt slitna sofflock har blivit ett signum för den ständigt maskande hemmansägaren.

Kronblom och hans fru Malin lever – till skillnad från Elov Perssons andra seriepar Agust och Lotta – i ett relativt lyckligt och harmoniskt äktenskap. Lite småmutter över makens lathet och arbetsskygghet kommer från Malin ibland, men inga större kontroverser. Rollen som Kronbloms nemesis spelas istället av Svärmor, Malins mamma, en bitsk gammal tant som medelst brödkavlar och oral galla försöker tvinga sin måg till arbete. Den vanligtvis så snälle Kronblom svarar å sin sida med uppfinningsrika elakheter och busstreck för att försöka få Svärmor att åka hem till sitt igen.

Bland bifigurerna återfinns framför allt ett antal fordringsägare. Skräddarn var den förste som dök upp och återkom gång på gång. Han försvann ur serien på ett tidigt stadium, men efterföljdes av handlar Nilsson och bonden Rovlund. Grosshandlare Fikonlöv får väl anses vara Kronbloms bästa vän – trots deras väsentliga inkomstskillnader tycks de trivas väl ihop då de fiskar, jagar, eller tippar tillsammans.

Under Gunnar Perssons penna tillkom figurer som grannen Svängrot, byfånen Bo By och den Kronblom så snarlike fostersonen Boris (som efter några års frånvaro har återvänt till serien med fru och barn).

Figurgalleri

 • Kronblom – begåvades med förnamnet Jäsper i en läsartävling i Året Runt, men det fastnade aldrig. Faktum är att Kronblom har en bror vid namn Jesper (se nedan).
 • Malin – Kronbloms fru, lever trots lite tjat och gnat om sin makes lathet i ett ganska lyckligt äktenskap.
 • Svärmor – Malins mor och Kronbloms nemesis, försöker ständigt tvinga sin måg till arbete. Har begåvats med ett flertal namn, som aldrig håller sig konstanta i serien.
 • Grosshandlarn – Kronbloms jakt- och fiskekompis och en av de rikare invånarna i Vinkelboda.
 • Skräddarn – Kronbloms förste fordringsägare i de tidiga avsnitten, är inte längre med i serien.
 • Handlar Nilsson – handelsman i Vinkelboda och en av Kronbloms främsta fordringsägare.
 • Rovlund – storbonde i Vinkelboda, ofta fordringsägare och ibland arbetsgivare till Kronblom.
 • Svängrot – Kronbloms hygglige granne, skapad av Gunnar Persson.
 • Bo By – Vinkelbodas byfåne, skapad av Gunnar Persson.
 • Tuppa-Klara – folkskygg Vinkelbodakvinna.
 • Boris – Kronbloms fosterson, dök upp i några av Gunnar Perssons avsnitt i 91:an på 1980-talet. Syntes senast till 2006 då han vuxit upp och fått barn.
 • Jesper – Kronbloms bror från Amerika, lika lat som huvudfiguren. Nämndes i ett avsnitt av Elov men har bara dykt upp i några av Gunnars avsnitt i 91:an. Tog måhända över namnet från sin brors namntävling? (se ovan)
 • Maja – Kronbloms katt, tycker om abborrar.

"Kronblom" i andra medier

 • I slutet av 1940-talet producerades två långfilmer om Kronblom med Ludde Gentzel i huvudrollen, regisserade av Hugo Bolander.
 • Under 1950-talet producerades en radioserie om Kronblom, skriven av Gits Olsson.

Inspirerat av Kronblom

Kronblom på kökssoffan, svenskt frimärke från 1980, tecknad av Elov Persson. © PFA/Elov Persson
 • 1980 kom Kronblom ut på svenskt frimärke, med ett motiv, tecknat av Elov Persson, som ursprungligen kom från försättsbladet till 1933 års julalbum med serien. Frimärket hade valören 1:50 och såldes i häften om tio stycken. Även häftet hade motiv från serien. (Samtidigt släppte Postverket märken med 91:an, Adamson och Bamse.)
 • Kronblom står staty på två ställen i Sverige: Elovs hembygd Torsåker och Gunnars hemstad Örebro.
 • Sedan 1987 är Kronblom maskot för fotbollslaget Örebro SK.
 • Då Kronblom skapades 1927 bodde Elov Persson i byn Bäckebro utanför Gävle. Den 16 juni 2004 fick platsen utanför Elovs dåvarande hem namnet Kronblomsplan och försågs med en specialdesignad parkbänk.
 • I antologin "Författarnas litteraturhistoria" från 1977 ägnar professor Ronny Ambjörnsson ett kapitel åt Kronblom. Han skriver: "I världslitteraturen finns två gestalter som med sällsam resning kommit att förkroppsliga två skilda sidor i mänsklighetens strävanden: Robinson Crusoe och Kronblom".

Pastischer och parodier

 • I det allra första numret av Svenska Mad publicerades en parodiversion av "Kronblom" med titeln "Kronblad", tecknad av Torvald Sundbaum. En senare parodi fick namnet "Kornyblom" i Svenska Mad nr 9/1964.
 • David Nessles morbida "Likström" i albumet "Gasen i botten, Hieronymus Bosch", uppvisar stora visuella likheter med Kronblom.
 • När "Livet hemmavid" fyllde hundra avsnitt, firade skaparen Tobias Sjölund det med ett jubileumsavsnitt. Där fick läsaren bland annat fick veta hur Sjölund trodde att huvudfiguren Allans framtid skulle komma att se ut, han trodde att Allan skulle komma att bli en framtida Kronblom, lika lat och i likadana kläder.

Kuriosa

 • Det berättas ibland att Elov Persson fick namnet från två av sina grannar, Kron och Blom.[1]
 • Kronblom ägnas ett kapitel i "Författarnas litteraturhistoria" (1977) där professor Ronny Ambjörnsson skriver att "I världslitteraturen finns två gestalter som med sällsam resning kommit att förkroppsliga två skilda sidor i mänsklighetens strävanden: Robinson Crusoe och Kronblom".
 • I tidningen Kärnkraft? Nej tack! nr 10/1980 förekommer en kort "Kronblom"-serie av Gunnar Persson där Kronblom argumenterar mot kärnkraft och visar upp den kända "Atomkraft? Nej tack"-symbolen.[2]
 • Figuren besjungs (åtminstone till namnet) i Cornelis Vreeswijks visa "Kronbloms semesterpsalm" och i låten "Kronblom" med Kurt Spjuth.
 • Lasse Åberg har skrivit en dikt om Kronblom, publicerad i hans nostalgibok "Två lösa Boy och Rekordmagasinet".

Kronblom på andra språk

 • Mini danmark.gif Danska: Kronblom
 • Mini norge.gif Norska: Kalle fra Uddevalle

Mer om Kronblom

Externa länkar

Fotnoter